Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Blestela je v Reki ljubezni, zdaj jo lahko gledate na velikem platnu

10. 1. 2020; 05.00
Avtor: T.P.
Urša Menart, Damjan Kozole in Liza Marijina

Kozole je glavni vlogi v Polsestri zaupal Lizi Marijini (desno) in Urši Menart. foto: Goran Antley / M24.si

Dvorana Kinodvora je bila premajhna za vse ljubitelje filma. Za slovensko premiero najnovejšega celovečerca Polsestra Damjana Kozoleta je bilo namreč povpraševanja več, kot je sedežev v njej.

Film Polsestra govori o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Koscenarist in režiser filma Damjan Kozole o njem pravi: "Film govori o ljudeh, ki si ne znajo pokazati čustva naklonjenosti. Način, na katerega komuniciramo z drugo osebo, vedno izraža naše želje, strahove, frustracije. Kadar to počnemo na aroganten, agresiven način, ponavadi le prikrivamo lastno ranljivost. In ravno zato gre, za dve odtujeni, ranjeni osebi, ki se morata v majhnem stanovanju v Šiški soočiti s svojo preteklostjo in sedanjostjo. Na kratko, to je film o sovraštvu in odpuščanju."

Projekciji je sledil pogovor z režiserjem in člani filmske ekipe. foto: Goran Antley / M24.si

V glavnih vlogah nastopata Urša Menart, ki jo poznamo tudi kot režiserko filma Ne bom več luzerka in Liza Marijina, ki je za upodobitev ene od polsester na 22. festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Poleg njiju igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe in makedonska igralka Labina Mitevska. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, direktor fotografije Miladin Čolaković, oblikovalka scenografije Neža Zinajić, oblikovalka kostumov Katja Hrobat, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, montažerja Jurij Moškon in Atanas Geogijev, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Igor Popovski, direktor filma Mitja Kozamernik, producent pa Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Gre za slovensko-makedonsko-srbsko koprodukcijo, poleg Vertiga iz Ljubljane so koproducenti Sisters and Brother Mitevski, Filmska hiša Baš Čelik in RTV Slovenija. Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Filmska agencija Severne Makedonije, Filmski center Srbije, program Ustvarjalna Evropa MEDIA, RE-ACT in Eurimages, ki je filmu podelil koprodukcijsko nagrado za razvoj projekta, s tehničnimi storitvami pa je sodeloval Filmski studio Viba film.

Igralci Jurij Drevenšek, Mojca Fatur in Klemen Slakonja foto: Goran Antley / M24.si

Film je bil posnet novembra in decembra 2018 v Ljubljani in v Izoli. Svetovno premiero je doživel v prestižnem tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih, kjer je bil deležen odličnih mednarodnih kritik. "Napetosti polno, a hkrati komično soočenje dveh nergaških sester, ki se spopadata z desetletji nerešenega vzajemnega sovraštva, se pred nami odvija kot učna ura iz "Resting Bitch Face", so denimo zapisali pri The Hollywood Reporter.

Polsestra na redni spored kinematografov po Sloveniji prihaja 16. januarja, do takrat pa si jo lahko ogledate v Kinodvoru. Vse projekcije so angleško podnaslovljene. Koga smo ujeli na premieri, pa si oglejte v fotogaleriji.

Igralki Damjana Černe in Lara Janković

Igralki Damjana Černe in Lara Janković foto: Goran Antley / M24.si

Režiser in scenarist Damjan Kozole s kolegom, direktorjem fotografije, scenaristom in režiserjem  Petrom Bratušo.

Režiser in scenarist Damjan Kozole s kolegom, direktorjem fotografije, scenaristom in režiserjem Petrom Bratušo. foto: Goran Antley / M24.si

Predstavnica za stike z javnostmi Tina Deu in igralka Katarina Čas

Predstavnica za stike z javnostmi Tina Deu in igralka Katarina Čas foto: Goran Antley / M24.si

Premiere so se udeležili tudi kantavtor Vlado Kreslin z ženo Evo in publicista ter strastna kuharja Valentina Smej Novak in Luka Novak.

Premiere so se udeležili tudi kantavtor Vlado Kreslin z ženo Evo in publicista ter strastna kuharja Valentina Smej Novak in Luka Novak. foto: Goran Antley / M24.si

prejšnji članek
Jana Morelj je o njem objavila ta iskren zapis
Svet slavnih
Jana Morelj je o njem objavila ta iskren zapis
naslednji članek
Dom opremite v barvi leta 2020
Svet slavnih
Dom opremite v barvi leta 2020
#obraziavenija
obraziavenija