sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koliko vode zares potrebujemo?

16. 7. 2016; 08.00
Avtor: Petra Arula/Bodi zdrava
vročina poletje vreme sonce voda

foto: Arhiv Svet24

Poleti vsi govorijo o tem, da moramo čim več piti. Pa se lahko 'prenapijemo'?

Koliko vode naj bi spili na dan, da bo naše telo delovalo, kot si želimo, in kaj si povzročimo z drugimi pijačami, ob katerih se nam morda zasvetijo oči? Naši radovednosti je zadostila univ. dipl. inž. živilstva in prehrane Anja Pristavec, svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in sladkorno bolezen.

Koliko vode poleti res potrebujemo in koliko naj je dobimo s hrano, koliko pa s tekočino?

Naše telo nam pove, kdaj smo žejni. Pri izgubi 1–2 odstotkov vode občutimo žejo oziroma smo že rahlo dehidrirani. Potrebujemo toliko vode, da je naš urin svetlo oziroma bledo rumenkast. Zdrav posameznik naj bi šel na vodo okvirno 7- do 8-krat na dan. En liter vode na 1000 vnesenih kilokalorij oziroma 4184 kilodžulov je približno ocenjena priporočljiva dnevna vrednost. Količina zaužite vode, ki je potrebna za zdravo delovanje telesa posameznika in dobro počutje, se spreminja glede na zaužito hrano, pa tudi glede na stopnjo telesne dejavnosti, letni čas, podnebje … S hrano dnevno okvirno vnesemo 20 odstotkov vode, seveda se ta odstotek spreminja glede na posameznika. Voda je najprimernejša in tudi najcenejša tekočina za žejo, k celokupnemu vnosu tekočine prispevajo tudi kava, čaji, mleko in drugi napitki.

Ali kakšna skupina ljudi potrebuje več vode od povprečja?

Večje potrebe po tekočini imajo ženske med nosečnostjo in dojenjem ter ljudje med boleznijo.

Poleti je vroče. Želimo se osvežiti, ohladiti … A ko gledamo ljudstva, ki živijo v res vročih predelih sveta, pijejo tople napitke. Zakaj?

Ko pijemo hladno tekočino, se naše telo odzove s proizvodnjo toplote za gretje organov. Pitje hladne tekočine je torej šok za telo in po nepotrebnem obremeni naš organizem. V nasprotju s hladno topla oziroma segreta voda na sobno temperaturo hitreje prehaja v celice in jo tako lažje izkoristimo. Motoristi poleti pijejo čaj, saj bi imeli, če bi pili mrzlo pijačo, težave s stalnim uriniranjem. Enako je v arabskih deželah, kjer se v vročini tradicionalno pije topel metin čaj. Kozarec tople vode zjutraj pospeši metabolizem, hladna voda po obroku pa upočasni prebavo.

foto: arhiv svet24

Včasih popijemo že cel liter, pa smo še vedno žejni. Zakaj?

Morda zato, ker smo bili predlogo brez tekočine, ali pa je lahko vzrok še neodkrita sladkorna bolezen. Bodite pozorni na to in se posvetujte s svojim zdravnikom.

Kaj resnično najbolj odžeja?

Navadna voda, morda z limoninim sokom, ingverjem, meto … V steklenico z vodo lahko dodate tudi pest sadja (tudi zamrznjenega), na primer višnje, ki vodo prijetno aromatizirajo brez umetnih snovi. V nasprotju pa sladke pijače, s katerimi mimogrede vnašamo kalorije, ne odžejajo. Pogosto vsebujejo kofein, ki deluje kot diuretik, torej pospešuje odvajanje vode iz telesa.

foto: arhiv njena.si

Kaj naj pijemo med vadbo in hojo v hribe?

Če je vadba daljša, predvsem poleti, je treba nadomeščati izgubljene elektrolite in tekočino. Priporočam domače napitke – vodo z dodatkom neprečiščenega sladkorja ali medu in piranske soli ter sveže iztisnjenega soka – pomaranč ali limon za boljši okus. Odličen napitek, bogat z elektroliti, je kokosova voda, ki ji za najboljši učinek dodajte ščepec neprečiščene soli. Kupljeni izotonični napitki vsebujejo številne aditive, ki so predvsem takrat, kadar potrebujemo hitro nadomeščanje tekočine, odveč, še več – celo motijo prehajanje potrebnih snovi v celice.

Ali mehurčki odžejajo bolj kot navadna voda?

Kadar pijemo, imamo morda tak občutek, a tu ne gre za pravilo. To je odvisno od vsakega posameznika. Večinoma so gazirane pijače sladke pijače, katerih uživanje je treba omejiti oziroma jih ne uživati. Če imate željo po pitju gaziranih pijač, je navadna mineralna voda brez okusa še najboljša izbira, vendar pazite – povzroči lahko napihnjenost in neprijeten občutek v želodcu.

Kaj menite o vodah z okusom?

Vode z okusom so brezbarvne sladke brezalkoholne pijače – enako kot sladke pijače. Tako kot smo pred nekaj leti 'odkrili', da je sadni jogurt vse prej kot le jogurt in je sladica, lahko rečem za vode z okusom: to vsekakor ni le 'voda'. Enako je z osvežilnimi pijačami. Za osvežitev je najprimernejša voda. 

Pa pivo, tako zelo priljubljena pijača sredi vročih poletnih dni?

»Ko pijemo hladno tekočino, se naše telo odzove s proizvodnjo toplote za gretje organov, pitje hladne tekočine je torej šok za telo in po nepotrebnem obremeni naš organizem. V nasprotju z mrzlo pa topla oziroma segreta voda na sobno temperaturo hitreje prehaja v celice in jo tako lažje izkoristimo.«

Pivo je alkoholna osvežilna pijača na osnovi ječmenovega sladu, z dodatkom hmelja in kvasa. Vsebuje nekaj malega vitaminov skupine B in mineralov (baker, mangan, cink, aluminij, železo). Dva vrčka piva po 0,5 litra predstavljata skoraj kalorično vrednost kosila – 500 kcal/2092 kJ. Običajno po pivu ali dveh lakota šele pride do izraza. Pivo in pijače na njegovi osnovi imajo visok glikemični indeks, zato so manj primerni za sladkorne bolnike. Enako je z drugimi alkoholnimi pijačami. Kalorije iz alkohola so prazne kalorije. En gram alkohola ima 7 kcal/29 kJ, medtem ko ima en gram ogljikovih hidratov in beljakovin 4 kcal/16,7 kJ, maščoba pa 9 kcal/37,6 kJ na gram.

Od ovsenih kosmičev (ogljikovi hidrati) s skuto (beljakovine) in oreščki (maščoba) bomo siti dolgo časa in s takim obrokom pokrijemo lep odstotek dnevnih potreb po energiji, vitaminih in mineralih. S pitjem alkoholnih pijač pa vnašamo prazne kalorije, še več, alkohol pogosto spodbudi uživanje hrane – ne zdrave in kakovostne, temveč mastne, slane ali sladke, kot so na primer slani prigrizki, pice, hitra hrana. Presnova alkohola obremeni jetra in iz telesa porabi številne pomembne vitamine in minerale, v kombinaciji s slanimi prigrizki pa dehidrira naše telo in je vzrok za mačka 'dan potem'.

prejšnji članek
Kava, pravi eliksir vitkosti!
Zdravje
Kava, pravi eliksir vitkosti!
naslednji članek
Vazelin lahko uporabite tudi za …
Moda&Lepota
Vazelin lahko uporabite tudi za …
#obraziavenija
obraziavenija