nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Naravna lepota s pinjencem

2. 9. 2018; 12.00
Avtor: Mateja Bevk
Ženska
Pinjenec je stranski proizvod pri proizvodnji masla iz smetane ter je zelo znan po tem, da vsebuje malo maščob, veliko lecitina in vitamine A, C, D, E, K ter kalcij, magnezij in kalij. Je prijetnega in osvežujočega okusa, vendar kljub visoki prehranski vrednosti marsikomu ne tekne. A uporabite ga vsaj za nego, saj si z njim lahko pomagate do lepe kože in las. Preberite, kako!

Napeta koža
Pinjenec je bogat z mlečno kislino, ki jo najdemo v številnih lepotilnih izdelkih in luščilih, s katerimi dermatologi mehčajo, svetlijo in čistijo kožo. Zaradi zelo kisle in trpke strukture ga uporabljajo tudi pri »brisanju« starostnih peg, sončnih peg in za mladostno kožo. Sami pa lahko uporabite naslednji recept za napeto polt: pinjenec nanesite na obraz in ga pustite učinkovati več ur. Sperete ga šele pred spanjem.

Najboljše za lase
Potrebujete nasvet za sijoče in zdrave lase? Uporabite pinjenec! Pomaga vam lahko pri vseh težavah z vašim naglavnim okrasjem, samo naslednjih receptov se morate držati:
Proti prhljaju: Pest posušenih koprivnih listov prelijte s 100 ml vrele vode in po 15 minutah precedite skozi kavni filter. V razmerju 1 : 1 zmešajte koprivni čaj s pinjencem. Lase si umijte kot običajno in na koncu sperite s koktajlom iz kopriv in pinjenca.
Proti mastnim lasem: Eno skodelico pinjenca zmešajte z žajbljevim prevretkom, ki ga pripravite po istem receptu kot koprivnega. Dodajte še eno žlico šampona. Vmasirajte v vlažne lase in sperite.
Proti suhim in poškodovanim lasem: Zmešajte skodelico pinjenca in jedilno žlico olja pšeničnih kalčkov. Vmasirajte v lase in po petih minutah sperite z mlačno vodo.
Za sijoče in zdrave lase: Zmešajte eno banano, dve žlici medu, en avokado in eno skodelico pinjenca. Nanesite mešanico kot masko in jo pustite na laseh 45 minut, nato izperite. Vaši lasje bodo postal sijoči, mehki in voljni, kot bi bili ravnokar v negi pri frizerju.

foto: Arhiv Bodi zdrava

Odstranjevanje ličil
Če ste med tistimi, ki se bojijo na kožo nanašati preveč kemikalij, se zdrava in varna alternativa za čiščenje kože skriva v vašem hladilniku. Vato namočite v pinjenec in si temeljito očistite kožo. S pinjencem jo boste dodatno tudi navlažili, ne pozabite pa ga dobro splakniti s čisto vodo.

Kopel zoper razdraženo kožo
V naši koži se za prevlado bojujeta dva nasprotnika: holesterin in lecitin. Če se v koži nakopiči preveč holesterina, potem je takšna polt nagnjena k več gubam in hitrejšemu staranju. Nasprotno je z lecitinom. Če ga je v koži več, to pomeni, da bo dlje časa mladostna in gladka. Pinjenec nam v koži napolni zaloge lecitina, le priložnost mu morate dati.
Pripravite si naslednjo kopel: Dva litra pinjenca zlijte v pripravljeno kopalno vodo in se namakajte od 15 do 20 minut. Na koncu se nič ne prhajte, pač pa si samo oblecite kopalni plašč. Tako zaviti lezite pod odejo in počivajte vsaj pol ure.

Razvajanje za roke
Naše roke vsak dan opravljajo težaško delo. Zato jim vsaj občasno privoščite malo razvajanja, denimo lepotno kopel v pinjencu. Takšna nega regenerira kislinski zaščitni plašč kože in tudi zaceli drobne ranice.
Recept: Zmešajte 200 ml pinjenca in dve jedilni žlici olivnega olja. Vse skupaj segrejte nad vodno paro. V pripravljeno toplo kopel potopite roke in jih po petih minutah sperite s toplo vodo. Roke osušite ter navlažite z bogato kremo.

prejšnji članek
Bolezen, ki traja vse življenje
Zdravje
Bolezen, ki traja vse življenje
naslednji članek
Koga ljubi Filip Kržišnik?
Svet slavnih
Koga ljubi Filip Kržišnik?
#nasazenazenska
nasazenazenska