zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Žlička olja za zdrave zobe in dlesni

13. 3. 2016; 06.06
Avtor: Lea Pufek/revija Bodi zdrava
beli zobjee
Vemo, da imajo čista, hladno stiskana nerafinirana olja pozitiven učinek na naše zdravje. To so dokazale številne študije. Po ajurvedskem prepričanju pa je olje lahko tudi odličen nadomestek za zobno ščetko in zobno kremo ter nasploh sredstvo za čiščenje celotnega telesa.

Z oljem so si ustno votlino izpirali že ajurvedski zdravilci pred dva tisoč leti, zapisi iz ajurvedskih knjig pa še danes postavljajo smernice za to tehniko ustnega zdravja in očiščevanja. V angleško govorečih deželah, kjer je čiščenje ustne votline z oljem pravi hit, tej tehniki pravijo 'oil pulling', kar bi po naše lahko prevedli kot žvrkljanje olja med zobmi. Tako namreč poteka čiščenje zob z oljem, ki ima mnoge veliko večje učinke na zdravje kot zobna ščetka in zobna krema. 

Katero olje? 

Čeprav mnogi uporabljajo razne vrste olj, ajurveda priporoča predvsem sezamovo, sončnično, kokosovo ali olivno olje, pri čemer je najboljše še vedno sezamovo. Vsa olja naj bodo organska in hladno stiskana, uporabniki pa za optimalen rezultat priporočajo menjavo olj. Pomembno je, da olje prilagodite tudi na morebitne alergijske reakcije. 

Kako si čistimo zobe z oljem? 

Sama metoda čiščenja zob z oljem je precej preprosta. Zjutraj na tešče je treba med zobmi žvrkljati žličko olja. Sesati, potiskati med zobmi, žvečiti in ga vleči med zobmi, da doseže vse površine zob in ustne votline. Nekateri viri navajajo, da naj postopek traja 10–15 minut, spet drugi zagovorniki metode pa predlagajo 20- do 30-minutno terapijo. Čas žvrkljanja naj bo torej nekje med 15 in 30 minutami oziroma toliko časa, da olje ne spremeni svojih lastnosti. Med žvrkljanjem se namreč pomeša s slino in nase vleče toksine, zaradi česar postaja vse bolj belkasto, prozorno in redkejše. Če olje po žvrkljanju ni takšno, niste žvrkljali dovolj. Ko terapijo končate, olje obvezno izpljunite, saj vsebuje strupe, ki ste jih očistili iz ustne votline, in zobe temeljito umijte. Lahko samo z navadno vodo, ajurvedski zdravilci pa celo priporočajo, da jih podrgnete samo s kazalcem. 

Zakaj olje? 

Po ajurvedskem prepričanju naj bi olje delovalo kot agent, ki iz ust, zob, dlesni in celo iz grla izvleče škodljive bakterije, glivice in druge organizme. Za to naj bi bili odgovorni lipidi v olju, ki naj bi hkrati preprečevali, da bi se škodljivi organizmi nalagali v ustni votlini. Med žvrkljanjem pa naj bi se tudi aktivirali encimi, ki iz krvi izvlečejo toksine. 

Kako pogosto? 

Pogostost žvrkljanja olja je odvisna od vas samih. Priporočljiva je dnevna terapija, a lahko času in sredstvom primerno terapijo izvajate tudi tedensko. Če žvrkljanje uporabljate kot metodo zdravljenja, pa ajurveda priporoča vsaj trikrat dnevno terapijo, ki jo vedno izvedite na prazen želodec pred obrokom.

Pozitivni učinki na zdravje ustne votline 

Številne študije so pokazale, da izpiranje ustne votline z oljem pozitivno vpliva na zdravje zob in dlesni. Če tretma izvajamo redno in dosledno, lahko kmalu opazimo močnejše zobe, dlesni in čeljust, odlično pa se olje odreže pri preprečevanju vnetih in krvavečih dlesni. Preprečuje tudi zobno gnilobo in slab zadah ter odpravlja suhost ustnic, ustne votline in grla.

Žvrkljanje olja za zdravje

Študije, ki bi uradno potrdile ali zavrgle učinke žvrkljanja olja na splošno človekovo zdravje na ustreznem vzorcu ljudi, še niso izvedli. A vendarle v prid pozitivnim učinkom govorijo mnogi posamezniki, ki so s to terapijo ozdravili različne vrste simptomov. Ker žvrkljanje pospeši presnovo, torej vpliva na splošno zdravje posameznika. Močno naj bi vplivalo tudi na limfni sistem, saj odstranjuje bakterije in vzpostavlja ugodno mikrofloro. Velja torej za holistično zdravilo, ki po pričevanjih posameznikov zdravi migreno in vnetje črevesja, blaži artritis, ekceme in alergijske reakcije, simptome bronhitisa in simptome mačka, uravnava pravilno delovanje ledvic in hormonsko ravnovesje ter sprosti sinusne poti.



prejšnji članek
Kokos - najbolj zdravilni sadež na svetu
Zdravje
Kokos - najbolj zdravilni sadež na svetu
naslednji članek
Češnje pomagajo pri odvajanju vode
Zdravje
Češnje pomagajo pri odvajanju vode