rok snežič, Anita Peček Stramšak
Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana Đuđić?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravilo iz džungle

27. 3. 2016; 06.30
Avtor: M.Ć./revija Bodi zdrava
mačji krempelj

Mačji krempelj

Mačji krempelj je tropska vzpenjavka iz džungle v porečju Amazonke. Rastlina je dobila ime po dveh ukrivljenih trnih na dnu vsakega lista, ki spominjata na mačja kremplja. Razrašča se v krošnje dreves in doseže višino 30 metrov. Zdravilo pridobivajo iz notranjega dela drevesne skorje, ki jo posušijo in zmeljejo v prah.

Vsestransko uporaben

Mačji krempelj je naravni antibiotik. V tradicionalnem zdravilstvu ga že stoletja uporabljajo za boj proti tumorjem, astmi, artritisu, driski, želodčnim čirom, zajedavcem, proti kandidi, vsem oblikam herpesa ter drugim vnetnim in nalezljivim boleznim. Pomaga lahko tudi pri trdovratnih okužbah, kot je na primer vnetje obnosne votline (sinusitis). Južnoameriška ljudstva so ga dolga leta uporabljala kot kontracepcijo. Izsledki znanstvenih študij navajajo, da je v mačjem kremplju več zdravilnih učinkovin, ki krepijo delovanje imunskega sistema in zavirajo vnetja, a da bi lahko to tudi potrdili, bi morali izvesti klinične študije, ki pa jih za zdaj še nimamo. Izvlečke iz mačjega kremplja dobro poznajo in cenijo v sosednji Avstriji in Nemčiji, kjer so pripravki na voljo samo z zdravniškim receptom, zdravniki pa ga predpisujejo za spodbujanje imunskega odziva pri rakavih bolnikih, oslabljenih zaradi kemoterapije, obsevanja in drugih vrst konvencionalnega zdravljenja.

Deluje kot antioksidant

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so raziskovalci odkrili, da vsebujeta notranji del skorje in korenina spojine procianidolne oligomere, ki so pri živalih zavirali rast tumorjev. V osemdesetih letih so nemški znanstveniki odkrili še učinkovine, ki krepijo imunski sistem. Delujejo tako, da k delovanju spodbudijo posebne imunske celice, fagocite, ki požirajo viruse, bakterije in druge povzročitelje bolezni.

Če zaužijete prevelik odmerek, se lahko kot stranski učinek pojavi driska.

V Italiji je bila leta 1993 opravljena študija, ki je v njem odkrila glikozide, ki imajo raznovrstne ugodne vplive na telo. Delujejo kot antioksidanti in iz telesa odstranjujejo škodljive proste radikale. Poleg tega tudi uničujejo viruse, blažijo vnetja in zavirajo spreminjanje normalnih celic v rakave. Zaradi protivnetnih lastnosti je učinkovito zdravilo za blaženje bolečin v sklepih pri protinu in nekaterih drugih vnetjih sklepov. Študije so pokazale, da mačji krempelj pri hkratnem zdravljenju s konvencionalnimi zdravili za aids lahko pomaga bolnikom, okuženim z virusom HIV, saj spodbudi delovanje imunskega sistema, a bodo potrebne še dodatne raziskave, da bi to potrdili.

Preveč dobrega lahko tudi škodi

Čeprav vsebuje mačji krempelj veliko koristnih učinkovin, pa je preveč dobrega lahko za koga tudi škodljivo. Če ga zaužijemo preveč, se lahko kot stranski učinek pojavi driska. Strokovnjaki tudi opozarjajo, da se morajo o uživanju mačjega kremplja z zdravnikom ali farmacevtom posvetovati ledvični bolniki. Uživati ga ne smejo nosečnice in doječe matere ter ljudje s presajenimi organi (ali kostnim mozgom) in bolniki, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi. Nekateri znanstveniki svarijo pred jemanjem mačjega kremplja pri kroničnih boleznih imunskega sistema, na primer pri tuberkulozi, multipli sklerozi in revmatoidnem artritisu, saj naj bi preveč spodbujal imunski sistem, kar naj bi znake bolezni še poslabšalo.

prejšnji članek
S to preprosto metodo boste izjemno pomlajene!
Zdravje
S to preprosto metodo boste izjemno pomlajene!
naslednji članek
Blagodejni čudež fermentacije
Zdravje
Blagodejni čudež fermentacije
#nasazenazenska
nasazenazenska