profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Ženska ženski - kako se imeti najlepše

20. 5. 2016; 07.33
Avtor: Biba Jamnik Vidic /Zarja
vrtnice

Izvlečki iz divjih vrtnic oskrbujejo kožo z vlago in z nje brišejo nepravilnosti.

Vrtnica je afrodiziak, ki dvigne srce in odnaša melanholijo. Simbolizira Venero, boginjo lepote, ljubezni in plodnosti.

Veganska čokoladna panna cotta

Če si prižgem še svečko, v uparilnik kanem kapljico omamne dišave in si pripravim skodelico dobrega čaja, sem že skoraj v raju. Če si zraven lahko privoščim še nekaj sladkega, še posebej iz čokolade, pa sem že tam Izkuharske knjige Nekaj sladkega, Bebe in Hane Splichal: 

Za 4 kozarčke potrebujete: 3,5 žličke agaragarja, 120 ml vode, 400 ml kokosovega mleka, ščep cimeta v prahu, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 25 g temnega kakava v prahu, 2 žlici javorjevega sirupa, 15 g čokolade, ščepec vanilje v prahu, 4 jagode, čokoladni preliv.

Pripravimo štiri modelčke. V kozici z metlico dobro razmešamo agaragar z vodo, da ni grudic. Kozico postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre, zmanjšamo temperaturo in pokrito kuhamo pet minut. Vmes tu in tam premešamo, ker se rado  prime dna. Prilijemo kokosovo mleko, dodamo cimet in sol ter kuhamo še dve minuti. Povečamo temperaturo in dodamo sladkor ter premešamo, da se raztopi. Spet zmanjšamo temperaturo in počasi dodajamo kakav v prahu ter močno mešamo, da ne nastanejo grudice. Kuhljamo štiri minute. Če so ostale kakavove grudice, mešanico precedimo, saj mora biti popolnoma gladka. Dodamo javorjev sirup, čokolado in vaniljo ter premešamo, da se čokolada stopi. Vlijemo v mokre lončke in postavimo za dobro uro v hladilnik, da se ohladi. Z nožem zarežemo ob robu do dna modelčka, da panna cotta odstopi. S servirnim krožnikom jo obrnemo na glavo, da pade iz modelčka. Okrasimo z narezanimi jagodami in čokoladnim prelivom.

Vonj po vrtnicah

Nanje prisega aromaterapevtka Ana Ličina: Pisatelji okrogle cvetne lističe vrtnice primerjajo z zaobljenim ženskim telesom. In se čudijo, kako pogumno se cvet vrtnice odstira svetu in kako zlahka vzljubimo njen čudoviti vonj. Svež, sladek, oster, mehek, pudrast, skrivnosten vonj vrtnice je tako zelo nedoumljiv, bogat in čuten. Popke vrtnic pobirajo tik pred sončnim vzhodom, ker je njihov vonj takrat mehkejši. Vrtnica je afrodiziak, ki dvigne srce in odnaša melanholijo. Simbolizira Venero, boginjo lepote, ljubezni in plodnosti. Če nas je usoda vodila po čudnih poteh in smo prišli ven popraskanih src, nam vonj vrtnice zaceli rane. Vonj vrtnice je kot nežen balzam za dušo. Pomaga nam, da se kljub udarcem vzljubimo. Kajti ljubezen se vedno začne pri samem sebi, in ravno ženske tolikokrat poskrbimo za vse okrog sebe, nase pa pozabljamo. Zato si vzemite čas, povohajte kraljico rož in uživajte v svoji preprosti prisotnosti.

Potrebujete izparilnik, čajno svečko in eterično olje vrtnice. Posodo izparilnika napolnite z vodo in kanite vanjo od 1 do 2 kaplji vrtničnega eteričnega olja. Če se vam zdi to predrago, ga lahko zamenjate s hidrolatom, ki ga popršite po prostoru, lahko tudi po listih knjige, ki jo berete.

Knjige, ki peljejo v radost

Božena Kolman Finžgar, ravnateljica Knjižnice A. T. Linharta Radovljica:Branje kadarkoli in kjerkoli je radost in užitek, kaj šele če imam sama zase vse popoldne. Skodelica kave ali čaja ne sme manjkati. In če je to poseben dan, posebna kava ali poseben čaj, še kako pripomore k užitkom. Za bolj užitkarske užitke se ni težko potruditi. Humor popestri še tako lepo popoldne, in čisto prava izbira je Arto Paasilinna: Dedu za petami. Z inteligentnim humorjem, kar je zelo redko v slovenskem prostoru, se odlikuje knjiga kratkih zgodb Temna snov Mojce Kumerdej. Zaradi jezika je užitek branja toliko večji. Roman Nicola Lecca: Hotel Borg pa govori o glasbi in petih ljudeh, ki so jim glasba, predvsem pa njihove odločitve, spremenile svet. Kaj so odločitve, kako jih sprejemamo in še marsikaj se nas dotakne. Branje je užitek, celo za angleško kraljico, in o tem beremo v romanu Alana Bennetta Nenavadna bralka. Nekaj čisto drugega je knjiga Susannah Fullerton: Na plesu z Jane Austin. Kako so plesali pisateljica, njene junakinje in junak. Pa še trije namigi za ljubitelje poezije: Tone Pavček: Eh, srce ti moje ljubljeno, Svetlana Makarovič: Balada o Sneguročki, Ciril Zlobec: Ljubezen – čudež duše in telesa.«

Čajna mešanica za dobro počutje

Zeliščarica Dragice Prešeren: Čaj, ki vam pričara dobro razpoloženje in počutje, je kot zapeljiv pomladni vetrič. Za en večji čajnik potrebujete eno čajno žličko bazilike, kraljice med začimbami, ki zna izboljšati razpoloženje; eno čajno žličko ognjiča, ki so ga uporabljali že stari Egipčani in Rimljani, ker so verjeli v njegov pomlajevalni učinek; eno čajno žličko melise, ker obnovi mladost, srednjeveške zdravilske bukve jo omenjajo kot eliksir življenja s čudežno močjo; eno čajno žličko slezenovca, ki ga v čajno mešanico dodamo zaradi lepe vijolične barve cvetov in omamnega vonja, ima pa tudi precej zdravilnih učinkov, dobro učinkuje tudi na sluznice dihal, pa na želodec in črevesje; eno čajno žličko kamilice, sredozemske kraljice, ki so jo častili že stari Egipčani in učinkuje pomirjevalno ter protivnetno. Za lepši vonj in barvo pa na koncu v čajnik vsujemo še dve čajni žlički posušenih gozdnih sadežev. V vsako skodelico dodamo še žličko medu in uživanje se lahko začne.

prejšnji članek
Bodo Ukrajini odvzeli zmago na letošnji Evroviziji?
Svet slavnih
Bodo Ukrajini odvzeli zmago na letošnji Evroviziji?
naslednji članek
Ne bi se še enkrat ločila
Zdravje
Ne bi se še enkrat ločila