stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako najlažje pridete do stanovanja ...

1. 3. 2016; 02.45
Avtor: Mateja Bevk
Najlažja pot do stanovanja
Pomagajte si z najemom stanovanjskega kredita, pa boste videli, da bo precej lažje.

Po pameti
Pri najemanju stanovanjskega kredita se je treba držati enega osnovnega pravila, in sicer, da si sposodite samo toliko denarja, kolikor ste ga sposobni vrniti. Kajti če kredita enkrat ne boste mogli več odplačevati, banke oziroma kreditodajalca to ne bo prav nič zanimalo. Od vas bo zahteval dogovorjeno mesečno premijo, naj jo boste zmogli plačati ali ne.
Na srečo je tako, da banke odobrijo posojilo samo tistim, ki prejemajo redne mesečne prihodke ali dolgoročno varčujejo, poleg tega pa tudi višina odobrenega zneska ne sme presegati tretjine (ponekod tudi polovice) neto mesečne plače, pokojnine ali invalidnine.

Analiza izdatkov
Zato analizirajte svoje mesečne izdatke, preden najamete kredit. Izračunajte, koliko stroškov imate s plačilom računov, goriva, hrane in pijače, oblačil, kozmetike in podobnih nepogrešljivih dobrin. Če vam analiza pokaže, da ste na koncu meseca na ničli, potem na kredit kar pozabite, saj je že zdaj jasno, da mesečne anuitete ne boste mogli plačati. Kadar vam evri ostajajo, pa to pomeni, da si lahko od banke ali katerega drugega kreditodajalca sposodite denar. Vendar pozor! Pri določanju zneska kredita upoštevajte tudi možno spreminjanje obrestnih mer zaradi prihodnje inflacije oziroma imejte manjšo denarno rezervo za morebitno povečanje anuitet.


Drugi stroški
Nikakor pa ne pozabite še naslednjega: obresti, ki jih boste morali plačevati kot kreditojemalec, niso edini strošek izposoje denarja. V zakup morate vzeti tudi druge stroške - denarno nadomestilo banki za čas od najetja kredita do konca meseca, ko gre kredit v odplačevanje, zavarovanje kredita, kajti banka se mora zavarovati, če morda kredita ne boste mogli vračati (z zastavitvijo nepremičnine ali s plačilno sposobnim porokom), ter provizije za opravljeno storitev.

Trije namigi
Ugoden kredit lahko dobite, če se pri banki odločite za predhodno stanovanjsko varčevanje; nekatere banke imajo v ponudbi tudi ugodnejše kreditne pogoje, namenjene mlajšim do 35 let.
Upoštevajte pravilo, ki velja pri vseh najemih kreditov: kredit bo tem ugodnejši, čim manjši je znesek najema in krajša je odplačilna doba.
Zakon vam daje možnost, da lahko v petih dneh od sklenitve kreditne pogodbe, če kredita v tem roku še niste začeli uporabljati, odstopite od kreditne pogodbe brez navedbe razlogov.

prejšnji članek
To lahko vodi v razvoj kroničnih bolezni!
Zdravje
To lahko vodi v razvoj kroničnih bolezni!
naslednji članek
Pripovedujte otrokom pravljice!
Zdravje
Pripovedujte otrokom pravljice!