nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

6 plesov, s katerimi boste shujšali

16. 3. 2016; 12.45
Avtor: Ajda Janovsky / Bodi zdrava
ženska
Zavidljive obline plesalk (in plesalcev) niso naključje, ples je odličen način za porabo odvečnih kalorij, poleg tega pa krepi tudi mišice. Da boste lažje izbrali ples, primeren za svojo postavo (in za postavo, ki jo želite imeti), vam predstavljamo šest za lepo postavo najučinkovitejših načinov zibanja po taktih skupaj s številom kalorij, ki jih boste pokurili v eni uri plesa.

1. Ples ob drogu


Porabili boste: okoli 320 kalorij = 1x McDonaldsov cheesburger
Ni naključje, da je ples ob drogu zadnja leta postal pravi hit. Ne le da vam znanje lahko pride prav ob kakšni bolj nagajivi priložnosti, tudi sama vadba je tako vsestranska in zahtevna, da jo priporočajo celo strokovnjaki. Ena ura treninga vključuje vse tipe vaj – vaje za moč, aerobne vaje in raztezanje, poleg tega pa še elemente akrobatike. Med vadbo delujejo vse mišice, še posebej na udaru pa so mišice rok, ki jih ženske sicer rade zanemarjamo. Vadba je precej naporna, zato je primerna za tiste, ki so v dobri telesni pripravljenosti. 'Kavč krompirčki' bodo, vsaj na začetku, namreč težko sledili vajam. Ples ob drogu je idealen za tiste, ki želijo hkrati shujšati in izoblikovati mišice – še posebej na ramenih in rokah. Ob redni vadbi bodite pozorni na morebitne bolečine v ramenih, komolcih in zapestjih – pretirana ali nepravilna vadba lahko namreč povzroči poškodbe.
Idealen za: dejavne ženske, ki bi rade dosegle športen, mišičast videz

2. Trebušni ples
Porabili boste: okoli 280 kalorij = 1x smetanov sladoled z jagodnim prelivom
Dejstvo, da so orientalske lepotice, ki se ukvarjajo s trebušnim plesom, večinoma srednje ali celo močnejše postave, ne pa zelo vitke, je bolj povezano s kulturo kot pa s fizično zahtevnostjo tovrstne plesne vadbe. Res je, da je slovensko ime plesa nekoliko zavajajoče; trebušne mišice, čeprav zelo vključene v plesne gibe, niso tiste, ki so med plesom najbolj na udaru. Z vadbo poleg trebušnih krepimo tudi vratne in medenične mišice ter oblikujemo boke, še posebej intenzivno pa trebušni ples deluje na stegna in noge. Trebušni ples je odlična vadba za ljubiteljice lahkotnejše rekreacije, primeren pa je tudi za tiste ženske, ki sicer niso preveč športno aktivne. Trebušne plesalke naj bodo še posebej pozorne na med vadbo najbolj obremenjena kolena in gležnje – če imate težave z njimi, se trebušnega plesa raje ne lotevajte.
Idealen za: ljubiteljice lahkotnejše rekreacije, ki bi rade izoblikovale stegna in noge

3. Salsa

Porabili boste: okoli 400 kalorij = 1x pica margerita
Če je vaš cilj hitro izgubljanje telesne teže, je ta hitri latinskoameriški ples prava izbira za vas! Pri salsi, kot tudi pri večini drugih latinskoameriških plesov, je pomembno, da se gibljete lahkotno in hitro. To pa pomeni, da gre pravzaprav za aerobno vadbo, s pomočjo katere se lahko v zelo kratkem času znebite morebitnih odvečnih kilogramov, ki so se nabrali v hladnem delu leta. Rečeno drugače: s salso boste hitreje shujšali. Zelo primerno se je je lotiti denimo nekaj ur po (pre)obilnem obroku, na primer rojstnodnevni zabavi s torto, saj z živahnimi gibi hitro in brez težav porabite prevelike količine kalorij, ki ste jih morda vnesli v telo. Če boste salso redno plesali dlje časa (več kot tri mesece), se bodo sčasoma izoblikovale tudi mišice. Postave plesalk salse in drugih latinskoameriških plesov so še posebej ženstvene, saj so čvrste, hkrati pa ne preveč mišičaste – spomnimo se samo plesalke Nadiye Bychkove.
Idealna za: hitro hujšanje

