nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste se odločili, da začnete poleti?

4. 9. 2016; 08.02
Avtor: M. G./Bodi zdrava
tek
Največ ljudi se za tek odloči poleti, takrat, ko imajo največ časa. Pa je poletje res najprimernejši čas za začetnike?

Tek je naravno gibanje …

… a je vseeno treba paziti na pravilno tehniko. Tako opozarjajo strokovnjaki in športni vaditelji, ki so prepričani, da tek le ni tako osnoven in nedolžen, kot se na prvi pogled zdi. Zato je prav, da se teka lotite preudarno, še zlasti če ste se za tekaške začetke odločili poleti.

Pri tem je še vedno najpomembnejša izbira primerne obutve in pravilne tehnike. Tukaj velja poudariti predvsem tek po petah, ki je za začetnike še kako značilen. Zato se poleti tudi pripeti največ poškodb pri teku. Najbolj dovzetni za poškodbe so tetiva, kolena in stopala. Pogosto zaradi napačne tehnike teka pride tudi do poškodb oziroma težav s hrbtenico, zato le previdno.

Zakaj je tek poleti dober?

Tek je idealna oblika rekreacije čez poletje. Koristi srcu in zmanjšuje občutek lakote. Ne pozna starostnih omejitev in je eden najcenejših športov. Tečete lahko kar v mestu, čeprav je učinkoviteje v naravi. Je odlično dopolnilo drugim telesnim dejavnostim in dober zaveznik v boju proti stresu. Tek je mogoče prilagajati lastnim zmogljivostim in je prav zato priporočljiv tudi za tiste, ki se nikoli niso ukvarjali s športom. Toda še vseeno je priporočljivo, da se udeležite kakšne tekaške šole in usvojite pravilne tehnike teka.

prejšnji članek
Besede morajo imeti lastnosti žive vode
Zdravje
Besede morajo imeti lastnosti žive vode
naslednji članek
Zmagovalec šova Gostilna išče šefa po ločitvi našel novo srečo
Svet slavnih
Zmagovalec šova Gostilna išče šefa po ločitvi našel novo srečo