reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Dva Slovenca na najpomembnejšem svetovnem tekmovanju mladih kuharjev

5. 8. 2022; 08.00
Avtor: C.U.
Mojmir

Mojmir Šiftar foto: Jure Novak

V regijski finale mednarodnega tekmovanja S. Pellegrino Young Chef Academy Competition sta ste uvrstila kar dva slovenska mlada kuharja – Mojmir Šiftar, ki vodi kuhinjo v ljubljanski restavraciji PEN Klub, in Žiga Koprivc, ki dela kot chef de partie v celjski Galeriji Okusov.

Oba mladeniča sta žirijo najpomembnejšega svetovnega tekmovanja za mlade kuharje do 30 let prepričala s trajnostno zasnovanima avtorskima krožnikoma, za katera sta navdih in sestavine poiskala v lokalnem okolju. Finale za regijo JV Evropa in Sredozemlje bo potekal jeseni na Hrvaškem, na njem pa imata le Slovenija in Grčija po dva predstavnika. Mojmir in Žiga se bosta s kolegi iz drugih držav regije potegovala za uvrstitev v finale, ki bo potekal junija 2023 v Milanu.

Mojmir Šiftar je na tekmovanju S. Pellegrino Young Chef Academy sodeloval že dvakrat in na regijskem finalu enkrat osvojil tretje, enkrat pa drugo mesto, zato ne skriva ambicij, da tokrat poseže po zmagi in se uvrsti v veliko finale. Pod mentorstvom chefa Tomaža Kavčiča (Gostilna pri Lojzetu, dvorec Zemono) je za tekmovanje pripravil krožnik z imenom Stayin' Alive. Sestavljajo ga suho zorjeni brancin s cvetnim prahom in ribjim consomméjem, obogatenim z bučnim oljem in jabolčnim kisom, brancinova klobasica z ajdovo kašo in medom ter čips bučnih semen z ocvirki in fermentiranim pastinakom. Vse sestavine jedi so lokalne – trajnostno gojeni brancin, krškopoljec proste reje in ekološko pridelana med in cvetni prah. »A namen jedi ni le prikazati pomen trajnosti v kulinariki, temveč tudi, kako se lahko med seboj povežejo različni elementi narave, kot so ribe, svinjina in čebelji pridelki,« je izpostavil Mojmir Šiftar, ki ga ljubitelji kulinarike seveda že dobro poznajo.

Mojmir Šiftar foto: Suzan Gabrijan

Mojmir Šiftar foto: Suzan Gabrijan

Novejše ime na sceni pa je mladi Žiga Koprivc, katerega kulinarična pot se je pričela dobesedno na ulici, z obračanjem sočnih burgerjev in delom na Odprti kuhni. Mladenič danes pod budnim očesom mentorja in chefa Marka Magajne (Galerija okusov) zori v obetavnega in kreativnega kuharja, ki se strastno posveča neskončnim možnostim, ki jih v kulinariko prinašajo divje užitne rastline, s katerimi je Slovenija resnično bogata. Za tekmovanje je tako pripravil krožnik z imenom Just the two of us, v katerem je združil dva simbola naše dežele – kraljico naših rek rjavo postrv in lipo kot simbol svobode, dodal pa jima je le med in sol. »Krožnik je kot ljubezenska pesem naši državi, z njim sem želel pokazati, da lahko jed kompleksnih okusov pripraviš tudi s skromnimi in zelo osnovnimi sestavinami, ki imajo minimalen ogljični odtis,« pravi Žiga Koprivc. Pri zagotavljanju trajnostnega značaja je mislil tudi na postrežbo jedi, ki je v celoti postrežena na krožnikih in v posodicah, narejenih iz padlega lipovega drevesa, ki bi sicer končalo kot lesni sekanci.

Žiga Koprivc foto: Rok Deželak

Žiga Koprivc foto: Rok Deželak

S. Pellegrino Young Chef Academy (SPYCA) deluje od leta 2015. Zasnovali so jo kot navdihujočo skupnost, ki nadarjenim in ambicioznim mladim chefom nudi možnost predstavitve, izobraževanja, pridobivanja mentorjev ter povezovanja med seboj in s priznanimi starejšimi kolegi v svetu gastronomije. Z vsem tem želijo podpirati razvoj naslednje generacije kuharskih talentov, saj verjamejo, da moč gastronomije sega tudi izven kuhinje in lahko predstavlja gonilo oprijemljivih družbenih sprememb.

prejšnji članek
Igralec Kevin Spacey bo mogel seči globoko v žep
Svet slavnih
Igralec Kevin Spacey bo mogel seči globoko v žep
naslednji članek
Miran Rudan se je pred 23. leti še enkrat rodil
Svet slavnih
Miran Rudan se je pred 23. leti še enkrat rodil
#nasazenazenska
nasazenazenska