4. Sving

Porabili boste: okoli 400 kalorij = 2x čokoladica Mars
Ples, ki so ga belci prevzeli od Afroameričanov, se je razvil v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, danes pa postaja spet vse bolj priljubljen. Današnji sving je sestavljen iz različnih plesov iz časa svinga. S plesom pridobivamo kondicijo, saj so gibi plesalcev hitri in živahni. Hkrati s svingom krepimo tudi različne skupine mišic, še posebno mišice zgornjega dela telesa, ki se pri obeh plesalcih intenzivno vklopijo med značilnim dviganjem plesalke v zrak. Razen mišic ramen, podlahti in nadlahti s svingom krepimo še stegenske mišice in druge mišice na nogah. Sving je pravzaprav neke vrste oblika visoko intenzivnega intervalnega treninga. Gre za trening, pri katerem namesto daljše enakomerne vadbe treniramo v intenzivnih intervalih, med katerimi za kratek čas počivamo. Intervalni trening je nadvse primeren za tiste, ki bi radi shujšali v krajšem času – 20 minut intenzivnega svinganja naj bi bilo približno enakovredno eni uri bolj enakomerne vsakodnevne vadbe (na primer počasnega teka). Svingerke naj pazijo, da ne bodo preobremenjevale kolenske tetive.
Idealen za: športno spretnejše, ki želijo na hitro izgubiti kak kilogram

5. Plesi v paru


Porabili boste: okoli 200 kalorij= 1x pol litra kokakole ali kokte
Plesi v paru, kot so angleški valček, tango in dunajski valček, morda niso najučinkovitejši, kar zadeva porabljanje kalorij, lahko pa prispevajo k hitrejšemu izgubljanju odvečnih kilogramov z druge plati. Dokazano je, da ples v paru izboljšuje telesno držo in prispeva k boljšemu razpoloženju, to pa sta dejavnika, ki hkrati vplivata na hujšanje. Dobra drža naj bi v skladu z nekaterimi raziskavami namreč prispevala k bolj uravnoteženi prebavi, pozitivni občutki pa so ključni za uspeh, kadar se odločimo za dieto. Dvigovanje lastne teže med plesom pozitivno vpliva na gostoto kosti, s tem pa zmanjšuje možnosti za nastanek osteoporoze. Standardni plesi naj bi po ugotovitvah nekaterih znanstvenikov tudi zniževali krvni tlak in zmanjševali možnost za nastanek srčnih bolezni. Boljša koordinacija oziroma večje obvladovanje telesa prispeva k večji samozavesti.
Idealen za: starejše, za ljudi s povišanim krvnim tlakom in tiste, ki želijo okrepiti samozavest

6. Balet
Porabili boste: okoli 380 kalorij= slaba polovica vrečke s čipsom
Balet je odlična vadba za vse, ki imajo trdno voljo in so disciplinirani, saj rezultati plesa niso vidni čez noč. Za izklesano mišičasto postavo baletke bi potrebovali več let intenzivne vadbe, za gladko kožo na nogah pa je dovolj, če se baletu predajate zgolj nekaj mesecev. Balet je še posebej primerna vadba za tiste, ki se želijo znebiti celulita, saj vadba krepi stegenske mišice in zadnjico.
Idealen za: oblikovanje nog

prejšnji članek
Vsak dan naredite nekaj zase
Zdravje
Vsak dan naredite nekaj zase
naslednji članek
Uskladite se s svojim menstruacijskim ciklom
Zdravje
Uskladite se s svojim menstruacijskim ciklom