901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozabite na pozabljanje

14. 4. 2016; 02.00
Avtor: Mira Čirović/Fatalna
pozabljanje

foto: Thinkstock

Kje so moji ključi? Kam sem dal telefon? Sem in tja se vsakomur zgodi, da kaj pozabi. Da se vam to ne bo dogajalo prepogosto, preverite nasvete za izboljšanje vašega spomina.

Bolje že v dveh tednih

Možgani, podobno kot mišice, ob redni vadbi ohranjajo moč in okretnost, ob zanemarjanju pa izgubljajo sposobnosti. Znanstveniki so dokazali, da imajo možgani čudežno sposobnost regeneracije in da se znajo hitro prilagoditi. Če gre verjeti izsledkom raziskave, ki so jo pred kratkim naredili na eni od ameriških univerz, lahko z rednim treningom spomin okrepite že v dveh tednih. To lahko počnete tako, da se učite novega jezika, rešujete sudoku, lahko se pozabavate s kakšnim matematičnim izračunom. Če si želite izziva, si naslednja dva tedna vzemite čas za nekaj preprostih vaj.

Vaje, ki jih morate izvajati vsak dan:

- Če ste desničar, večkrat na dan opravite kakšno nalogo z levo roko, in obratno, če ste levičar. Z drugo roko pojejte kosilo, počešite se …


- Povejte besedo in naštejte besede, ki so z njo povezane. Primer: avto. Možni odgovori: volan, pnevmatike, brisalci …
- Povejte besedo in prepoznajte njeno nasprotje. Primer: črno. Nasprotje: belo.
- Dopolnite ljudske modrosti in pregovore ter razložite, kaj pomenijo. Primer: Kdor drugemu jamo koplje …
- Vsak dan rešite vsaj eno križanko ali sudoku.
- Napišite si seznam za v trgovino in se ga naučite na pamet, v trgovino pa se odpravite brez listka.

Nahranite možgane

Na jedilnik čim pogosteje uvrstite živila, ki bodo sivim celicam dala dodaten zagon.

- Flavonoidi. Da bi upočasnili proces staranja možganov, uživajte hrano, bogato s flavonoidi. Flavonoide najpogosteje najdemo v zelenem čaju, kakavu, rdečem vinu, ginku in borovnicah. V manjših količinah so prisotni tudi v zelenjavi, kot so brokoli, zelena, čebula, por …
- Minerali. Med minerali so za boljši spomin pomembni prav vsi, najbolj pa mangan, jod, bor in cink. Prvega dobimo v lešnikih, mandljih, čičeriki in pesi. Jod je v morski hrani in pehtranu. Bor vsebujejo jabolka, hruške, arašidi, slive in grozdje. Cinka pa je največ v morski hrani in bučnih semenih.
- Vitamin E. Posebno vlogo za spomin ima naravni vitamin E. Ta je močan antioksidant, ki preprečuje propadanje možganskih celic. Najdemo ga v olju pšeničnih kalčkov in mandljih.
- Vitamini B. Tudi na vitamine B ne smemo pozabiti. Vitamin B1 je v pršutu, pivskem kvasu, jajcih, kislem zelju, pomarančah, sončničnih semenih, pistacijah, lešnikih, ajdi, leči, arašidih in grahu. Vitamin B2 dobimo v jajcih, mandljih, divjačini, fižolu, grahu, govejem in perutninskem mesu. Vitamin B3 je v pršutu in svinjini, tunini, lososu, rdečem zelju in dateljnih. Posebej moramo opozoriti na holin ali vitamin B7, ki je nujen za tvorbo acetilholina. Največ holina je v rumenjaku, sojinih in pšeničnih kalčkih ter gobah. Vitamin B12 preprečuje senilnost, škodo, ki jo povzročajo prosti radikali na možganskih celicah. Privoščite si ga v pršutu, svinjini, govedini, perutnini, jajcih in morskih sadežih.

6 pravil za dober spomin

1. Trenirajte spomin!
2. Zmanjšajte stres, saj lahko stresni hormon kortizol poškoduje področje v vaših možganih, ki je odgovorno za učenje in spomin.
3. K boljši koncentraciji in spominu prispeva redna telesna dejavnost.
4. Med napornim delom si večkrat privoščite počitek, še preden vas napor popolnoma izčrpa.
5. Naučite se tehnik sproščanja in poskušajte pozabiti misli, ki vam rojijo po glavi.
6. Poskrbite za uravnan krvni pritisk in raven holesterola v krvi.

prejšnji članek
Najpogostejša lepotna vprašanja
Moda&Lepota
Najpogostejša lepotna vprašanja
naslednji članek
Skrivnosti uspešnega hujšanja
Zdravje
Skrivnosti uspešnega hujšanja