stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Priljubljena srbska igralka s svojo predstavo končno prihaja v Slovenijo

8. 2. 2022; 05.00
Avtor: K.M.
Sandra Silađev

Sandra Silađev foto: Promocijski material

Avtorska monodrama igralke Sandre Silađev z naslovom Zmenek (Dejt) bo, potem ko je počasi, a vztrajno osvojila regionalne odre in obredla velik del sveta, končno na ogled tudi v Sloveniji.

Sandra Silađev, je 43-letna v Makedoniji rojena srbska komičarka iz Bosne in Hercegovine. Družbeno angažirana diplomirana igralka je na internetu zaslovela kot sarkastična in črnega humorja vešča Dinja (preko 370.000 sledilcev na instagramu), preskočila pa tudi že na ekrane. Ločena mama samohranilka 11-letne Une je študirala gledališko igro, pedagogiko (mama je defektologinja), mirovne študije, sociologijo, marketing, ukvarjala se je s keramičarstvom (oče je inženir metalurgije in izdeluje tudi peči za žganje keramike), kiparstvom, petjem, videomontažo, ustvarja v gledališču, na TV in filmu, na stand-up odrih, delala je v lutkovnem gledališču, kot dramski terapevt v domu starejših občanov in zavodu za otroke z motnjami v razvoju ... Soustvarila je dokumentarec Rijaliti u invalidskim kolicima, kot igralka in avtorica je zaigrala v srbski hit seriji Istine i laži (tekste za vlogo Olge Popovski je tudi sama napisala), v filmu Taxi blues je zaigrala s še enim regionalnim težkokategornikom komedije, Andrijo Miloševićem, izdala pa je tudi dva stripa. Med najbolj priljubljene regionalne komike se je prebila s predstavami Ne zna svinja šta je dinja (2016), Pokondirena dinja (2017), Feminizam za početnike (2019) in aktualnim hitom Dejt.

Sandra Silađev o svoji priljubljenosti na družabnih omrežjih in neskončni turneji po razprodanih dvoranah: "Nisem načrtovala postati priljubljena. Ljudje so začutili resnico v mojih zgodbah in to jih je pritegnilo."

O predstavi, ki je osvojila Balkan

Sandra Silađev v modokomediji igra damo srednjih let in mamo samohranilko, Olivero Živković, ki se je odpravila na dogovorjen ljubezenski sestanek, a se njen zmenek ne pojavi. Olivera torej čaka: koga in kaj? Bo dobila izvide svojih zdravstvenih preiskav? Bo odkrila pomen zakona in izpovedovanja večne ljubezni? Kako Olivera razume materinstvo in položaj ženske v današnji družbi? Bo razumel, zakaj sta dolžina obleke in višina pete obratno sorazmerni s krepostjo morale? Bo izvedela, če so kavarne prilagojene potrebam invalidov? Je svet varen za najstnice? Je bolje biti plačana ali neplačana gospodinja? Kako mati samohranilka doji svojega otroka in hkrati hodi v službo?

Olivera Živković se počuti kot gospa, ustaljena, ločena, celo kot vdova, čeprav ji nihče ni umrl. Jezna je na kategorizacije in čudna razmerja med zaljubljenci v 21. stoletju. Verjame, da od življenja ne zahteva veliko, le eno samo enostavno stvar, ki jo zase išče vsak odrasli posameznik – najti sorodno dušo. Se bo za Olivero našel vsaj nekdo na vsem tem svetu? Ali pa vsaj na internetu?

Slovenska premiera bo 12. marca 2022 v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma.

prejšnji članek
EMA: Finalista tudi v zasebnosti zaljubljen par
Svet slavnih
EMA: Finalista tudi v zasebnosti zaljubljen par
naslednji članek
Trije tipi težkih mam
Zdravje
Trije tipi težkih mam