nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

12 mitov, ki jim ne smete verjeti

23. 6. 2016; 09.30
Avtor: Tina Guček/Bodi zdrava
Hujšanje
Živimo v družbi, ko že najstnice začnejo razmišljati o hujšanju in ko se ženske na vsakem koraku spoprijemamo z različnimi informacijami o tem, kako najlaže (in seveda čim hitreje) shujšati.

Nekatere so gotovo resnične, spet druge pa so miti, v katere verjamemo, čeprav nikakor ne držijo.

1. Vsak sladkor je vaš sovražnik. Res je, da je dobro, da uživamo čim manj sladkorja, ampak v primeru sladkorja, ki ga najdemo na primer v sadju, ni nujno tako. Ključna je zmernost, torej to, da s sladkorjem ne pretiravamo, pa tudi to, kako ga kombiniramo. Kombinacija sladkorja z beljakovinami (na primer jabolk in arašidovega masla) je odlična za vzdrževanje dobrega glikemičnega nadzora.

2. Zeleno je dobro. Nekako smo prevzeli miselnost, da je vse, kar je zeleno, dobro za nas. In z veseljem pijemo zelene smutije – tudi takšne, ki so sladkani ali pa imajo dodane sadne sokove ali sadne pireje. Namesto smutijev je bolje uživati zeleno zelenjavo v prvotni obliki – na primer kot solato ali popečeno na žaru, saj smo tako tudi dlje časa siti in obstaja manj možnosti, da bomo že kmalu po obroku posegli po prigrizkih.

3. Kalorija je kalorija. Štetje kalorij je že nekaj časa precej 'iz mode', saj se vsi ozaveščeni zavedajo, da se na primer petsto kalorij, ki jih zaužijemo s čokolado ali hamburgerjem, razlikuje od petsto kalorij, ki jih zaužijemo z neko kakovostno hrano. Petsto kalorij v prvem primeru bo na hitro dvignilo raven sladkorja v krvi, in ta sladkor je treba hitro porabiti ali pa ga naše telo shrani v zaloge, petsto kalorij iz drugega primera pa bo naše telo porabilo za delovanje. Izberite torej kakovostne kalorije.

4. Zdrava hrana je zanič. Seveda so mnogi, ki radi dobro in veliko jedo, prepričani, da hrana, ki velja za zdravo, ne more biti ravno najbolj okusna, a vsekakor gre tudi tu za mit, ki nikakor ne drži. Tudi zdrava hrana je lahko okusna, če je pripravljena z nekaj domišljije ali če jo na primer popestrimo s pravimi začimbami. Poleg tega strokovnjaki poudarjajo pravilo, da bi morali vsako hrano, ki nam ni najbolj všeč, poskusiti večkrat (tudi do desetkrat), saj se sčasoma novih in drugačnih okusov navadimo in nam postanejo bolj všeč.

5. S tem, ko preskočimo obrok, zaužijemo manj kalorij in hujšamo. Seveda v teoriji to drži, žal pa je v resnici tako, da ta 'izpuščeni' obrok vedno nekako nadomestimo. Če izpustimo zajtrk, smo do malice že tako lačni, da bomo za malico pojedli veliko več, kot če bi pojedli zdrav in uravnotežen zajtrk. In tudi verjetnost, da bomo med obroki podlegli nezdravim prigrizkom, je, če smo zelo lačni, ker pač nismo jedli enega od glavnih obrokov, večja.

6. Proti genom ne morete nič. Res je, da ima genetika kar pomembno vlogo pri debelosti, a to nikakor ne sme biti izgovor. Poleg tega je v večini predebelih družin večja težava kot genetika povzemanje vzorcev. Otroci, ki odraščajo v družini, ki se nezdravo in nepravilno prehranjuje, bodo vzorce svojih staršev povzeli in tako bodo jedli tudi sami ter odrasli v predebele odrasle. In nato se bo zgodba ponovila z njihovimi otroki.

