Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Mladi slovenski kuharski mojster do pomembnega priznanja

16. 11. 2022; 06.00
Avtor: K.M.
Žiga Koprivc predstavlja svoj krožnik sodnikom

Žiga Koprivc predstavlja svoj krožnik sodnikom foto: Promocijski material

Na nedavnem regijskem finalu mednarodnega tekmovanja S. Pellegrino Young Chef Academy Competition je Žiga Koprivc, komaj 26-letni chef de partie iz celjske restavracije Galerija okusov, osvojil posebno nagrado za družbeno odgovornost.

Njegov krožnik z imenom »Just the two of us«, ki so ga sestavljale le slovenska postrv, slovenski med in slovenska lipa, je navdušil zahtevno žirijo za regijo JV Evropa in Sredozemlje in mladega chefa še za korak približal uvrstitvi v veliki finale tega prestižnega tekmovanja. Izjemna je bila tudi predstavitev priznanega mladega chefa Mojmirja Šiftarja, ki je bil s svojo prezenco in suverenim nastopom daleč pred vsemi, a je zmago in s tem uvrstitev v svetovni finale, ki bo prihodnje leto potekal v Milanu, domov odnesel predstavnik Grčije Grigoris Kikis. Poleg mnogo večje Grčije je bila sicer Slovenija edina država, ki je imela v regijskem finalu kar dva tekmovalca.

Krožnik Žige Koprica Just the two of us foto: Promocijski material

Krožnik Mojmirja Šitarja Stayin Alive foto: Promocijski material

»Danes že vsaka restavracija trdi, da dela trajnostno ali celo zero waste. O tem vsi prepričujejo kolege, novinarje in goste, a žal ni res. S krožnikom sem dokazal, da je doseči zero waste skoraj nemogoče, pa sem v to resnično vložil ogromno razmisleka in truda. Skušal sem uporabiti vse dele ribe, celo iz črevesne maščobe sem naredil olje, iz kosti fond, iz glave in obrezkov aspik. Vodo, ki je ostala od fermentacije lipovih listov in popkov, sem uporabil kot kis, namesto sladkorja, ki ga v Sloveniji ne pridelujemo, sem uporabil med. Postrvi nisem poširal v plastični foliji, ampak v listih lipe, celo krožnik je bil iz lesa podrte lipe, ki v najboljšem primeru konča kot palica za podpiranje paradižnika. Kljub vsemu sem še vedno zavrgel oči ribe in po uporabi za jušno osnovo tudi kosti,« je skrajnosti, v katere je šel, da bi dosegel zero waste, opisal Žiga.

prejšnji članek
Rebeka Dremelj združila moči z Almo Rekić
Svet slavnih
Rebeka Dremelj združila moči z Almo Rekić
naslednji članek
Beyonce se je zapisala v zgodovino
Svet slavnih
Beyonce se je zapisala v zgodovino
#obraziavenija
obraziavenija