nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čudežni ekstrakt, ki ustvarja občutek sitosti in zmanjšuje željo po hrani

2. 5. 2017; 09.00
Avtor: V. M.
Napitek

Špinača vsebuje tilakoide, ki spodbujajo sproščanje hormonov sitosti. foto: Vir: Profimedia

Bi radi izgubili nekaj kilogramov, pa vam nenehna lakota preprečuje doseči zastavljene cilje? Morda vam bodo v pomoč ekstrakt špinače, ki izjemno podaljša občutek sitosti.

''Odmerek koncentriranega špinačnega ekstrakta podaljša občutek sitosti za vsaj dve uri, zmanjša pa tudi splošno željo po hrani ter sladkih in slanih prigrizkih.'' Slednje so javnosti predstavili švedski raziskovalci tekom objave v strokovni publikaciji Journal of the American College of Nutrition. ''Uživanje ekstrakta je primerno za ljudi z visokim krvnim tlakom in težavami s prekomerno telesno težo."

Delovanje špinačnega ekstrakta

Špinača vsebuje tilakoide, ki spodbujajo sproščanje hormonov sitosti. Tilakoidna membrana v špinači namreč po besedah raziskovalcev pomaga pri izgubi kilogramov za kar 43 odstotkov, za 95 odstotkov pa naj bi zmanjšala tudi željo po hrani.



Profesorica Charlotte Erlanson-Albertsson je pojasnila, da lahko s pomočjo ekstrakta posamezniki bolje nadzorujejo svoj apetit. ''Raziskava je pokazala, da uživanje soka s tilakoidi močno zmanjšuje željo po hrani, občutek sitosti pa je prisoten tekom celega dne.'' Membrana zeleno listne špinače upočasnjuje prebavo, kar pa ni slabo, saj daje prebavnemu hormonu dovolj časa, da možganom pošlje signal, da smo se najedli. ''Tako se lažje držimo diete, ki smo si jo zadali in med obroki ne posegamo po nezdravih prigrizkih,'' pojasnjuje profesorica in dodaja, da so ženske v študiji s pomočjo tilakoidov v povprečju izgubile pet kilogramov. Ekstrakt špinače so zaužile vsako jutro pred zajtrkom, preiskovalci so jim namenili 5 gramski odmerek, čez dan pa so lahko zaužile tri uravnotežene obroke.

Uživanje ekstrakta

Ker se ekstrakt veže na maščobo, mu je potrebno za učinkovito delovanje primešati kokosovo ali laneno olje. Sestavine lahko združite v hranljiv sadno zelenjavni napitek, ki vam bo ob enem služil tudi kot zdrav zajtrk.

Preberite si še: Napitek, ki v treh dneh očisti telo, uredi prebavo, stopi odvečno maščobo

Sestavine lahko združite v hranljiv sadno zelenjavni napitek

Sestavine lahko združite v hranljiv sadno zelenjavni napitek

prejšnji članek
Naučite se vzljubiti vadbo
Zdravje
Naučite se vzljubiti vadbo
naslednji članek
FOTO: Šok, takšna je slavna Barbie brez ličil!
Moda&Lepota
FOTO: Šok, takšna je slavna Barbie brez ličil!