pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Neurje hudo poškodovalo tudi Partizansko bolnico Franja

14. 7. 2023; 02.40
Avtor: STA
bolnica-franja-2

Bolnica Franja foto: Arhiv muzeja

Po prvih informacijah so v celoti uničene tri barake, še tri so delno poškodovane, uničena sta dostop do vhodnega objekta in električna napeljava.

Takoj ko bo zagotovljen varen prehod, se bodo ekipi na terenu pridružili sodelavci Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer so že aktivirali ekipe za popis škode in pripravo interventnih ukrepov. "Ekstremni vremenski pojavi, ki so najbolj viden izraz podnebne krize, so postali dejavnik, ki ga moramo upoštevati pri načrtovanju, upravljanju naravnih virov, skrbi za naše grajeno okolje in prilagoditve našemu sodobnemu načinu življenja," so zapisali. Na ministrstvu pričakujejo, da Franja ne bo edini primer poškodovane dediščine, poročila s terena namreč šele prihajajo.

Pristojni predvidevajo, da v letošnji sezoni Franja najverjetneje ne bo več sprejemala turistov, je poročal Primorski val. Direktor mestnega muzeja Idrija Miha Kosmač je namreč za radio dejal, da so bile zaradi letošnjega neurja delno poplavljene vse barake, dostopna pot pa uničena, zato je škoda precejšnja. "Najprej je treba prijaviti škodo, pripraviti sanacijski načrt in ukrepe skupaj z zavodom za varstvo kulturne dediščine v sodelovanju z ministrstvom za kulturo in ostalimi podpornimi službami," je poudaril.

Območje si bosta na terenu prihodnji teden ogledala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko ter minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan z ministrskima ekipama. Že danes popoldne pa se bo z županom Občine Cerkno Gašperjem Uršičem srečal predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, nosilec znaka evropske dediščine in vpisana na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine. Franjo je že leta 2007 zelo prizadel udar vode. Takrat je neurje skoraj povsem uničilo 14 od 16 barak.

prejšnji članek
Popokane kapilare same od sebe nikoli ne bodo izginile
Zdravje
Popokane kapilare same od sebe nikoli ne bodo izginile
naslednji članek
Nenadzorovan krvni tlak vodi do odpovedi srca
Zdravje
Nenadzorovan krvni tlak vodi do odpovedi srca