stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

To so najboljši kruhi iz domačih peči in pečic

17. 10. 2022; 03.49
Avtor: Promocijsko sporočilo
Tekmovalni kruhi (Foto_Nik Skerbis, Mediaspeed)

Tekmovanje v peki domačih kruhov foto: Nik Skerbis, Mediaspeed

Podeljene so letošnje nagrade Naj Fala kruh 2022 za najboljše kruhe iz domačih peči in pečic. Kdo je najbolj navdušil strokovno žirijo in okuševalce.

Kruh je verjetno edino živilo, ki ga poznajo ljudstva vseh ras in kultur, prvi zapiski o kruhu na Slovenskem segajo v 13. stoletje, s kruhom pa lahko povežemo tudi nekatere slovenske priimke. V letu 2021 se je Kruh pisalo 82 ljudi, Hlebec pa 205. Da znamo Slovenci tudi speči dober kruh, pa smo se prepričali v soboto, 15. oktobra, dan pred svetovnim dnevom hrane, ko je potekalo že tradicionalno tekmovanje v peki kruha – Naj Fala kruh.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali, Urška Fartelj, avtorica kulinarične spletne strani 220 stopinj poševno, Mirjam Kavčič, direktorica podjetja Lesaffre Slovenija, in Dušan Berglez, živilski tehnolog v podjetju Lesaffre Slovenija, je med vsemi prijavljenimi kruhi izbrala le 3 najboljše, ki so vsak v svoji kategoriji prejeli naziv Naj Fala Kruh 2022.

Žirija med ocenjevanjem tekmovalnih krujov foto: Nik Skerbis, Mediaspeed

Ljubiteljski peki, ki so spekli najboljše kruhe so …

Najboljši pšenični kruh je že drugo leto zapored spekla Antonija Plešec. Da ga je na tekmovanje prinesla naravnost iz pečice, si je uro navila že ob pol dveh zjutraj – in očitno se je več kot izplačalo. Povedala je še, da odkar peče po nasvetih Fala Slončka, je njen kruh res odličen.

Lovorike Naj Fala kruh 2022 v kategoriji mešanih kruhov se je razveselila Irena Kumer, ki je spekla domač kruh s pirino moko. Irena se je letos tekmovanja udeležila prvič in je bila kar šokirana, saj nagrade ni pričakovala. Povedala je, da se je tekmovanja udeležila bolj zato, ker gredo kruhi v dobrodelne namene in pa zaradi druženja.

Najboljši kruh iz posebnih vrst moke je spekla Marija Špitaler. Želela je poskusiti nekaj novega, zato se je odločila za beli kruh z dodatkom bazilike in sušenih paradižnikov. »Nekajkrat sem ga spekla še pred tekmovanjem in je uspel, pa tudi danes sem za vsak slučaj spekla kar dva,« je povedala Marija in pristavila, da je glavni pokuševalec njenih pekovskih dobrot njen mož.

Komisija je kruhe ocenjevala glede na okus, vonj, videz in teksturo, svojega favorita pa so izbrali tudi obiskovalci. Po njihovi oceni je najboljši kruh prišel iz pečice Elene Obreza, ki je na tekmovanje prinesla kar štiri različne kruhe. Obiskovalce pa je prepričal njen kruh z manuka z medom in orehi.

Zmagovalke s komisijo in Fala Slončkom foto: Nik Skerbis, Mediaspeed

Udeležence je na dogodku pozdravil tudi Fala Slonček – maskota blagovne znamke Fala, ki ga pekovski navdušenci dobro poznajo, saj jim že več kot 20 let pomaga zamesiti slastne kvašene dobrote.

Kruhe so podarili v dobrodelne namene

Lesaffre Slovenija vsako leto tekmovalne kruhe podari v dobrodelne namene. Tako je bilo tudi letos, povezali so se z društvom Food for Life, ki je kruhe razdelilo med socialno ogrožene družine. »Res, da je kruh osnovno živilo v vsakodnevni prehrani, vendar pa tudi danes še zdaleč ni samoumevno, da si ga lahko vedno vsi privoščijo. Zato se nam zdi pomemben del tekmovanja tudi ta vidik dobrodelnosti. Hkrati pa sem vesela, ko vidim, da je tradicija peke domačega kruha še kako živa in da se prenaša tudi na mlajše generacije. Današnji tekmovalci pa so dokazali tudi, da je lahko peka kruha prava umetnost,« je povedala direktorica Lesaffre Slovenija, Mirjam Kavčič.

Recept: Beli kruh z dodatkom bazilike in sušenih paradižnikov, zmagovalni kruh iz posebnih vrst moke - Marija Špitaler

Marija Špitaler je spekla beli kruh z dodatkom bazilike in sušenih paradižnikov. foto: Mediaspeed

Sestavine: 

  • 400 g bele moke
  • 4 dcl tople vode
  • 1 zavitek suhega kvasa Fala
  • 1 mala žlička sladkorja
  • 1 mala zvrhana žlička soli.
  • 1 velika žlica olivnega olja

Postopek:

  • Najprej sem si narezala baziliko in paradižnik.
  • V posodo sem dala toplo vodo, (samo 3,5 dcl, v ostale pol dcl sem zmešala sol in pustila na strani), kvas in žličko sladkorja. To sem malo pomešala in dodala moko, v katero sem prej vmešala narezano baziliko in paradižnik. Vse skupaj sem pomešala in pustila 15 minut v pokriti posodi. Nato sem dodala še preostalo vodo pomešano s soljo in testo prepogibala. Pustila stati 20 minut in dodala še olje. Zopet sem testo 4x preložila. Ta postopek sem ponovila še 3x na 20 minut.
  • Delovno površino sem dobro pomokala, stresla testo in ga oblikovala v hlebček, ter ga dala za 3/4 ure vzhajat v peharček. Med tem časom sem si segrela litoželezno posodo na 240C.
  • Ko je testo dovolj narastlo sem ga prestavila v razgreto pokrito posodo in ga vrnila v pečico za 35 minut. Po tem času pa sem posodo odkrila in pekla še 10 minut, vendar sem temperaturo znižala na 180C.
Obiskovalce je navdušil kruh z manuka medom in orehi, ki ga je spekla Elena Obreza.

Obiskovalce je navdušil kruh z manuka medom in orehi, ki ga je spekla Elena Obreza. foto: Mediaspeed

Irena Kumer s svojim kruhom iz pirine moke.

Irena Kumer s svojim kruhom iz pirine moke. foto: Mediaspeed

Najboljši pšenični kruh je že drugo leto zapored spekla Antonija Plešec.

Najboljši pšenični kruh je že drugo leto zapored spekla Antonija Plešec. foto: Nik Skerbis, Mediaspeed

prejšnji članek
Zmečkaj, nanesi in zasij!
Moda&Lepota
Zmečkaj, nanesi in zasij!
naslednji članek
Trik za lažje rezanje trdih ali lepljivih kosov hrane
Kulinarika
Trik za lažje rezanje trdih ali lepljivih kosov hrane
#obraziavenija
obraziavenija