Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Luskice rešujejo vse

15. 4. 2016; 09.00
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
zobje lasje

foto: arhiv

Reševanje zob s fiksnimi protetičnimi nadomestki, zobnimi prevlekami, so na las podobne pravim zobem.

Zobe, ki jih načne zobna gniloba ali so poškodovani, skušajo zobozdravniki reševati, dokler je le mogoče, s plombiranjem, ki pa pri obsežnih poškodbah zob ni vsemogočno in ni vselej uspešno. Če so zobje načeti do te mere, da sidranje plombirnega materiala ni več mogoče, zalivke izpadejo prej in bolj pogosto, kot bi si to želeli. V takšnih primerih je primernejše in dolgoročno uspešnejše reševanje zob s fiksnimi protetičnimi nadomestki – zobnimi prevlekami, ki so danes ob uporabi keramičnih materialov izredno lepe, kakovostne in so na las podobne pravim zobem. Zanje se odloča tudi vse več pacientov, ki želijo popraviti okrhane prednje zobe.

Postopek nameščanja faset

Gre za preprost postopek: zobozdravnik pod lokalno anestezijo zob na sprednji, vidni površini namaže s kislo raztopino. Površina postane bolj hrapava, tako da lahko nanjo nanese smolo v tekoči obliki. Če je treba del zoba predelati, zdravnik smolo oblikuje kar na zobu. Faseto potem utrdi s kemičnim preparatom ali z uporabo posebne luči. Prevlečeno površino zgladi in spolira. Ker gre za lepotni popravek, zobozdravnik čeznjo nanese še porcelansko faseto. Zobje so nato brezhibni in bleščeči (učinek traja do deset let).Tako imenovani bonding  je treba navadno ponoviti, saj so materiali za tehniko šibkejši od naravne zobne sklenine, zato se hitreje okrušijo ali obarvajo. Cena? Za eno faseto boste odšteli približno 300 evrov.

Brez brušenja zob, prosim!

Že nekaj let so tudi pri nas, pri nekaterih zobozdravnikih, na voljo tanke luskice, imenovane lumineers, pri katerih zob predhodno ni treba brusiti, ampak se prilepijo neposredno nanj. Postopek lepšanja nasmeha je torej še enostavnejši, saj zoba nič ne poškodujemo. Tudi ko luskico menjamo in zobozdravnik odstrani lepilo, ostane zob tako rekoč nedotaknjen. Edina slabost najnovejših luskic, najbolj priljubljenih v Hollywoodu, je precej višja cena v primerjavi z običajnimi.

Kdo bi rad kristalček?

Ob uhanih in tetovažah na vse več delih telesa se je tudi v zobozdravstvu precej razširila želja po kristalčku na zobu. Kristalček se prilepi na dobro očiščeno in pripravljeno površino zoba, ki jo zobozdravnik prej pojedka. Na površino se nanese lepilo in kristalček skrbno prilepi. Med nošenjem kristalčka je izjemnega pomena dosledna higiena, sicer se lahko na občutljivih, neravnih mestih razvije karies. Ob odstranitvi kristalčka se odstrani tudi lepilo.

Med nošenjem kristalčka je izjemnega pomena dosledna higiena, sicer se lahko na občutljivih, neravnih mestih razvije karies.

prejšnji članek
Nevarni trend med mladimi: iphone 6 kot merilo lepih nog
Moda&Lepota
Nevarni trend med mladimi: iphone 6 kot merilo lepih nog
naslednji članek
Saša Einsiedler: Mlada ljubezen in osem otrok!
Svet slavnih
Saša Einsiedler: Mlada ljubezen in osem otrok!