franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vrnite se k aloe veri

8. 3. 2016; 03.15
Avtor: Lea Pufek / Bodi zdrava
Aloe vera
Aloe vero že dobro poznamo. Njene pozitivne učinke so poznale že civilizacije pred nami in tudi za nas že zelo dolgo velja za čudežno rastlino. Pravzaprav je že tako splošno uporabna, da smo se njenih učinkov nehali zavedati. A je aloe vera napovedala svojo vrnitev. Pri mnogih lepotnih strokovnjakih in blogerjih je že zasedla mesto nove vseuporabne lepotne in zdravstvene sestavine. Aloe vera je torej spet 'in'.

Še pred kratkim so lepotni strokovnjaki prisegali na kokosovo maslo, z njim se je dalo popraviti malodane vse – razcepljene konice, suho kožo, nepravilnosti na koži, težave z dlesnimi in še marsikaj. Kokosovo olje je bilo dolgo tista naravna sestavina, ki jo je bilo pametno imeti vedno pri roki. A kokosovo olje počasi izriva stari novi lepotni in zdravstveni hit, ki pravzaprav nikoli ni zares nehal biti uporaben, nanj smo le nekoliko pozabili: aloe vera. Ta nezahtevna rastlina že od nekdaj velja za čudežno in njene blagodejne učinke na kožo poznamo skorajda vsi. Ni pa samo koža tista, ki ji aloe vera koristi. Ima še mnogo drugih pozitivnih učinkov, ki jih strokovnjaki za lepoto in zdravje na novo odkrivajo in priporočajo.



Za kožo

Kadar pomislimo na aloe vero, najverjetneje najprej pomislimo na blagodejne učinke, ki jih ima na kožo. Zaradi teh je že vrsto let ena ključnih sestavin v kozmetični industriji. Uporabljajo jo v mazilih in kremah, v losjonih in gelih ter v vseh drugih izdelkih za kožo, saj jo pomirja in blaži njeno razdraženost. Zaradi tega je primerna tako za dekorativno kot negovalno kozmetiko, pa tudi za brivske kreme, balzame za ustnice, mazila za sončenje … skratka za kar koli, kar preprečuje oziroma neguje poškodbe na koži. Ker aloe vera v kozmetiki veže vodo, kožo tudi nahrani, poleg tega pa znanstveno dokazano kar osemkrat hitreje obnavlja povrhnjico kot naravna regeneracija našega telesa. Odlično se znajde tudi v primerih blaženja ekcemov in luskavice.

Za prebavo

Svoj čas je bilo pitje napitka z aloe vero pravi modni hit. Tovrstne napitke prodajajo še danes, a so zelo blagi in razredčeni, saj je aloe vera zelo močno odvajalo, ki se je že od nekdaj uporabljalo pri izredno močni zaprtosti. Ker gre za zares močno odvajalo, se čistega gela aloe vere sicer ne priporoča uživati. Vsebuje pa ta čudežna rastlina tudi polisaharidne sluzi in alkaloid aloin, ki sta odlična urejevalca prebave. Občasno pitje alojinega soka torej lahko pripomore k ureditvi prebave. Aloe vera prav tako blagodejno vpliva na želodec. Zlasti se jo zanj priporoča takrat, kadar je (in z njim tudi ostala prebavila) pod močnim stresom zaradi neredne in nezdrave prehrane. Blagodejne sestavine aloe vere bodo vaša prebavila nekoliko pomirile, zato je priporočljiva tudi za jutra z mačkom. Ker spodbuja delovanje ledvic, je primerna tudi za čiščenje in razstrupljanje telesa. Če že ne drugega, vam bo vsaj prečistila ledvica, kar pa se bo posledično odražalo tudi na vašem zunanjem videzu.

