Kulinarika
 

Kefir kot fenomen: neverjetne učinke potrdili raziskovalci

29. 1. 2025; 09.45
Avtor: V.M.
kefir (1)

Se zavedate, kako koristen je kefir? foto: Shutterstock

Imate radi kefir? Če bi vedeli, kako koristen je za vaše telo, bi si ga zagotovo privoščili večkrat. Naj vam razkrijemo nekaj zanimivosti.

Ob besedi kefir najbrž pomislite na jogurt, ob pogledu na kefirna zrna, pa se boste nemara strinjali, da precej spominjajo na ljubko miniaturno cvetačo. Ah, zgolj iluzija. Kefir je resda mlečni izdelek, hkrati pa pravi živi ekosistem, ki navdušuje s svojimi lastnostmi. Nastane namreč s fermentacijo kefirnih zrn, pri čemer sodeluje več kot 30 vrst bakterij in 25 vrst kvasovk. Po okusu je kisel, malce rezek, a bolj osvežilen kot jogurt, zaznati pa je tudi rahlo gaziran podton. Kako to? Zaradi prej omenjenih kvasovk, ki proizvajajo naravni CO₂ in etanol.

Kefir, pijača stoletnikov

Ta kultiviran napitek je najstarejši znani probiotik, ki si je zaradi svojih koristnih lastnosti prislužil nemalo hvalospevov. Da je kefir pijača stoletnikov, eliksir življenja in celo vrelec mladosti, je mogoče zaslediti, kar nemara izhaja iz stare legende, ki pripoveduje o tem, da gre za več kot 1000 let staro pijačo iz Kavkaškega pogorja, ki se nahaja na stičišču Evrope in Azije.

Izročilo legende pripoveduje, da so ljudem preroki poklonili kefirna zrna, saj naj bi zagotavljala dolgo življenje. Da je dolgoživost kavkaških ljudstev morda res povezana s kefirjem, bi na neposreden način lahko nakazovale sodobne raziskave, ki potrjujejo vpliv na izboljšano srčno-žilno zdravje, okrepljen imunski sistem in boljšo prebavo, kar prispeva k splošnemu zdravju in potencialnemu podaljšanju življenjske dobe.

No poglejte od blizu, tajkole so videti kavkaška kefirna zrna. foto: revija Jana

Kefir dokazano izboljšuje zdravje

Da je kefir koristen za zdravje, so potrdila številna preučevanja, ki so jih tekom raziskav izvajali mikrobiologi, klinični nutricionisti, biokemiki, biotehnologi in imunologi. Predstavljamo vam ključne ugotovitve, ki potrjujejo da lahko:

  • Kefir vpliva na izboljšanje prebave in izboljšanje zdravja črevesne mikrobiote.
  • Redno uživanje kefirja vpliva na krepitev imunskega sistema.
  • Kefir pomaga znižati raven slabega holesterola in krvnega tlaka, s čimer se zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni.
  • Kefir deluje antioksidativno in protivnetno, s čimer se lahko zmanjšajo tveganja za kronična vnetja in z njimi povezane bolezni.
  • Kefir podpira zdravje kosti. Vsebuje kalcij in vitamin K2, ki sta dobra podpornika za povečanje kostne gostote.
  • Kefir uravnava raven krvnega sladkorja.

Preberite si še:

Ljudski recept za krepitev imunskega sistema

S kefirjem bodo vaši lasje znova zasijali!

Kako pripravite božanski zajtrk s kefirjem in sadjem?

Kefirjeva zrna proizvajajo polisaharid imenovan kefiran, ki godno vpliva na črevesno mikrobioto, imunski sistem in celo na zniževanje holesterola.

Kefirjeva zrna proizvajajo polisaharid imenovan kefiran, ki godno vpliva na črevesno mikrobioto, imunski sistem in celo na zniževanje holesterola. foto: Shutterstock

prejšnji članek
Kako nositi bele superge, brezčasen kos, ki je vedno v modi
Moda&Lepota
Kako nositi bele superge, brezčasen kos, ki je vedno v modi
naslednji članek
Ena najlepših Slovenk: Zasvetila je nova luč življenja
Svet slavnih
Ena najlepših Slovenk: Zasvetila je nova luč življenja

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.