profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Pisane tapete za vsako steno!

7. 5. 2022; 02.00
Avtor: Dom2
tapete, 1

Trenutno navdušujejo predvsem vzorci, ki tematiko črpajo iz narave - pa naj gre za zelene rastline, cvetje ali živali. foto: Shutterstock

Če tapete še vedno povezujete z osemdesetimi leti prejšnjega stoletja, je skrajni čas, da stopite v korak s časom. Tapete, takšne in drugačne, v zadnjih letih doživljajo velik preporod in številni notranji oblikovalci so prepričani, da bodo kraljevale našim stenam (in stropom) še dolgo. Če želite novo sezono začeti v prostoru s popolnoma prenovljenim duhom, le sledite tem trendom tapet za leto 2022, ki jih bomo zasledili v domovih vseh ljubiteljev dizajna.

ČRTE V KOMBINACIJI S CVETLIČNIMI VZORCI

Kombinacija dveh najbolj priljubljenih in najširše uporabljanih vzorcev v notranjem oblikovanju − črt in cvetja − v tapeti, ki, čeprav ne prinaša nič revolucionarnega, je videti vse prej kot zastarelo. Z velikim zagonom se namreč vrača tradicionalni slog s sodobnim preobratom, katerega korenine sicer res izhajajo iz vzorcev in slogov, ki so jih naše mame oboževale v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, a je urejen na čist in svež način.

NA STROPU

Nikakor ne podcenjujte moči tapet na stropu, saj so odlično sredstvo za zrcaljenje ali kontrastiranje teksture velikih preprog. Prekrivanje stropa zahteva veliko manj papirja kot pokrivanje štirih sten in obenem daje prostoru inovativen, sodoben in nepričakovan videz. Kljub temu se ne bojte tapet jemati z veliko žlico. Strokovnjaki so prepričani, da je glede tega bolje več kot manj − z isto tapeto prekrijte stene in strop ali celo več sob.

ZELENA TAPETA

Tapete lahko uporabimo na različne načine, tudi kot nadomestek večjim umetniškim delom. (Isabelle Boxall) foto: arhiv proizvajalca

Trend, ki ga obožujemo tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu. Zelena barva je namreč letos zelo priljubljena, po drugi strani pa se osredotočamo na to, da so tapete izdelane s poudarkom na trajnosti − tako glede načinov izdelave in nameščanja kot glede materialov.

VZORCI IZ ARHIVA

Veliko priznanih proizvajalcev tapet črpa navdih za nove vzorce iz več kot sto let starih tapet. S svežimi, izboljšanimi barvami se te posodobljene umetnine odlično obnesejo tudi v bolj modernem okolju. 

NEPRIČAKOVANI ELEMENTI

Biofilija ne zajema le ljubezni do cvetja in raznih zelenih listov, pač pa tudi bolj nenavadne elemente iz naravnega sveta − od borovih storžev do perja, fosilov in žuželk, ki naravo na nov in vznemirljiv način prinašajo v naš dom.

ABSTRAKTNA BOTANIKA

Drzni cvetlični in botanični potiski ostajajo med najbolj priljubljenimi trendi. V letošnjem letu lahko pričakujemo še bolj drzne in abstraktne izpeljave teh botaničnih motivov. Fotorealistične cvetove in palmove liste bodo nadomestile bolj stilizirane oblike.

ŽIVALSKI MOTIVI ZA ODRASLE

Letos bodo tapete z izključno rastlinsko motiviko odstopile nekaj pozornosti tudi tistim z živalsko. foto: Shutterstock

Vzorce z živalskimi motivi pogosto srečamo v otroških sobah, trenutni trend pa jim odpira vrata tudi v druge prostore s čudovitimi različicami tapet za odrasle. Še posebej priljubljeni so postali gozdni motivi z jeleni, ki postajajo pomemben del dekorja v dnevni sobi.

INTENZIVNA MODRA

Modra barva doživlja svojih pet minut slave, saj v veliki meri prevladuje med trendi. Zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo temu sledile tudi tapete. Intenzivna indigo modra, bogata mornarsko modra in globoka zeleno-modra so med najbolj vročimi odtenki ta hip.

