nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Uskladite se s svojim menstruacijskim ciklom

16. 3. 2016; 12.00
Avtor: Ajda Janovsky / Bodi zdrava
ženska, gola, menstruacija, telo

Zaradi menstruacije se vam ni treba odreči seksu. foto: Profimedia

Kariera, ljubezen in seks bodo uspešnejši, če jih boste uskladili s svojim naravnim hormonskim ritmom.

Številna področja vašega življenja bodo uspešnejša, če boste delovali v skladu s svojim menstruacijskim ciklom. Tako vsaj trdi skupina britanskih strokovnjakov za alternativno medicino, ki je preučila psihofizične spremembe, ki se pri ženskah zgodijo v 28 dneh, kolikor običajno traja posamezni cikel. Pri nekaterih ženskah je cikel lahko krajši ali daljši – traja lahko od denimo 24 do 35 dni –, a to ne spremeni njegovega osnovnega ritma. Če spadate med tiste, katerih cikel je krajši ali daljši od povprečnega, opazujte svoje odzive skozi mesec in določite časovnice posameznega obdobja v ciklu.

Prakso prestavljanja menstruacije, tako imenovani menstral supression, že izvajajo nekateri ginekologi v ZDA. foto: Thinkstock

1.–5. dan cikla: Posvetite se svojemu dragemu


Prvo obdobje cikla se začne prvi dan menstruacije in traja približno en teden. V tem obdobju se telo upira dolgotrajnejši aktivnosti, pri kateri se osredotočate na eno samo stvar, ne glede na to, ali gre za fizično ali umsko dejavnost. Težko se boste na primer lotili tako teka na dolge proge kot tudi temeljitejšega načrtovanja dopusta. Glede na slabo sposobnost zbranosti se v tem obdobju rajši izogibajte pomembnih sestankov, zabav in ne načrtujte daljših potovanj. V tem obdobju vam bodo šli v službi najbolje od rok preprosti opravki, ki ne zahtevajo veliko interakcije z drugimi, na primer urejanje papirjev in podobni opravki, ki ste jih do tega trenutka odlagali na pozneje. Doma se boste odlično znašli v čustvenih odnosih. Z veliko mero empatije boste znali prisluhniti partnerjevim težavam. Če prenavljate stanovanje, se kupovanja pohištva, beljenja in drugega lotite v tem delu cikla, saj je to čas, ko najbolje razumete sami sebe in svoje potrebe – še zlasti kar zadeva okolje, v kakršnem želite živeti.

In kaj se pravzaprav dogaja v telesu v prvem obdobju cikla? Raven estrogena, ženskega hormona, ki je odgovoren za fizično in čustveno počutje ženske, se zniža. Posledično imamo manj energije in nismo najbolj vitalni. V obdobju, ko imamo menstruacijo, telo izgubi veliko železa, kar povzroča občutke slabosti in utrujenost. Nagnjenost k okužbam je v tem delu cikla še posebej izrazita.

Če se ne moremo prilagoditi ciklu: Za višjo raven energije lahko poskrbimo s primerno prehrano. Če bomo v tem obdobju uživali živila z veliko železa in cinka, se bomo počutili bolj energični in manj šibki. Cink pripomore tudi k večji odpornosti. Hrana, ki naj se v teh dneh znajde na našem jedilniku, je v skladu z ugotovitvami dietologov piščanec, neoluščen riž, telečja jetra, govedina, sadje (še posebej marelice) in celo pleskavice, ki jih jemo zgolj z zelenjavo. V prvem obdobju cikla se poskusimo izogniti pretiranemu uživanju ogljikovih hidratov. Z jedilnika popolnoma črtajmo kruh, pecivo in slaščice.

6.–13. dan cikla: Lotite se novega projekta
Napornejši del cikla je za nami. Možgani po telesu pošiljajo impulze, pod vplivom katerih se v jajčnikih razvijejo folikli, iz katerih bodo nastala jajčeca, izloča se estrogen. Količine estrogena v telesu so najvišje v vsem ciklu. V telesu potekajo procesi predpriprave na morebitno nosečnost. Hormon estrogen, ki ga je zdaj v telesu veliko, vpliva na reproduktivno funkcijo, aktivira umsko dejavnost, izboljšuje čustvene odzive in spomin, dobrodejno vpliva na kostni sistem. Pod vplivom estrogena so naši lasje lepši, koža pa bolj mladostna. Ker smo v tem obdobju še posebej ustvarjalni in učinkoviti, nam bodo šle delovne naloge odlično. Drugo obdobje cikla lahko izkoristimo za to, da se domislimo novega projekta v službi ali da izpeljemo starega do konca. Ker se v svoji koži dobro počutimo in smo samozavestni, se bomo dobro odrezali tudi na različnih sestankih. Če nameravate prositi za povišico ali se soočiti s šefom v zvezi z morebitnim problemom na delovnem mestu, je zdaj pravi čas za to. Dobro se boste počutili tudi na zabavah in potovanjih.

