pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Takole boste pravočasno zaustavili razvoj migrenskega glavobola!

15. 11. 2022; 03.00
Avtor: Vesna Mesko
glavobol

Ukrepajte ob prvih znakih avre. Ne dovolite, da se v glavi razvije neusmiljena bolečina. foto: Dreamstime

Ali pred migrenskim glavobolom doživite tudi avro? Potem imamo za vas spodbudno novico.

Približno 18 - odstotkov bolnikov z migreno se sooča tudi s fazo avre, ki nastopi pred značilnim kljuvajočim glavobolom. Čeprav je avra sila neprijetna, pa vam lahko služi kot alarm, ki vas opozarja, da je napočil čas, da nemudoma ukrepate …

Kako prepoznati avro?

Kdor je avro že doživel, bo natanko vedel, o čem teče beseda. Ob prvi izkušnji se mnogi prestrašijo, saj so simptomi zelo neprijetni. Nenadna avra sicer traja krajši čas, predvidoma od 5 minut do ene ure, spremljajo pa jo vidni, čutni in senzorični znaki, ki nam jasno sporočajo, da bo v kratkem času nastopil migrenski glavobol.

Prepoznamo jo po značilni vidni motnji, pred očmi se prikazuje bleščeča svetloba, iskrice, svetlobne packe ali cikcakaste črte. Lahko se zgodi, da bolnik utrpi začasno slepoto. Avro lahko spremlja tudi tudi mravljinčenje, ohromitev po polovici telesa ali kombinacija obojega. Med simptome sodijo tudi kognitivne motnje, ki se odražajo pri težavah na področju govora, branja, pisana in splošni zbranosti.  

Kaj storiti, ko nastopi avra?

Če želite preprečiti razvoj migrenskega glavobola, lahko to storite v času, ko se pojavijo simptomi avre. Ob tem nikar ne odlašajte, vsaka minuta šteje, zlasti, če je pri vas običajno obdobje trajanja avre razmeroma kratko.

Popijte kozarec mrzle vode in ležite k počitku. foto: Profimedia


1.    Takoj, nemudoma, na dušek popijte 3 dcl hladne vode, če zmorete, lahko tudi več!

2.    Zaužijte protibolečinsko zdravilo, ki vam ga je za zdravljenje migrene predpisal zdravnik. Med fazo avre bo imelo telo dovolj časa, da zdravilo absorbira v krvni obtok. Nikar ne čakajte do razvoja glavobola, saj se lahko pripeti, da bo za učinkovito lajšanje bolečin že prepozno.

3.    Pripravite si prostor za počitek: Zatemnite okna, poskrbite, da bo prostor temen, a tudi zračen in ne zatohel. Lezite in zaprite oči. Potrebujete popoln mir in tišino.

4.    Na čelo in zatilje si položite hladen obkladek.

5.    Ob ležišče si prinesite kozarec hladne vode, v katerega ste nakapali baldrijanove kapljice. Baldrijan deluje sproščujoče, pomagal vam bo, da se boste pomirili, tudi nervoza in stres lahko namreč sprožita nastanek migrene.

6.    Poskusite zaspati.

Če boste sledili naštetim korakom, lahko preverjeno popolnoma zajezite razvoj migrenskega glavobola. Seveda sam proces razvoja ni enak vsem bolnikom, lahko pa tehniko kljub temu preizkusite. Držimo pesti, da vam bo pomagala.

Preberite si še: Kaj se zgodi, če eno minuto masirate točko med obrvmi?

Popijte kozarec mrzle vode in ležite k počitku.

Popijte kozarec mrzle vode in ležite k počitku. foto: profimedia

prejšnji članek
Tudi vi že vse življenje svoj dom pometate narobe?
Moda&Lepota
Tudi vi že vse življenje svoj dom pometate narobe?
naslednji članek
Odštekana sladica: Mandarinina rulada
Kulinarika
Odštekana sladica: Mandarinina rulada