nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Brez trde kože

13. 7. 2016; 08.30
Avtor: sr
noge

foto: dreamstime

Nega komolcev, kolen in pet

Ko v toplih dneh smuknemo v lahka oblačila, ki več razkrivajo kot prikrivajo, in si nataknemo sandale, je razlog za nejevoljo lahko samo eden: trda, hrapava in izsušena koža na komolcih, kolenih in petah. Nič kaj prijetno na pogled, še manj pa na otip. Kako se rešiti nadloge?

Dejavniki, ki izsušijo kožo na komolcih in stopalih, so različni. Med notranje štejemo genski zapis, delovanje hormonov in bolezni, zunanji pa so odvisni od izpostavljenosti organizma različnim vplivom iz okolja, predvsem UV-žarkom, klimi, nezdravi prehrani, onesnaženju; tu so še razni stiki s čistilnimi sredstvi, mili in etanolom ter določena zdravila, ki povzročajo otrditev kože.

Zaradi vsega naštetega koža na kritičnih mestih postaja manj sijoča, hrapava, postopoma se začne luščiti in rdeti, izgublja prožnost in daje občutek trajnega neugodja.

Pedolog in pediker

Ste minule mesece preveč zanemarjali kožo na komolcih in stopalih? Pri nožni nadlogi, torej poroženeli koži na stopalih, vam lahko najbolje in najhitreje pomaga pedolog pediker. Obiščite ga ter si privoščite tretma, ki hkrati poskrbi za epiderm in nohte. Pedolog vam bo s pet in prstov odpravil odebeljeno kožo, otiščance, kurja očesa in vse ostalo, kar bi lahko poškodovalo nohte. Nato bo slednje ustrezno pristrigel in opilil ter jih namazal s hranljivo kremo, običajno na osnovi mandljevega olja, ginsenga, sivke ali osvežujočega mentola.

15 minut na teden posvetite svojim stopalom in večjih težav ne boste imeli. foto: Pixabay

Domače razvajanje stopal

Sicer pa se v boj s trdo kožo na stopalih lahko podate tudi kar doma, nega vam bo vzela le dobrih 15 minut na teden.

Postopek: najprej si opilite nohte, da dosežete želeno, najbolje štirioglato obliko, ki se ne vrašča v obnohtnico. Noge nato namočite v milno kopel z nekaj kapljicami limone, ki bo zmehčala kožico ob nohtih, da jo boste lažje potisnili navzdol. Sledi naj luščenje odmrle kožes pet (pri tem si lahko pomagate s pilingom), čisto na koncu pa se še enkrat posvetite nohtom, z njih odstranite morebitni stari lak in nanesite novega. Za piko na i ne pozabite na vlažilno kremo za zelo suha stopala.

Mehki komolci

Pri negi telesa se občutljivim komolcem še posebej posvetite.

Kako pa se zoperstavimo poroženeli koži na komolcih? Ko kupujete kremo, bodite pozorni na to, da vsebuje ustrezne UV-filtre, lovilce prostih radikalov, antioksidante (organske kisline in fosfolipide), rahlo kisel pH, ki ustreza naravnemu, je brez dišav in umetnih barvil ter se hitro razmaže po koži in vanjo vpije, jo že po prvem nanosu naredi gladko in sijočo ter daje prijeten, svež in nemasten občutek.

Prilagojen življenjski stil

Izbrano kremo na kritičnih mestih uporabljajte od dva- do trikrat na dan, nanašajte jo v tankem sloju in rahlo vtrite. Dodatno pa svojim težavam s trdo kožo prilagodite tudi način življenja: umivajte se le z blagimi mili in vodo, ki nima več kot 35 stopinj Celzija, gibajte se v prostorih z zadostno vlažnostjo v zraku, pijte veliko vode, poskrbite za uravnoteženo prehrano z dovolj vitaminov in mineralov, privoščite si dovolj spanja, saj se med počitkom koža obnavlja.

prejšnji članek
Poenostavite vsakdanjo rutino čiščenja obraza!
Moda&Lepota
Poenostavite vsakdanjo rutino čiščenja obraza!
naslednji članek
Lorella Flego večkrat varala
Svet slavnih
Lorella Flego večkrat varala