Za zobe in dlesni



Aloe vera je lahko tudi dober nadomestek zobne kreme, če še niste vedeli. Študije so namreč pokazale, da čisti gel aloe vere (ki ga tako kot zobne kreme nikar ne pogoltnite) enako ali pa celo bolj učinkovito kot zobna krema uravnava bakterije v ustih in med zobmi, ki povzročajo vnetje dlesni in druge zobne težave. Če boste gel aloe vere žvrkljali med zobmi, bo ta odlično nadomestil ustno vodico. Sestavine v aloe veri namreč odstranjujejo zobne obloge in preprečujejo krvavenje dlesni. Čeprav je aloe vera skoraj čudežna, pa nikar ne priporočamo, da z uporabo aloe vere povsem zanemarite uporabo zobne kreme. Raziskave namreč še niso potrdile, da aloe vera lahko preprečuje tudi zobno gnilobo. Četudi boste namesto zobne kreme začeli uporabljati alojin gel, se s tem zobni gnilobi še ne boste mogli izogniti. Zato raje ostanite pri zobni kremi, po njeni uporabi pa za kar najboljši učinek uporabite še gel aloe vere.

Za ustno votlino

Če aloe vera pomaga pri zobni higieni, je seveda odlična tudi za ostale ustne nadloge. Kar nekaj raziskav je potrdilo njeno učinkovitost pri zdravljenju težav ustne votline in ustnic. Potrjeno aloe vera zdravi tako afte, herpes in ostale ustne rane in razpoke. Tako zelo je učinkovita, da je že patentirana za zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje teh nevšečnosti. Če ste torej eden tistih, ki se vam ob padcu odpornosti v ustih rade pojavijo drobne belkaste razjede, ki jim pravimo afte, ali herpes na ustnici, se zatecite h gelu aloe vere. Primeren pa je seveda tudi za vse ugrize, opekline z vročo hrano ali pijačo, za razpokane ustnice, razpokane kotičke ustnic ali kakršne koli druge ustne razjede.

Ker je aloe vera precej nezahtevna rastlina, jo brez težav lahko gojimo kar doma. Treba se je samo prepričati, da kupimo pravo in čim bolj neoporečno aloe vero, ki jo nato lahko gojimo doma v lončku. Za rast aloe vera ne potrebuje veliko vode, zato je verjetnost, da zanjo ne bomo znali skrbeti, precej majhna. Zraste od 60 do 100 centimetrov visoko, njena uporaba pa je preprosta. Enostavno odlomite njen list in ga stisnete. Iz mesnatega stebla lista te rastline boste iztisnili čisti alojin gel, ki je že pripravljen za uporabo – za mazanje, za žvrkljanje med zobmi ali za vmešavanje v druge pripravke. Le uživanje ni priporočljivo zaradi močnih odvajalnih učinkov.

Za blaženje poletnih nadlog

Ker aloe vera tako blagodejno vpliva na našo kožo, je nadvse primerna za poletno lekarno. Že Aleksander Veliki in Krištof Kolumb sta z njo zdravila nevšečnosti in rane svojih vojakov oziroma spremljevalcev. Aloe vera ima namreč neverjetno sposobnost celjenja ran, poleg tega pa tudi blaži poškodbe kože in razne okužbe, blaži bolečino in pospešuje regeneracijo. Enkratna je proti vnetjem in otekanju, so pokazale raziskave, deluje pa tudi antimikrobno. Zaradi vseh teh lastnosti je torej odlično mazilo pri pikih komarjev in ostalih žuželk, ožigalkarjev, raznih rastlin in trav ter pri praskah in odrgninah. Blaži tudi sončne opekline, zdravi žulje, pomirja srbečico in razdraženo kožo zaradi drgnjenja, vročine ali vlage. Pomembno je le, da je ne nanašate na odprte rane ali ureznine.

Za lepoto

Vse omenjene lastnosti aloe vere so seveda odlične tudi pri ohranjanju naravne lepote. Mnogi so prepričani, da aloe vera močno pripomore k voljnosti kože in glajenju gub, ker kožo nahrani z vodo in napne njene celice, zaradi česar je na koži vidnih manj gub. Zmešajte gel aloe vere s kokosovim oljem in mešanico vtrite v kožo. Aloe vera bo v tej mešanici koži dala bolj svilnat občutek. Ker uživanje aloe vere čisti ledvice in razstruplja telo, se bodo zaradi tega tudi zmanjšali vaši podočnjaki in morebitne nepravilnosti na koži, kot so mozolji ali neizravnana polt.

prejšnji članek
Kako dovzetni ste za raka?
Zdravje
Kako dovzetni ste za raka?
naslednji članek
Drobni dnevni rituali za lepo kožo
Moda&Lepota
Drobni dnevni rituali za lepo kožo
#obraziavenija
obraziavenija