ZELENI DRAGULJI

Še ena barva, ki je trenutno zelo priljubljena, je zelena. Tapete v tej barvi nam zagotovijo trendovski videz v vsakem prostoru. Izbiramo živahne in globoke odtenke, ki niso pretemni ali bledi in za katere navdih črpamo iz draguljev in dragih kamnov − npr. smaragdna zelena. Zapleteni abstraktni in botanični motivi so najbolj zaželeni prav v tej barvi. Priljubljenost zelene barve je neposredna posledica trenda biofilije, ki v veliki meri navdih za notranje oblikovanje črpa iz narave. Je barva, ki v dom vnese občutek prijetnosti, umirjenosti in dobrega počutja.

TAPETE ZA KOPALNICO

Modra barva, navtični in obmorski motivi bodo izredno priljubljeni. foto: Shutterstock

Pravi hit tega leta bodo tapete v kopalnici, ki smo jih prej srečevali le redko. Zdaj pa predstavljajo tudi stroškovno učinkovito alternativo ploščicam. (Morris & Co.) foto: arhiv proizvajalca

Uporaba tapet se ne ustavi v kuhinji in dnevni sobi, pa tudi ne v spalnici. Letos bomo z njimi opremili tudi svoje kopalnice. V običajno bolj preprost in dolgočasen prostor tako vnesemo kopico zanimivih barv, vzorcev ali teksture. Tapete so tudi stroškovno učinkovit nadomestek ploščic za vse tiste kotičke, ki ne bodo trpeli pretiranega namakanja. 

NAVDIH KITAJSKE IN JAPONSKE

Tapete z motivi, navdihnjenimi s kitajsko ali japonsko umetnostjo, niso nič novega. Prav nasprotno, njihov eksotični videz je fasciniral že naše prednike in so tako postale pravi modni hit v Evropi osemnajstega stoletja. Izkaže se, da se ti vzorci odlično ujemajo s sedanjo težnjo po motivih iz narave. Na voljo so v široki paleti motivov − od nežnih češnjevih cvetov do zlatih ribic koi in elegantnih čapelj, ki so odlični spremljevalci še posebej za v kopalnico.

ABSTRAKTNO NAVTIČNO

Obeta se nam preporod navtičnih in morskih slogov, ki se bodo pomladili in prenovili vse do svojih temeljev, pri tem pa jim bodo v veliko pomoč prav tapete. A pozabite na klasične črte! Izbirali bomo bolj subtilne in naravne motive in vzorce ter abstraktne reference na morje. Pri tem bodo bolj priljubljeni valoviti vzorci od oglatih, kar se tiče barv, pa bolj svetle in pastelne.

MEDITERANSKO

Tapete v videzu poslikanih mediteranskih ploščic še vedno navdušujejo. Morda je to povezano z dejstvom, da nas je veliko zamudilo običajne počitnice ob morju, a tapete v videzu ročno poslikane značilne mediteranske keramike trenutno uživajo v svojih petih minutah (v resnici je že veliko dlje) slave. Sem spadajo tudi veseli vzorci limon in agrumov, vitic, mediteranskih živali in podobnih svežih, morskih in razigranih motivov.

Ljubezen do vsega naravnega

Če bi lahko trende v svetu tapet za letošnje leto povzeli z eno besedo, je to zagotovo »biofilija«. Izraz, ki ga še pred kratkim ni nihče zares uporabljal v svetu notranjega oblikovanja, se zdaj pojavlja vedno pogosteje za opis sloga, ki ga navdihuje narava in si iz nje izposoja motive, s katerimi ustvarja harmoničen notranji prostor. Temu sledijo tudi vzorci na letos najbolj trendi tapetah.

Notranjost, ki jo navdihuje narava, je na vrhu seznama trendov za leto 2022. Začel se je s povečanim povpraševanjem po sobnih rastlinah v domovih, zdaj pa ugotavljamo, da nas narava navdihuje na številnih področjih notranjega oblikovanja − od botaničnih potiskov in naravnih materialov do barv in celo oblik.

