Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Razkrivamo skrivnost lepih, cvetočih orhidej

11. 10. 2022; 02.00
Avtor: Zoran Franc
presajanje orhideje

presajanje orhideje foto: Dreamstime

Če so orhideje nekoč veljale za prestiž, so danes na voljo tudi po zelo ugodnih cenah. A je treba pri vzgoji teh rastlin še vedno upoštevati nekaj pravil.

Če ste tudi vi eden izmed ponosnih lastnikov rastline ljubezni in plodnosti, je prav, da poznate nekaj njenih navad. Tako vas bo zmeraj znova razveseljevala s cvetovi in tudi temno zelenimi orjaškimi listi. Orhideja se pogosto podarja ob praznikih, kot so rojstni dnevi, dan žena in valentinovo, mnogi pa jih kupujejo kar tako, za okras.

Kakšna naj bo nega?

Če uspešno vzgajate vrsto Phalaenopsis, ki je med drugim najbolj razširjena vrsta na svetu, ni nujno, da boste uspešno vzgajali tudi druge vrste. Vsaka izmed vrst ima namreč drugačne lastnosti in zahteve, ki se po vzgoji bolj ali manj razlikujejo. Lahko povemo, da družina orhidej obsega okoli 30 tisoč vrst, ki uspevajo v različnih podnebnih pasovih, zaradi katerih so potrebe tako različne. Velik odstotek rastlin raste na drugih rastlinah v simbiozi. Ogljikov dioksid porabljajo iz zraka, druge hranilne snovi pa pridobivajo z deževnico in iz strohnelih delov rastlin.

pršenje listov.jpg foto: Dreamstime

Zalivanje in gnojenje

Orhideje so včasih tudi zelo muhaste in lahko se zgodi, da boste na ponovno cvetenje morali čakati več let. A nikar ne obupajte; da bodo čim hitreje zacvetele, lahko veliko postorite že s pravilnim zalivanjem in pravilno nego. Nikar jih ne zalivajte prepogosto. Dovolj bo, če lonček z rastlino enkrat ali dvakrat na 14 dni namočite v posodi z vodo za pol ure. Če je mogoče, ga namočite v deževnici. Preden orhidejo znova namočite, pustite, da se zemlja povsem posuši, saj je za rastlino bolje, da ima manj vode kot preveč. Za gnojenje uporabljajte le specializirana gnojila, ki jih lahko kupite v vrtnih centrih. Priporoča se, da orhideje gnojite večkrat po malo, a le v obdobju rasti in cvetenja. Rastline nikar ne gnojite v obdobju mirovanja in prav tako ne kakšen mesec po tem, ko ste jo kupili.

brisanje listov.jpg foto: Dreamstime

Rjavi listi

Listi porjavijo zaradi neposredne sončne svetlobe, ki ožge nežno mesnato tkivo. Porjavijo lahko tudi zaradi prenizkih temperatur, pod petimi stopinjami Celzija, ali vročine nad 45 stopinjami Celzija. Ali pa če denimo rastlino za nekaj ur pozabite v avtu.

Odcvetela je

Ko odpadejo cvetovi, cvetnega stebla nikar ne odrežite. Na njem se pogosto pojavijo nove vejice s popki. Odrežite ga šele, ko se popolnoma posuši.

Zgubani listi 

Za uvelost je lahko krivo pomanjkanje vode ali čezmerno zalivanje in gretje korenin. Še vedno več težav povzroča čezmerno zalivanje kot pa izsušitev.

Ste vedeli, da so v prodaji vsi hibridi orhideje Phalaenopsis, tudi orhideje, ki jih v Sloveniji poznamo kot orhideje iz Prekmurja (Ocean Orchids) razmnoženi vegetativno, vendar v posebnih pogojih. To foto: Sabina Šegula

prejšnji članek
IZBRANI PRODUKTI LETA 2023
Kulinarika
IZBRANI PRODUKTI LETA 2023
naslednji članek
Recept: Božanske makove štručke
Kulinarika
Recept: Božanske makove štručke