nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

V letu 2020 so nas zapustili številni pomembni akterji

29. 12. 2020; 09.30
Avtor: K.M.
Peter Musevski

Peter Musevski foto: Bobo

Pred dnevi nas je na predvečer božiča zapustil legendarni Mojmir Sepe, ob tem se spomnimo vseh legend, ki so na žalost poslovili v letu 2020.

Poleg vseh vzponov in padcev, ki so nas doleteli v letu 2020, so nas na žalost večkrat pretresle tudi novice o smrtih legendarnih glasbenikov, igralcev in drugih kulturnih ustvarjalcev. V letu, ki prihaja, nas tako s svojim delom ne bodo razveseljevali, poleg omenjenega Sepeta, tudi član zasedbe Pepel in kri Tadej Hrušovar Dejvi, pa igralca Peter Musevski in Jože Hrovat. Žal pa niso edini ...

Glasba

Mojmir Sepe 

Mojmir Sepe foto: Mediaspeed

Na predvečer božiča je v 91. letu umrl legendarni skladatelj zabavne glasbe in dirigent Mojmir Sepe, ki je bil med začetniki slovenske zabavne glasbe ter vseskozi njen aktivni ustvarjalec in poustvarjalec. Bil je oče slovenske popevke in šansona. Sepe, ki se ga je držal vzdevek Mojzes, je v zakladnico slovenskih zimzelenih melodij prispeval skladbe, kot so Poletna noč, Zemlja pleše, Med iskrenimi ljudmi, Malokdaj se srečava. Številne so bile nagrajene na festivalih. Med drugim je napisal glasbo za popevko Brez besed, ki jo je izvedla Berta Ambrož na tekmovanju za pesem Evrovizije leta 1966 v Luksemburgu, ter za pesem Pridi, dala ti bom cvet, s katero je Jugoslavijo leta 1970 v Amsterdamu zastopala Eva Sršen.

Tadej Hrušovar Dejvi

Sandra Zupanc - Sendi ;Tadej Hrušovar, pevec, skupina Pepel in kri;Meta Močnik, pevka, skupina Pepel in kri;Vojko Sfiligoj, skladatelj foto: Mediaspeed

Prav tako decembra je v 74. letu starosti umrl pevec in skladatelj zabavne glasbe Tadej Hrušovar, član skupin Bele vrane ter Pepel in kri. Pevec z vzdevkom Dejvi je napisal več kot 400 skladb, med najbolj znanimi so tiste, ki so jih izvajali člani skupine Hazard: Marie, ne piši pesmi več, Vsak je sam in Najlepše pesmi. S pesmijo Dan ljubezni je skupina Pepel in kri leta 1975 nastopila na Evroviziji. 

Iz glasbenega sveta pa sta nas zapustila še Hinko Haas in Janez Zmazek Žan.

Gledališče in film

Peter Musevski

Marca je v 55. letu umrl igralec Peter Musevski. Umetnik, ki je bil od leta 2003 član ansambla Prešernovega gledališča Kranj, se je uveljavil kot izrazito karakterni igralec, velja pa tudi za enega najbolj cenjenih slovenskih filmskih igralcev. Med drugim je zaigral v filmu Kruh in mleko, ki je prejel zlatega leva prihodnosti v Benetkah, nazadnje pa letos v koprodukcijskem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj. Za umetniške presežke v vlogah zadnjih let je prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 2009.

Jože Hrovat

jože hrovat foto: Pop TV

Konec oktobra je v 66. letu umrl dolgoletni član novogoriškega gledališča Jože Hrovat. Nastopil je v več kot 100 uprizoritvah, med drugim v komorni igri Jima Cartwrighta v režiji Laryja Zappie Dva, v kateri se je levil skozi 11 vlog, in veliki freski Srečka Fišerja v režiji Janusza Kice Medtem, nagrajeni kot najboljši predstavi Borštnikovega srečanja. Za dramsko igro je prejel priznanje ZDUS.

Igor Žužek

Igor Žužek foto: SLG Celje

Novembra je v 60. letu preminil dramski igralec in gledališki pedagog, ki je kot član igralskega ansambla v SLG Celje nastopil v več kot 50 predstavah, zaigral pa je tudi v več filmih, kot so Pot v raj, Kruha in iger ter Čefurji raus! V ljubiteljskih gledališčih je kot režiser postavil na oder nekaj deset predstav, posnel pa je tudi okoli 20 filmov in odigral epizodne vloge v nekaj nadaljevankah. Nazadnje je igral v TV serijah Jezero in V imenu ljudstva ter, tako kot Musevski, v filmu Zastoj.

Iz sveta gledališča in filma pa so nas zapustili tudi Janez Bermež, Jože Mraz, Judita Hahn Kreft, Nika Juvan Kalan, Tone Mlakar in Ivan Marinček.

prejšnji članek
Horoskop: Sumničavost lahko vodi v strahove
Horoskop
Horoskop: Sumničavost lahko vodi v strahove
naslednji članek
Strašljivo: Hrvaška pevka slučajno posnela trenutek rušilnega potresa
Svet slavnih
Strašljivo: Hrvaška pevka slučajno posnela trenutek rušilnega potresa