Med tapetami bodo tako kraljevali vzorci, ki vključujejo floro in favno, prevladovale pa bodo naravne barve, kot sta modra in zelena. Po drugi strani se povečuje tudi zanimanje in zavedanje o trajnosti. Vse večja ranljivost Zemlje bo v veliki meri odločala, kako bomo izbirali izdelke za svoj dom. Lastniki stanovanj bomo iskali bolj trajnostne možnosti, kamor spadajo tudi tapete, ki so izdelane iz preverjenih in recikliranih materialov, znamke barv, ki so odpravile uporabo za naravo nevarnih toksinov, in pohištvo, ki je izdelano iz ponovno uporabljenih materialov. 

6 KORAKOV DO POPOLNIH TAPET

Orodje, ki ga bomo potrebovali:

  • zadostno količino tapet,
  • merilni trak,
  • dolgo ravnilo in letev z libelo ali laser,
  • lepilo in valjček za lepilo (odvisno od tipa tapet),
  • silikonski valjček in plastično lopatico za ravnanje,
  • škarje in oster olfa nož,
  • gobo.

Pomembno je, da imamo oster nož, s katerim bomo lahko tapeto odrezali točno ob robu kotov in vseh ovir. foto: Shutterstock

1 Priprava stene

Prvi korak proti uspešnemu nameščanju tapet opravimo s pripravo stene. Ta naj bo čim bolj ravna in brez vdolbin ali izboklin. Potencialne luknje v steni (npr. od obešenih slik, polic) zapolnimo s kitom ali drugim materialom, primernim za našo steno. Po potrebi steno še dodatno pobrusimo ali zgladimo in seveda očistimo.

2 Načrtovanje

Steno izmerimo in izračunamo njeno površino, da vemo, koliko rol tapet bomo potrebovali. Pomagamo si lahko tudi tako, da vsaj približno s svinčnikom zarišemo postavitev tapet. 

3 Priprava tapet

Še pred pripravo samih tapet je pomembno, da si pripravimo prostor, kjer jih bomo lahko merili in rezali. Za to bodo najboljša čista in zaščitena tla ali večja miza. 

Rolo tapete nato nekoliko odvijemo in si izberemo centralni motiv in njegovo postavitev, če ga naša tapeta seveda ima. Če ima le ponavljajoče se vzorce, temu ni treba namenjati posebne pozornosti. 

Odvisno od različice kupljenih tapet se bomo morali na namestitev drugače pripraviti. Na nekatere bomo lepilo nanašali neposredno, za druge na steno, tretje pa le namakali v vodo. foto: Shutterstock

Razgrnemo, izmerimo in odrežemo prvi trak tapete, ob njej odvijemo rolo v dolžini drugega traku in tapeto postavimo tako, da se vzorec ujema s prvo. Šele takrat izmerimo in odrežemo drugi trak. Postopek ponovimo za naslednje trakove, dokler nimamo vseh pripravljenih za nameščanje. Če je vzorec bolj preprost ali so tapete enobarvne, lahko ta proces opravljamo sproti ob nameščanju. Tapete vedno režemo z nekaj centimetri (raje 10) rezerve na obeh koncih.

4 Nanos lepila

Če bomo uporabili samolepljive tapete, jim odlepimo zgornji del folije in jih začnemo nameščati ob zarisani liniji.

B

Če bomo uporabili bolj klasične tapete, ki imajo na zadnji strani že naneseno lepilo, ki ga moramo aktivirati z vodo, to storimo tako, da tapete vanjo namočimo ali jih s kakovostno škropilko z vodo dobro poškropimo − odvisno od navodil proizvajalca. Za nekaj minut tapeto zložimo z obeh strani s pregibom po širini, da se lepilo aktivira.

C

Če bomo uporabili bolj sodobne tapete, pa bomo lepilo z valjčkom nanesli neposredno na zid ali na zadnjo stran tapete, spet odvisno od navodil proizvajalca. Pri nanašanju lepila na zid pazimo, da smo ga nanesli v dovoljšnji količini, saj nam bo to v veliki meri olajšalo nameščanje − več časa bomo imeli pri prilagajanju in premikanju tapete, preden se bo lepilo aktiviralo. Pri tem lepilo v kote še dodatno nanesemo s čopičem, saj valjček tam nima dovoljšnje krovnosti. Lepilo na steno ali zadnjo stran tapet nameščamo postopoma, le za tisti trak tapete, ki ga bomo naslednjega namestili na zid.

