evrovizija, švica
Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Skrivnosti uspešnega hujšanja

14. 4. 2016; 01.15
Avtor: Ela Korošec/Fatalna
hujsanje1_ThinkstockPhotos-166780392

foto: Thinkstock

Čeprav je dandanes mogoče najti na tisoče diet, vemo, da jih le peščica tudi zares deluje.

Če boste govorili s prehranskimi strokovnjaki, pa vam bodo ti brez omahovanja priznali, da zares deluje predvsem sprememba življenjskega sloga – premišljeno prehranjevanje in redno gibanje. Pri tem pa ne škodi upoštevati tudi nekaj malih skrivnosti, ki jih poznajo in svetujejo prav oni.

1. Ne zapičite se v ogljikove hidrate

Ne samo da so ogljikovi hidrati prav tako pomembni za naše telo, njihovo reduciranje samo po sebi ne zagotavlja izgubljanja teže, če nasploh ne zmanjšamo vnosa kalorij. Kadar ogljikove hidrate nadomestimo s katerimi koli drugimi hranili, se še vedno redimo. Poveličevanje in na drugi strani omalovaževanje posameznih hranil ni pravi pristop. Vse moramo zaužiti v pravem razmerju, a v zmerni količini. Ključ torej ni v zmanjšanem vnosu posameznih hranil, ampak o zmanjšanem vnosu nasploh. Zmanjšati je treba vnos kalorij.


2. Pozabite na tehtnico

Svoje teže ne nadzorujte s tehtnico, ampak se raje ravnajte po svojih oblačilih, svetujejo nutricionisti. Številka na tehtnici namreč ni najbolj zanesljiva, saj nanjo vpliva veliko dejavnikov – od časa v dnevu, ko se tehtate, pa vse do hormonskega ravnovesja in menstrualnega cikla. Če ste torej danes 400 gramov težji kot včeraj, to še ne pomeni, da ste se zredili. Če pa hlače zapnete veliko težje in vas med hojo ves dan tiščijo, potem ste po vsej verjetnosti se. Da tehtnica ni naš najboljši prijatelj, so pokazale tudi nedavne raziskave. Ljudje, ki se redno tehtajo, niso nič bolj zdravi, prav tako nič bolj zadovoljni s svojimi telesi. Še več, njihova samozavest je veliko nižja kot pri tistih, ki se ne tehtajo.

3. Uživajte v hrani

Preprosto se takrat, ko jeste, posvetite hrani. Ne jejte med pregledovanjem elektronske pošte, gledanjem televizije ali prebiranjem poročila, ki ga morate oddati naslednji dan. Raziskave kažejo, da ljudje ob prehranjevanju 'spotoma' pojedo veliko več kot takrat, ko si vzamejo čas ter razmišljajo in uživajo v tem, kar jedo. Ko je čas za obrok, se torej posvetite obroku in jejte za jedilno mizo.

4. Pozabite na aplikacije

Dandanes je moderno zanašanje na aplikacije, ki nam ves čas štejejo zaužite in porabljene kalorije in tako navidezno pomagajo nadzirati našo težo. A strokovnjaki opozarjajo, da utegne biti tovrstna tehnologija precej zavajajoča, saj deluje po načelu zaokroževanja in ocenjevanja. Tako lahko na podlagi algoritmov in statistike izračunava, da izgubljate težo, medtem ko jo vi v resnici pridobivate. Poznavanje in poslušanje lastnega telesa je najučinkovitejši način nadziranja teže. Če čutite, da se redite, se redite, če čutite, da ste shujšali, ste shujšali. Za to ne potrebujete aplikacije.


5. Hujšanje naj bo vseživljenjska zaveza

Kar seveda ne pomeni, da morate hujšati vse življenje, ampak preprosto pomeni, da ne bo uspešno, če se ga boste lotili s hitrimi dietami. Te namreč kmalu povrnejo kilograme. Pravilo za zdravo življenje je preprosto: ne zavežite se ničemur, čemur niste pripravljeni slediti vse življenje. Dokončna sprememba življenjskega sloga je torej tisto, kar bo nekoliko počasneje, a zanesljivo prineslo zadovoljivo težo, hkrati pa vašega življenja ne bo postavilo na glavo, ampak ga spravilo v red.

6. Bodite dosledni

Držite se svojega načina življenja tudi takrat, kadar razmere niso idealne: ko ste na poti, zunaj s prijatelji, na počitnicah … Ohranite enak način in urnik prehranjevanja, pripravite si zdrave prigrizke, pregrehe omejite in ohranjajte telesno aktivnost. Jogo lahko izvajate tudi v hotelski sobi, vsak hotel ima bazen in fitnes, sprehod z družino ali prijatelji pa si prav tako lahko privoščite kadar koli.

prejšnji članek
Pozabite na pozabljanje
Zdravje
Pozabite na pozabljanje
naslednji članek
Saj poznate tisto, ko gre pri dieti vse narobe?
Njenih 5 minut
Saj poznate tisto, ko gre pri dieti vse narobe?
#nasazenazenska
nasazenazenska