7. Že želite shujšati, morate pač sprejeti dejstvo, da boste vedno lačni. Če vam ves dan po malem kruli v želodcu, potem se nikakor ne prehranjujete pametno (ali zdravo). V resnici že dolgo velja pravilo, da pravzaprav nikoli ne bi smeli biti lačni. Ko začutimo lakoto, pojemo pest oreščkov, kak kos sira ali sadja in tako odpravimo lakoto. Jesti bi morali vsaj petkrat na dan, zato pa morajo biti ti obroki zmerni in zdravi. S tem tudi ohranjamo raven sladkorja v krvi in se izognemo prevelikim nihanjem ter zmanjšujemo verjetnost prenajedanja.

8. Debeli smo zaradi maščob. Maščobe že dolgo veljajo za sovražnika diet in izdelki z oznako 'z manj maščobami' so priljubljeni pri vseh tistih, ki bi radi shujšali. Znova gre za veliko pomoto, saj je več študij dokazalo, da so diete, ki vsebujejo veliko maščob, dolgoročno veliko bolj učinkovite in uspešne kot tiste, ki vsebujejo malo maščob. Maščobe zavirajo apetit, spodbujajo kurjenje kalorij in preprečujejo shranjevanje maščob – ravno nasprotno, kot se to dogaja pri sladkorjih in predelanih ogljikovih hidratih. Seveda pa so pri tem mišljene dobre maščobe, ki jih najdemo v olivnem olju, avokadu, oreščkih in semenih.

9. Izdelki z malo maščobami ne škodijo. Ko smo ravno pri izdelkih z manj maščobami, je treba še enkrat poudariti, da ti nikakor niso koristni za izgubo kilogramov, saj imajo pogosto enako kalorij kot tisti z normalno vsebnostjo maščob. Še več – tisti z manj maščobami imajo običajno več sladkorja, kar je še slabše. Poleg tega strokovnjaki poudarjajo, da izdelkov, ki so označeni 'z manj maščob', običajno pojemo več, ker imamo občutek, da so bolj zdravi (čeprav to seveda ni res).

10. Po sedmi uri zvečer ne jejte ničesar. Mnogo diet temelji na tem, da zvečer ne smemo jesti, saj naj bi to pomenilo, da hrane, ki jo zaužijemo pred spanjem, naše telo ne bo utegnilo porabiti. Seveda pa to, da po sedmi uri zvečer ne jemo ničesar, ne more biti nekakšna uravnilovka za vse ljudi tega sveta. Nekateri gredo spat ob desetih, drugi ob polnoči, tretji še pozneje. Raje kot to, da ne jeste po sedmi uri zvečer, se držite pravila, da ne jeste dve uri pred spanjem, pri tem pa upoštevajte pravilo, da naj bo zadnji obrok dneva čim lažji za želodec.

11. Če si na dieti, se moraš nekaterim stvarem pač odpovedati. Če hujšamo ali pazimo na zaužite kalorije, se moramo odpovedati vsem sladkarijam in nezdravi hrani, je nenapisano pravilo vseh diet. Kar pa pripelje do tiste znane situacije, da si tistega, česar ne smemo, še bolj želimo. Zato je veliko boljše sklepati kompromise. Namesto da bi se odpovedali čokoladi, si jo nekajkrat na teden vseeno privoščite – a seveda ne pojejte vse tablice, ampak le nekaj koščkov, pa zato tiste z večjim užitkom. Če boste mlečno čokolado zamenjali s temno, pa ste sploh na pravi poti.

12. Hujšanje v družbi poveča motivacijo. Pogosto se zgodi, da se prijateljici odločita, da bosta skupaj hujšali in bili druga drugi motivacija za izgubo kilogramov. Seveda je to super, če potrebujete družbo, da se odpravite na tek ali na pilates, a nikar se v vsakem izgubljenem kilogramu ne primerjajte z njo. Ljudje smo si različni, naša telesa so različna in kaj lahko se zgodi, da bo vaša prijateljica izgubila pet kilogramov, vi pa 'le' dva in boste zaradi razočaranja opustili tako telesno aktivnost kot zdravo prehrano, češ, saj nima smisla. Zastavite si raje cilj, ki bo samo vaš, na primer rada bi spet oblekla svoje najljubše kavbojke, in ne primerjajte se z nikomer drugim.

prejšnji članek
Polžja slina za brezhibno kožo!
Moda&Lepota
Polžja slina za brezhibno kožo!
naslednji članek
Tanja Žagar osuplja v kopalkah
Svet slavnih
Tanja Žagar osuplja v kopalkah