Plastična žlica za ravnanje je ključna za popolno nameščanje, ki bo videti profesionalno. foto: Shutterstock

5 Nameščanje

Pri nameščanju prvega traku tapete je izjemnega pomena to, da ga namestimo zares pravokotno na tla. Pri tem si lahko pomagamo z merilnimi letvami z libelo, ravnili in svinčnikom ali pa z laserjem, če ga imamo med svojim orodjem. 

Prvega traku ne začnemo nikoli nameščati v skrajnem kotu sobe, saj ti skoraj nikoli niso popolnoma ravni (ali pravokotni) in nam bo to povzročilo nepotrebne preglavice. Raje začnemo nekoliko stran od kota ali celo na sredini stene.

Z nameščanjem prve tapete začnemo tako, da točno sledimo zarisani vodilni črti. Pomagamo si z rokami, silikonskim valjčkom in plastično lopatico za ravnanje. Če nastanejo grbine, del tapete še enkrat odlepimo in prilepimo, če se pojavijo mehurčki, pa si pomagamo z orodjem za ravnanje, da se jih znebimo.

Ob kotih in ovirah tapeto z ravnilom ali lopatico za ravnanje potisnemo v kot, da nastane jasen rob. Odvečno tapeto z ostrim olfa nožem in s pomočjo ravnila odrežemo v ravni liniji točno v kotu.

NAMIG: Če se tapete pri rezanju trgajo ali če imamo težavo s prostoročnim rezanjem v ravni liniji, si pomagamo z dolgim ravnilom ali drugim predmetom, ki ima oster in raven rob. Položimo ga na linijo, kjer bomo tapeto odrezali, in oster nož pustimo steči vzdolž ravnila.

Drugega in vse naslednje trakove tapete nameščamo točno ob robu predhodnega in pazimo, da se vzorci popolnoma ujemajo oziroma nadaljujejo. 

6 Zaključna dela

Ko smo z nameščenimi tapetami zadovoljni, z vlažno gobico obrišemo odvečno lepilo, ki nam je ušlo na sprednjo stran tapet. Nato vrnemo vse pokrove stikal in vtičnic, lesene obrobe, obesimo slike, police in omarice ter uživamo v dobro opravljenem delu.

NAMIG: Za bolj profesionalen videz lahko vse robove stene, kjer smo namestili tapete, zaključimo z nekaj silikona ali tesnilne mase − podobno kot v kopalnici in kuhinji.

5 nasvetov za lažje nameščanje

V razigranih ali elegantnih tapetah lahko uživajo tako lastniki stanovanj kot najemniki, saj se nekatere z lahkoto tudi odstranijo. Za urejen videz je najpomembnejše, da zagotovimo čim bolj popolno namestitev, za kar pa bomo potrebovali predvsem dobro mero potrpežljivosti. Čeprav se zdijo samolepljive opcije odlična izbira na prvi pogled, so tradicionalne do neke mere lažje za namestitev, saj jih lahko na steni še nekoliko premikamo, preden se lepilo zasuši. Prav tako se je pri teh tapetah lažje znebiti mehurčkov. Če pa nas skrbi, da bomo morali tapete kmalu odstraniti (npr. najemniki), lahko poiščemo takšne, ki se odlepijo v velikih trakovih.

1 Vedno kupite več papirja, kot mislite, da ga boste potrebovali.

Prvi in najpogostejši nasvet, ki ga slišimo tako od strokovnjakov kot od ljubiteljev tapet, je, da si priskrbimo vedno kakšno rolico papirja več, kot smo preračunali. Nanašati jih začnemo na sredini sobe, a vedno tako, da vsaj približno načrtujemo, kako si bodo trakovi sledili, da nam ne bo treba zaključevati z nepotrebno majhnimi kosi tapete.

