foto: Pixabay
Če se kruhu ne morete upreti, strokovnjaki za prehrano svetujejo, da ste pri izbiri kruha pozorni predvsem na glikemični indeks živila. Gre za lastnost, ki živila razvršča glede na to, kako zaužitje določenega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja.
Če na primer zaužijemo hrano, ki ima visok glikemični indeks, to pomeni, da se na račun hitrega povečanja deleža krvnega sladkorja, hitro zviša tudi nivo inzulina v našem organizmu. Te spremembe pa so krive, da se borite z napadi lakote in z odvečnimi maščobami. Inzulin je namreč hormon, ki iz krvi odstrani odvečni sladkor in ga velikokrat pretvori v maščobne obloge. Vse to pa se dogaja na račun ene same sestavine, ki se skriva v kruhu in to je bela moka.
Poleg tega kruh nekaterim povzroča napihnjenosti in bolečine v črevesju. Za te simptome je lahko kriv gluten, ki je kompleksna rastlinska beljakovina, prisotna v večini žit in poskrbi, da bel kruh dobi tiste značilne lastnosti kot so prožnost, tekstura in oblika, na naše telo pa praktično nima pozitivnega učinka.
Na kaj je torej dobro biti pozoren?
Da kruh ne vsebuje bele pšenične moke, ampak je pripravljen izključno iz polnovrednih žit. To pomeni, da bo glikemični indeks nižji. Poleg tega je pomembna tudi sama hranilna vrednost živila. Že to, da bo kruh pripravljen izključno iz polnovrednih žit pomeni, da bo hranilna vrednost bistveno boljša. Nenazadnje pa priporočamo tistim, ki imajo težave s počutjem, da za spremembo izberejo kruh, ki ne vsebuje glutena.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.