zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 stvari, ki jih ne smete početi na soncu!

8. 4. 2016; 09.31
Avtor: T.P.
ženska na plaži, sončna krema

foto: Profimedia

UV-žarki sicer blagodejno vplivajo na počutje, veliko manj pa na našo kožo, saj lahko povzročijo eriteme, opekline, izpuščaje, prezgodnje staranje kože in spremembe v delovanju imunskega sistema.

Da se vaši užitki na soncu ne sprevržejo v katastrofo, velja upoštevati nekaj naslednjih priporočil.

Z limonami se nikar ne igrajte na soncu. foto: Profimedia

1. Na soncu ne stiskajte limone

Če se na soncu po vaši koži razlije limonin sok, lahko pride do kemične reakcije v obliki neprijetnih izpuščajev. V najboljšem primeru vas bodo motili iz lepotnih razlogov, v najslabšem pa se bodo iz njih razvili pekoči mehurji. Lahko se vam razvijejo tudi zelo temni oziroma črni izpuščaji, ki se jih še mesece ne boste znebili.

S sončno kremo se namažite že pred prihodom na sonce.

2. Namažite se pred sončenjem

Prav ste prebrali. Sončno kremo je priporočljivo uporabljati vsak dan, vendar pa jo morate nanesti na kožo od 15 do 30 minut pred vašim prihodom na sonce. Tako bo sončna krema imela dovolj časa, da se popolnoma vpije v vašo kožo in vas učinkovito zaščiti pred soncem. Naslednji nanos lahko opravite na soncu.

3. Zaščitni faktor naj ne bo manjši od 30

Kadar je sonce zelo močno, manjše številke zaščitnih faktorjev sicer zaležejo, vendar ne tako učinkovito in za toliko časa kot višje številke. Naj nanašanje sončne kreme postane vaša vsakodnevna navada v vseh letnih časih. Četudi je edino sonce, ki ga videvate, tisto, ki vas pozdravlja skozi vetrobransko steklo na poti v službo, so njegovi žarki lahko za vas škodljivi, saj povzročajo kožnega raka in hitrejše staranje. Seveda pa morate biti še posebej pazljivi, kadar ste na plaži. To gotovo že veste, a ponovimo še enkrat: med 10. in 16. uro se nikar ne sončite, saj je takrat sonce najmočnejše.

Hrvaška meni, da je zaradi turistične sezone poletni čas bolj primeren za njih. foto: Profimedia

4. Krema ne sme ležati na soncu

Vročina lahko uniči določene formule, zato lahko krema za sončenje postane manj učinkovita. To je tudi edini razlog, zakaj sodi sončna krema med lepotne izdelke, ki jih je dobro hraniti v hladilniku.

5. Ne zanašajte se na zaščitni faktor v ličilih

Dermatologi priporočajo, da odkrito kožo na obrazu in telesu, ki jo kakorkoli izpostavljamo soncu, vedno zaščitimo z zaščitnim faktorjem. A če bi želeli samo s pudrom, ki vsebuje dovolj visok zaščitni faktor, dobro zaščititi kožo, bi bili videti, kot da se topimo. Poleg tega najbrž ne uporabljate pudra tudi na zadnjem delu vratu, ramenih, prsih, rokah in drugih delih telesa, ki so običajno izpostavljeni soncu. A tudi če bi to počeli, si zapomnite: ličila ne zagotavljajo celodnevne zaščite.

prejšnji članek
Janša, kdo je v resnici prostitutka?
Svet slavnih
Janša, kdo je v resnici prostitutka?
naslednji članek
Znana novinarka doživela hudo žalitev!
Svet slavnih
Znana novinarka doživela hudo žalitev!