2 Priskrbite si dodaten par rok.

Tapete lahko lepimo in odlepimo sami, ne glede na našo spretnost, a nam bo dodaten par rok v neverjetno pomoč. Še posebej če imamo visoke stropove ali nameravamo tapete lepiti na težje dosegljive kraje.

3 Prvi korak vedno storimo na tleh. 

Pri delu s tapetami, še posebej takšnimi z jasnimi vzorci, je ključnega pomena, da jih najprej razporedimo na tla, da si predstavljamo, kako jih bomo na steni poravnali. Za to pa potrebujemo prostor in čim bolj čista tla, saj se bo vsaka smet med tapeto in zidom poznala, zaradi prahu pa se bodo tapete slabše prijele. 

4 Drugi korak so čiste stene.

Pred nanosom tapet bomo morali stene ustrezno pripraviti tudi tako, da jih bomo očistili z blagim detergentom in mehko gobico ali krpo iz mikrovlaken. Pri tem bomo odstranili vse pokrove vtičnic in stikal ter vse druge izbokline, če je seveda to mogoče. 

5 Ne bojte se začeti znova.

Če vam sprva ne uspe s samolepljivimi tapetami, poskusite znova in znova. Ne bojte se, da boste morali tapeto odlepiti in nazaj prilepiti − saj je prav v tem čar samolepljivih tapet. Konec koncev je najpomembnejše to, da dosežemo brezhiben rezultat, s katerim bomo lahko vsak dan živeli.

Delo nam bo v veliki meri olajšal dodaten par rok. Za pomoč prosite prijatelje in družino!

Delo nam bo v veliki meri olajšal dodaten par rok. Za pomoč prosite prijatelje in družino! foto: Shutterstock

Cvetje, tako klasično kot bolj stilizirano, je eden najbolj priljubljenih in široko uporabljanih vzorcev.

Cvetje, tako klasično kot bolj stilizirano, je eden najbolj priljubljenih in široko uporabljanih vzorcev. foto: Shutterstock

Za malo manj klasičen videz lahko izberemo bolj abstrakten vzorec tapet.

Za malo manj klasičen videz lahko izberemo bolj abstrakten vzorec tapet. foto: Shutterstock

Še posebej v kuhinji so izjemno priljubljene tapete z motivi divjega cvetja, zdravilnih rastlin in zeli.

Še posebej v kuhinji so izjemno priljubljene tapete z motivi divjega cvetja, zdravilnih rastlin in zeli. foto: Shutterstock

Spet so aktualni tudi najbolj klasični vzorci, ki navdih črpajo iz tapet naših babic.

Spet so aktualni tudi najbolj klasični vzorci, ki navdih črpajo iz tapet naših babic. foto: Shutterstock

Za nekoliko bolj moderne prostore lahko izberemo prikupne tapete z bolj abstraktno, a še vedno jasno botanično motiviko.

Za nekoliko bolj moderne prostore lahko izberemo prikupne tapete z bolj abstraktno, a še vedno jasno botanično motiviko. foto: Shutterstock

Modra in zelena barva sta letos med tapetami najbolj zaželene. Svetli, pastelni in globoki toni zmagujejo.

Modra in zelena barva sta letos med tapetami najbolj zaželene. Svetli, pastelni in globoki toni zmagujejo. foto: Shutterstock

Umirjen in naraven videz lahko dosežemo z izbiro tapet v barvah betona, kamna in lesa. (Morris & Co.)

Umirjen in naraven videz lahko dosežemo z izbiro tapet v barvah betona, kamna in lesa. (Morris & Co.) foto: arhiv proizvajalca

Strokovnjaki napovedujejo intenzivni indigo modri zmagoslavje med tapetami. (Cole & Son)

Strokovnjaki napovedujejo intenzivni indigo modri zmagoslavje med tapetami. (Cole & Son) foto: arhiv proizvajalca

prejšnji članek
Ana Klašnja bo danes dobrodelna
Kultura
Ana Klašnja bo danes dobrodelna
naslednji članek
Trajnostni razvoj gastronomije
Kulinarika
Trajnostni razvoj gastronomije