pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Adijo, strupi!

20. 5. 2016; 08.30
Avtor: mk/Zarja
zdravje
Največ strupov zaužijemo s hrano. Vsa živila, ki jih imamo radi še iz otroštva, so danes bistveno drugačna.

Vsepovsod je polno dodatkov – da bi bil okus boljši, da bi izdelek dlje trajal in bil privlačnejši na pogled. Toda dodatki, ki mamijo poglede in ob katerih se cedijo sline, so najslabši del živil.

Dr. Christopher Vasey, švicarski naturopat, svetuje: če se odločite za razstrupljanje enega samega organa, se odločite za jetra. Ker smo o tem že veliko pisali, se zdaj osredotočimo na tisto, kar je morda malo manj znano. Prvo pravilo, ki velja v vseh postopkih razstrupljanja, je, da je treba popiti čim več vode.

Post ali dieta?

Nato se je treba odločiti, ali bomo v razstrupljanje vključili tudi post oziroma se odločili za katero od čistilnih diet. Najstrožja se omejuje zgolj na vodo: dan, dva ali več v tednu pijemo samo vodo in ne zaužijemo ničesar. Mnogo raziskav je pokazalo, da občasno postenje vpliva na telo izredno poživljajoče. Priporočljiv je tudi post ob luninih menah, saj po navadi pride na en dan v tednu (ščip, prvi in zadnji krajec, mlaj). V tem primeru upoštevamo uro, ko se začne, in vztrajamo pri vodi naslednjih 24 ur. Za mnoge je lažji post, ki se začne v torek ob 14. uri in traja do 14. ure v sredo. Druga možna dieta vključuje samo eno živilo, zato ji pravijo monodieta. Lahko se odločite za uživanje ene vrste zelenjave (na primer zelja, ki ga skuhate, vendar brez maščobe, samo rahlo ga solite), lahko si naredite sok iz zelenjave (korenček, pesa) in pri njem vztrajate dan, dva ali več. Lahko pa se odločite za dieto z več vrstami zelenjave in sadja, s tem da si iz njih naredite sok. Najbolje je mešati čim manj vrst. Znano koristen je sok iz korenja in jabolk, pa iz rdeče pese, iz pomaranč. Zelo pomembno je, da sta tako sadje kot zelenjava iz ekološke pridelave.

Topli obkladek za jetra

Odlično je, če po obroku ležete in si na desno stran, kjer so jetra, namestite topel obkladek. Tam naj ostane kakšnih 20 minut. To delajte ves čas razstrupljanja in uspeh ne bo izostal. Toplota namreč pomaga jetrom, da bolje delujejo. Predvsem jejte malo manj mastno hrano. Izbirajte pa najboljše maščobe in čim bolj varčujte z njimi.

Jetrom posebej koristi črna redkev. Lahko sicer kupite kapsule z njenim izvlečkom, a veliko bolj boste uživali, če si jo naribate in naredite v solati. Dodate ji lahko tudi malo kuhanega fižola. Res je nekoliko ostra, vendar vseeno priporočamo, da zraven ne jeste kruha ali škrobnatih živil, recimo krompirja.

Ljubljenec jeter je tudi rožmarin. Če ga nimate, si ga pojdite nabrat na Primorsko. Dober je tudi sušen. Za manjšo pest rožmarinovih iglic dajte v skodelico vrele vode in pustite stati nekaj minut. Čaj po požirkih pijte ves dan več dni v tednu. Vmes je dobro narediti kakšen dan odmora.

Za pegasti badelj, ki naj bi bil za jetra najboljša zdravilna rastlina, ste zagotovo že vsi slišali. V nekaterih državah ga zdravniki predpisujejo bolnikom, ki imajo težave z jetri.

