Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Agavin sirup slaba alternativa naravnemu sladkorju

16. 6. 2020; 01.00
Avtor: V.M.
agavin sirup

Agavin sirup foto: Profimedia

Uživanje agavinega sirupa ni tako zdravo, kot ste morda zasledili v reklamah.

Tekom pestre ponudbe na tržišču in želji po bolj zdravem načinu prehranjevanja, nemalokrat posegamo po izdelkih, ki v resnici ne predstavljajo bolj zdrave izbire. Med slednje sodi agavin sirup, ki naj bi se ponašal kot odličen nadomestek navadnemu sladkorju. Pa je temu res tako?

Čeprav vsebuje agava v svoji naravni obliki nemalo koristnih učinkovin, v predelani obliki, kot je denimo nektar, izgubi vse pozitivne lastnosti. Draga steklenička zgoščenega sirupa torej ne predstavlja opevajoče zakladnice zdravja, še več, redno uživanje lahko povzroča težave pri prebavi in druge zdravstvene težave.

V raziskavo alternativnih sladil so agavin sirup uvrstili tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so navedli sledeče:

"Agavin sirup pridobivajo iz rastlin agave, ki morajo biti stare najmanj sedem let, da lahko iz stržena pridobijo sok. Sok segrejejo pri visoki temperaturi in koncentrirajo v zelo gost, sladek sirup, ki nima nobenih znanih ugodnih učinkov na zdravje ljudi. Več kot 80 odstotkov sladkorja v sirupu je fruktoza. Zaradi velikega deleža fruktoze in pomanjkanja ugodnih učinkov na zdravje, odsvetujemo zamenjavo belega sladkorja z agavinim sirupom."

'Glede na priporočila Svetovne zdravstvene organizacije je treba uživanje prostega sladkorja v kateri koli obliki omejiti na največ 10 odstotkov oziroma za otroke na 5 odstotkov celodnevnega energijskega vnosa.'

prejšnji članek
Veste kako varno spletno nakupovati?
Zdravje
Veste kako varno spletno nakupovati?
naslednji članek
Slovenija prvo leto prejela dve Michelinovi zvezdici
Kulinarika
Slovenija prvo leto prejela dve Michelinovi zvezdici