stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bolj zdrava izbira

9. 4. 2016; 05.00
Avtor: Tina Guček/revija Fatalna
uvodna

foto: Thinkstock

Vsak hedonist, ki rad uživa v dobri hrani, ve, da so slastne dobrote lahko 'smrt' za lepo postavo (in tudi za zdravje). A na srečo obstajajo nekatere alternative, s pomočjo katerih je jed lahko prav tako okusna.

Smetana vs. grški jogurt

Vsi vemo, kako zelo slastne so lahko smetanove omake, a prav tako, kot so dobre, so tudi redilne. Poskusite namesto smetane dodati grški jogurt, ki je prav tako kremast, a ima precej manj kalorij.

Bela vs. polnozrnata moka

Že vrabci na strehah čivkajo, da so polnozrnati izdelki veliko bolj zdravi in tudi manj redilni. Kruh, testenine in ostale izdelke iz bele moke zato čim prej zamenjajte s polnozrnatimi.

Navadna šunka vs. piščančja šunka

Se tudi vi ne morete upreti slastni domači pici? Poskusite jo naslednjič pripraviti tako, da navadno šunko zamenjate z bolj pusto piščančjo ali puranjo šunko, ki je manj mastna in kalorična ter bolj zdrava.

Majoneza vs. gvakamole

Če se ne morete upreti temu, da bi svoj sendvič popestrili z malce majoneze, naslednjič poskusite dodati gvakamole. Ta slastni namaz iz avokada ni le okusen, ampak tudi zdrav, saj vsebuje zdrave maščobe, kalij in vitamin E.

Tatarska omaka vs. humus

Narezana zelenjava, kot je korenje, kumarice ali zelena, je idealen zdrav prigrizek, ki pa ga vseeno radi popestrimo s kakšno omakico, v katero pomakamo zelenjavo. Idealna zamenjava za omake, kakršna je na primer tatarska ali smetanova, je humus, ki je narejen iz čičerike in je zato poln vlaknin ter vsebuje precej manj kalorij.

Kupljeni misliji vs. domači misliji

Ko si za zajtrk privoščimo mislije, pogosto mislimo, kako zdravo jemo, a če bi pogledali na škatlo, koliko sladkorja vsebuje porcija, bi bili neprijetno presenečeni. Zakaj si torej ne bi mislijev naredili kar sami? Malo ovsenih kosmičev, pa oreščki po lastni želji, rozine in koščki svežega sadja in slasten zajtrk je pripravljen. Če se vam misliji zdijo vseeno premalo sladki, jih sladkajte z medom.

Tortica vs. kolaček

Saj ne pričakujemo od vas, da se boste uprli sladicam, brez skrbi. Lahko pa si naslednjič namesto velikega kosa slastne čokoladne torte (po možnosti z malce smetane) privoščite mini kolaček. Tako poskrbite za svoj 'odmerek sladkorja', a vseeno s sladkanjem ne pretiravate.

Sladkor vs. stevia

V zadnjem času so precej priljubljena sladila, kakršno je na primer stevia, ki so precej bolj sladka od sladkorja in jih posledično porabimo manj. Uporabite stevio za sladkanje kave ali čaja, pa tudi pri peki sladic, in rezultati bodo gotovo vidni.

prejšnji članek
Ne pretvarjajte se, da ste boljši
Zdravje
Ne pretvarjajte se, da ste boljši
naslednji članek
Vsaka si ga želi
Zdravje
Vsaka si ga želi