Jetrom posebej prija grenak okus. Koristijo jim artičoke in pelin. Toda pelina ne smemo prelivati z alkoholom. Če bi radi alkoholni izvleček, ga je treba najprej dobro prekuhati v vodi (veliko pelina, malo vode), potem pa to vodo zmešati z alkoholom. Sicer boste naredili več škode kot koristi. Na jetra dobro učinkuje vsa sveža zelenjava, od zelene do špargljev, ki bodo kmalu prišli na naše mize. Jetra obožujejo zelenjavo, še najbolj svežo. Vsaka nekuhana jed vsebuje encime, kar pomeni, da lahko telo s svojimi encimi (imamo jih omejeno količino) varčuje.

Naravni diuretiki čistijo ledvice

Drugi organ, ki ga je treba razstrupiti, so ledvice. Tudi zanje je zelo pomembna voda, saj z njo filtrirajo živila. Če je nimajo dovolj, pač filtrirajo slabše. Za boljše odvajanje vode je na voljo kar nekaj rastlinskih diuretikov: zelena in peteršilj, pa tudi grah. Koristno bo, če boste uživali čim sočnejša sadje in zelenjavo (v tem času jabolka, pomaranče, tudi ananas, grenivke, skratka vse iz skupine agrumov; sočno korenasto in gomoljno zelenjavo, pa seveda zelje, cvetačo, brokoli, špinačo in solate vseh vrst). Omejite se na tiste vrste zelenjave, ki so na naših tržnicah, sezonsko in ekološko pridelano. Uživanje paradižnika in kumar v tem času ni priporočljivo. To pa ne velja za bučke in predvsem večje, oranžne buče (različnih vrst). Tudi za ledvice so priporočljive artičoke in posebej šparglji. Pri drenaži ledvic pomaga dolgodlakava škržolica (Pilosella officinarum) v tinkturi. Zaužijemo jo trikrat na dan po 30 do največ 50 kapljic v kozarcu vode (pred obrokom). Artičoke pa lahko uživamo tudi v kapsulah.

Diete in klistir delajo čudeže

Prebavila so pomemben del razstrupljanja, sploh ker imamo prav v črevesju večji del sistema za absorpcijo hranil. Če je črevesje »zapacano«, telo zagotovo ne more dobro delati. Prebavila si očistimo najprej tako, da se postimo, koristil pa bo tudi klistir z dvema litroma (obvezno prekuhane) tople vode. Preprosto napravo za klistir, ki je sestavljena iz plastične vrečke in cevke s pipico za odpiranje in zapiranje pretoka vode ter nastavkom za v črevo, je mogoče kupiti v specializiranih trgovinah in lekarnah. Ne bo treba veliko odšteti zanjo, vam pa bo lahko kar dolgo služila, če jo boste seveda dobro čistili in dezinficirali. S klistirjem ni mogoče sprati črevesja v celoti, temveč le spodnji del debelega črevesa. A zadostovalo bo tudi to.

Sicer pa si lahko pomagate zelo preprosto: vsako jutro namočite nekaj suhih sliv ali fig, zvečer pa jih pojejte ter popijte vodo. Blago odvajalo je krhlika v tinkturi. Pred spanjem v kozarec vode nakapljajte med 20 in 70 kapljic ter popijte, da bo učinkovalo takoj zjutraj. Podoben učinek ima slezenovec, prav tako v tinkturi. Jemlje se  ga po 20 do 50 kapljic trikrat na dan pred obrokom. Med močna odvajala pa sodi ricinusovo olje – dobite ga v obliki kapsul in uživajte ga po navodilih.

Odločite se lahko tudi za mleto laneno seme, otrobe, luščine indijskega trpotca, skratka, v naravi je zelo veliko učinkovin, ki bodo pomagale očistiti črevesje. Kemijskim se raje izogibajte. Pa tudi tistim, ki vsebujejo seno, saj povzročajo krče.


prejšnji članek
Žive barve so preteklost
Moda&Lepota
Žive barve so preteklost
naslednji članek
Bodo Ukrajini odvzeli zmago na letošnji Evroviziji?
Svet slavnih
Bodo Ukrajini odvzeli zmago na letošnji Evroviziji?