901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V morju mrgoli planktonskih polžkov - so nevarni?

4. 8. 2023; 07.30
Avtor: STA
razno34

V slovenskem morju številni planktonski polžki foto: edit: njena.si

V slovenskem morju je trenutno precej planktonskih polžkov. Njihove šilaste hišice se lahko z ostrim vrhom zapičijo v kožo, kar čutimo kot pik oziroma majhen vbod.

"V morju lahko te dni opazite rahlo rožnato obarvane oblake drobnih migajočih iglic, kajti ponovno so se namnožili drobni planktonski polžki krezeis (Creseis acicula)," so pojav opisali na Facebook strani piranskega akvarija.

"Taki vbodi nikakor niso nevarni," je dejal vodja Morske biološke postaje Piran Borut Mavrič.

Planktonske polžke kopalci čutijo, saj povzročajo majhne vbode, ki pa niso nevarni. "Če vas bo torej med plavanjem rahlo pikalo in srbelo, so za to krive njihove okoli en centimeter dolge lupinice v obliki iglice," so zapisali v Akvariju Piran.



"Lahko se zapičijo tudi v kopalke in jih potem na kopnem s prostim očesom tudi opazimo kot male svetle iglice na tkanini", je še opisal Mavrič.

Lupinice polžkov pod mikroskopom foto: Univerza na Primorskem

Srbečica, ki se lahko pojavi ob stiku, po njegovih besedah naj ne bi bila posledica kemijske substance, pač pa gre za manjšo mehanično poškodbo kože. To povzročijo majhni ostanki tanke in krhke hišice polžkov, ki lahko ostanejo na koži. Neprijeten občutek običajno izgine v nekaj minutah.

Ta vrsta polžkov se v našem morju po Mavričevih navedbah pojavlja periodično. To velja še posebej za pojavljanje v trenutnem večjem številu. Pojavljanje te vrste sicer ni novo, saj so planktonski polžki redni obiskovalci Tržaškega zaliva. "Tu se pojavljajo praviloma v toplejšem delu leta, je pa od leta do leta in pogojev v morju odvisno, v kakšnem številu. Letos je precej množično," je še ocenil vodja morske biološke postaje.

prejšnji članek
Katarina Matejčič se odpravlja novim izzivom na proti
Svet slavnih
Katarina Matejčič se odpravlja novim izzivom na proti
naslednji članek
Vesna o Martini: Stoji in sedi kot Buda
Resničnostni šovi
Vesna o Martini: Stoji in sedi kot Buda