nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naučite se vzljubiti vadbo

2. 5. 2017; 10.00
Avtor: Ela Korošec/Fatalna
tek

foto: Pixabay

Čeprav je telesna vadba nujna za zdravo življenje, za večino ni nič kaj prijetna. Je nujno zlo pri ohranjanju normalne teže.

Če bi se dalo biti fit brez nje, bi se pod to takoj podpisali. A se ne da. Zato se vdano mučimo in čakamo na dan, ko bomo na fitnesu prekolesarili že toliko kilometrov, da bomo med telovadbo preprosto otopeli. Da nas ne bo več vznemirjala in sprožala odpora. Da se bomo vanjo pač vdali. Da jo bomo kdaj zares vzljubili, si ne delamo utvar. Nismo eni tistih. A strokovnjaki pravijo, da smo lahko. Da se telesno vadbo da vzljubiti, le pravilne korake je treba ubrati.

Izberite vadbo, v kateri uživate
Ljudje, ki zares uživajo v telesni vadbi, se ne mučijo z oblikami vadbe, ki jim niso všeč. Preprosto se ukvarjajo samo s tistimi, ki so jim pisane na kožo. Tistimi, v katerih resnično uživajo. Ostali pa se vse prepogosto odločamo za tiste aktivnosti, ki so bodisi trenutno priljubljene ali pa domnevno najučinkovitejše. A če vas zumba ni navdušila, se ne mučite z njo. Če sovražite tek, se ne vpisujte v šolo teka. Izberite si vadbo, ki vas navdušuje, ki se vam zdi zanimiva in v kateri uživate. Če ste radi na morju in tam veliko časa preživite v vodi, izberite plavanje. Če radi plešete, izberite eno od plesnih vadb ali tečajev. Nikakor pa ne izbirajte vadb na podlagi tega, koliko kilogramov je z njimi izgubila vaša soseda.


Spremljajte svoj odziv
Tisti, ki so navdušeni rekreativni športniki, pogosto zagon in motivacijo najdejo v tem, da spremljajo, kako se na vadbo odziva njihovo telo. Radi tekmujejo sami s seboj, trudijo se preseči same sebe. Kako hitro se po vadbi umiri vaše srce, kako dolgo lahko tečete, kako gibčni postajate, koliko več lahko dvignete … Vse to so dokazi, da v vadbi napredujete, da ste vse boljši, da ste zmožni več, kot mislite, da ste. Tovrstno sledenje napredku vam daje zagon za nadaljnjo vadbo, hkrati pa je neke vrste dokaz, da vadba deluje. Ne samo da se zaradi nje spreminja vaše telo, ampak da tudi vi postajate vse bolj športnik.
Telovadite v družbi


Znanstveno dokazano ljudje bolj uživajo v telovadbi, kadar telovadijo v družbi. Zaradi družbe se boste tudi redkeje odločili, da telovadbo preskočite. Ker tako vadba ne bo samo vadba, ampak tudi druženje s prijatelji. Ljudje, ki so vztrajni pri telovadbi in jo radi obiskujejo, so navadno ljudje, ki se tam dobijo tudi s svojimi prijatelji. Moški so pri tem vzorčen primer: koliko jih je, ki vse življenje ohranjajo kondicijo tako, da s prijatelji igrajo košarko ali nogomet? In jim to niti enkrat ni odveč ali mučno.
Vrnite se k naravi
Če ni primernega vremena, se seveda vadbi v zaprtih prostorih ne moremo izogniti, če pa je vreme zunaj več kot zadovoljivo, se raje odpravite v naravo. Namesto v lokalni telovadnici obiščite jogo v parku, plavajte v zunanjem bazenu, s kolesom se odpravite na izlet ali v hribe, namesto da se v telovadnici mučite s poganjanjem pedal in preskakovanjem stopnic. V naravi se namreč počutimo veliko bolj živi, svež zrak spodbuja določene hormonske reakcije, skratka, vadba v naravi in na svežem zraku bo veliko bolj zadovoljiva. Nemogoče je, da boste po njej čutili kakršen koli odpor.

prejšnji članek
Dobro poglejte fotografijo. Jih opazite?
Moda&Lepota
Dobro poglejte fotografijo. Jih opazite?
naslednji članek
Čudežni ekstrakt, ki ustvarja občutek sitosti in zmanjšuje željo po hrani
Zdravje
Čudežni ekstrakt, ki ustvarja občutek sitosti in zmanjšuje željo po hrani