Drobne ali debele – vse so zdrave
Naj bodo drobne ali debele, rdeče, črne ali rumene – strokovnjaki jim priznavajo zdravilne lastnosti in zato priporočajo, da jih v sezoni njihovega zorenja zaužijemo vsaj četrt kilograma na dan. Sočne zapeljivke se lahko pohvalijo z veliko vsebnostjo »rudnin, med katerimi prevladujejo silicij, železo, kalij, magnezij in cink. Prav tako so bogat vir vitaminov, prevladujejo vitamini B-kompleksa in vitamin C, ter antioksidantov, ki v telesu lovijo proste radikale in tako delujejo preventivno proti mnogim boleznim,« njihovo zdravilno plat pohvali Mateja Rebernak, dipl. medicinska sestra v programu preventiva Zdravstvenega doma Slovenske Konjice. Tiste bolj temno obarvane vsebujejo tudi antocianska barvila, ki varujejo pred škodljivimi vplivi ultravijoličnih žarkov in znižujejo raven sečne kisline. Zaradi te lastnosti so priporočljive za bolnike s povečano vsebnostjo protina.
»Uživanje češenj blagodejno vpliva na mentalne funkcije, pomagajo tudi pri fizični in umski izčrpanosti ter odvajanju vode iz organizma,« njihovo vsestranskost dopolni Rebernakova.
Vir folne kisline
Dobrodošlo je, da po sočnem sadežu posegajo nosečnice. A strokovnjakinja opozarja: »Samo češnje ne bodo dovolj, saj gre za sezonsko sadje. So pa vsekakor lahko odlična sadna malica tudi za nosečnice in bogat vir folne kisline, ki je potrebna za pravilen razvoj plodu.«
Kulinarični namig Mateje Rebernak, dipl. med. sestre
Ponudite jih z jogurtom, domačo skuto ali svežim bananinim sladoledom. Tega lahko pripravite sami tako, da banane olupite in iz njih pripravite pire, ki ga hitro zamrznete. Dobili boste okusno in osvežilno nizkokalorično sladico.
Primerne za shujševalne diete?
Češnje imajo nizek glikemični indeks. Višji kot je glikemični indeks živila, večji je dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Sladkor v tem primeru tudi hitreje pade, kar pomeni, da smo kmalu spet lačni. Pri svežih češnjah je glikemični indeks pod 55, zato so primeren samostojen ali kombiniran obrok, kot sadna malica ali zdrava sladica po kosilu. »Shujševalne diete, ki bi vključevale prehrano s češnjami ali zgolj eno vrsto živil, se ne priporočajo. Zdravstveni delavci, ki se ukvarjamo tudi s hujšanjem, učimo ljudi spremembe življenjskega sloga in s tem nižanje telesne teže, ki naj bo postopno, s spremembo prehrane in dodano telesno dejavnostjo,« pojasni sogovornica.
Z drevesa v usta
Najslajše so tiste 'naravnost z veje'. Sogovornica svetuje, da češnje porabimo čim prej, saj spadajo med sadje, ki po obiranju ne zori več. Opozarja, da naj bomo pri nakupu češenj pozorni na lupino, ki ne sme biti poškodovana ali rjava, saj takšne začnejo hitreje gniti. Če rdečih zapeljivk ne uspemo takoj porabiti, jih neoprane shranimo v hladilniku ali hladni kleti.
Zobajte jih zmerno
Nobeno pretiravanje ni zdravo. Češnje rade napihujejo, še posebno če po češnjah spijemo kozarec vode. Takšno ravnanje pa lahko povzroči tudi drisko. »S pitjem vode po češnjah je dobro počakati, da se odlično sadje v želodcu poleže,« hudomušno zaključi strokovnjakinja.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.