Za (še) boljše počutje: Dietologi svetujejo, naj v tem delu cikla na jedilnik uvrstimo hrano, ki vsebuje veliko beljakovin. Beljakovine krepijo imunski sistem in služijo kot gradbeni material za nove celice. V drugem delu cikla je priporočljivo jesti jajca, piščančje meso in oreščke. Naravnemu estrogenu v telesu lahko pomagamo z uživanjem fitoestrogenov – rastlinskih analogov ženskega spolnega hormona. Zeleno, radič, šparglje, artičoke, češnje in granatno jabolko naj v tem obdobju uživajo ženske, ki želijo zanositi, saj bodo s tem povečale plodnost.

14.–16. dan cikla: Čas za posteljne igrice
Na sredini menstrualnega cikla se zgodi ovulacija. Jajčniki sprostijo jajčece, ki je zdaj dozorelo. Maternična sluznica se zgosti in ustvari okolje, prijazno za semenčice. V telesu se znatno poveča raven moškega hormona testosterona. Testosteron, pri ženski ga proizvajajo jajčniki in nadledvične žleze, spodbuja željo po spolnosti. Ta najprimernejši čas za zanositev je hkrati obdobje v ciklu, ko se ženska počuti najbolj samozavestno. Prepričana je vase, očarljiva in izrazito spolno privlačna. Izboljšajo se njen telesni vonj, koordinacija gibov, pa tudi miselna sposobnost. To je obdobje, primerno za reševanje najbolj zapletenih miselnih nalog.

Za uravnavanje testosterona: Prevelika količina testosterona v telesu povzroča razdražljivost in celo agresijo. V tretjem obdobju cikla se je zato po mnenju dietologov treba izogibati živilom, kot so ananas, šparglji, brokoli in cvetača. Ta živila namreč na naraven način vzdržujejo visoko raven testosterona v telesu. Da ne bi povzročili hormonskega neravnovesja v organizmu, se izogibajte tudi prevelikim količinam sladkorja in kave.

17.–28. dan cikla: Obiščite starše
Zadnja faza v ciklu je tako imenovana faza rumenega telesca. Potem ko se je na sredi cikla ob maksimalni vrednosti estrogena izločil LH (luteinizirajoči hormon), ki je sprožil ovulacijo in se je jajčece sprostilo iz počenega folikla, se počeni folikel pod vplivom LH razvije v rumeno telesce, ki izloča progesteron. Če ni prišlo do oploditve, rumeno telesce počasi odmre, zniža se raven progesterona. To znižanje povzroči menstruacijo. Progesteron je hormon, ki sprošča in očitno vpliva na boljše razpoloženje. V tem delu cikla smo tolerantni in zelo umirjeni. To je dobro obdobje za preživljanje časa z družino in prijatelji. Na koncu tega dela cikla se pri večini žensk pojavi manj prijetni predmenstrualni sindrom. Zdravniki njegov nastanek pojasnjujejo z nenadnim neravnovesjem med estrogenom in progesteronom.

Če se raven estrogena ne zniža: Če vaš organizem deluje pravilno, se mora raven estrogena v tem obdobju znižati. Vendar pa se to ne zgodi vedno. Včasih je za to kriva nepravilna prehrana – mastna, mlečna živila, hrana z malo vlakninami. Še pogosteje so vzrok kontracepcijske tablete ali nadomestna hormonska terapija. Oba dejavnika povzročata, da se v telesu nakopiči preveč estrogena. Ženska postane razdražljiva, jokava, lahko ji otečejo obraz in prsti na roki. Mlečne žleze nabreknejo. Možni so glavoboli. Pogost je tudi občutek napihnjenosti v trebuhu. Dietologi priporočajo, da v tem delu cikla popolnoma črtamo z jedilnika sladkor in sladice. Prav tako se je dobro izogibati predelani hrani, konzervam in sirom. Počutje lahko izboljšamo s čajem iz melise in mete, hkrati pa bomo s pitjem odpravili tudi občutek napihnjenosti.

prejšnji članek
6 plesov, s katerimi boste shujšali
Zdravje
6 plesov, s katerimi boste shujšali
naslednji članek
Vzrok: premalo spanja
Zdravje
Vzrok: premalo spanja