stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako lahko sami okrepimo imunski sistem?

22. 11. 2023; 04.00
Avtor: MIJA REN / revija Bodi zdrava
shutterstock_1790741999

Okrepite imunski sistem. foto: Shutterstock

Na naš imunski sistem sicer vplivajo številni dejavniki: pomembno vlogo imajo naši geni in tudi to, s katerimi boleznimi se je naš organizem v preteklosti že spopadel. A vendar lahko veliko za to, da boste ostali čim bolj zdravi, naredite sami.

1. Ne zanemarjajte pomembnosti spanca

Zadostna količina spanja in dovolj miru sta prvi korak do ohranjanja zdravja. Spanec je namreč pomemben za učinkovit obrambni sistem organizma pred različnimi boleznimi. Naše telo se med spanjem regenerira in sprosti, zato mu moramo privoščiti dovolj počitka.

Odraslim večinoma zadostuje od sedem do osem ur spanja. Če spite manj, lahko to negativno vpliva na vaš naravni obrambni sistem. Večerni rituali pred spanjem, kot je na primer skodelica dišečega čaja ali sproščujoča kopel, vam lahko pomagajo, da hitreje zaspite.

2. Dovolj se gibajte

Gibanje je ključnega pomena za močan imunski sistem. Dnevni odmerek svežega zraka in aktivnosti bo bistveno pripomogla k ohranjanju zdravja – priporočljivo je narediti 10.000 korakov na dan. Gibanje pa ne vpliva pozitivno le na imunski sistem, temveč tudi na naše psihično počutje.

Pomembno je, da izberete aktivnost, pri kateri se boste dobro počutili, in da ne pretiravate. Že kratek sprehod na svežem zraku poskrbi za krepitev imunskega sistema in je odlična prostočasna dejavnost.

3. Izogibajte se stresu

Stres poveča našo dovzetnost za različne bolezni. Ste vedeli, da je imunski sistem močno oslabljen še do šest ur po izpostavljenosti zelo stresni situaciji? Razlog za to je stresni hormon kortizol. Ko se njegova raven poviša, se lahko zgodi, da se proizvodnja obrambnih celic v telesu zmanjša.

Zato je pomembno, da si vzamete čas za stvari, ki vas sproščajo, in tako krepite svoj imunski sistem. Dišeča peneča se kopel, prijetna masaža ali počitek ob skodelici čaja zvenijo preprosto, a lahko bistveno pripomorejo h krepitvi imunskega sistema. S tem, ko sebe postavite na prvo mesto in skrbite za svoje dobro počutje, naredite veliko dobrega za svoje zdravje.

4. Jejte čim bolj uravnoteženo

Jejte uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini, minerali in antioksidanti. Vključite več sadja, zelenjave, cela zrna, ribe in oreščke. Posebno pozornost namenite živilom, ki vsebujejo vitamin C (citrusi, šipek, paprika, brokoli, zelenolistna zelenjava) in vitamin D (losos, tuna, mlečni izdelki, jajca).

5. Zaužite dovolj prebiotikov in probiotikov

Uživanje probiotikov in prebiotikov: v prehrano dodajte hrano, bogato s probiotiki (npr. jogurt, kefir) in prebiotiki (npr. čebulo, česen, banane, jabolka, artičoke, stročnice), saj podpirajo zdravje črevesne mikrobiote in imunskega sistema.

Prebiotiki so sicer vrsta prehranskih sestavin, njihova zelo koristna funkcija v telesu pa je, da so hrana za probiotične bakterije, ki naseljujejo našo črevesno floro. S tem pripomorejo k uravnoteženemu mikrobiomu prebavnega sistema in izboljšujejo prebavo ter splošno zdravje. Pomembno je, da vključite raznovrstno prehrano, ki vsebuje različne vire prebiotikov, saj različne prebiotične vlaknine spodbujajo različne koristne bakterije v črevesju.

Nekatere pogoste vrste prebiotikov:

*Inulin: je naravni prebiotik, ki ga najdemo v številnih rastlinah, kot so čebula, česen, artičoka, topinambur in pšenična zrna.
*Oligofruktoza: ta prebiotik je pogosto v različnih živilih, vključno s čebulo, česnom, porom in bananami.
*Galaktooligosaharidi: ti so v mlečnih izdelkih, kot sta jogurt in kefir.
* Laktuloza: ta prebiotik se pogosto uporablja kot dodatek v prehranskih izdelkih in zdravilih za izboljšanje prebave.

5. Čim bolj redno si umivajte roke

Morda zveni banalno, a je nadvse pomembno: poskrbite za redno in pravilno umivanje rok z milom! Kadar te možnosti nimate, na primer na poti, imejte pri sebi razkužilo ali dezinfekcijske robčke oz. pršilo. Veliko bolezni se namreč prenaša s telesnim stikom.

Še posebej veliko virusov najdemo na kljukah vrat in v javnih prevoznih sredstvih. Pazite tudi na to, da skrbite za čistočo in higieno na delovnem mestu in redno razkužujete npr. tipkovnico in računalniško miško.

6. Poskusite z masažo s tapkanjem za imunski sistem

V sredini prsnice je priželjc, ki ima lahko pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni. Če to mesto večkrat na dan zmasirate, lahko to spodbudi delovanje obrambnih celic.

Žlezo lahko aktivirate tako, da približno 5 cm pod ključnico največ 60 sekund s prstom »tapkate« po prsnici.


7. Razmišljajte pozitivno

Splošno znano je, da lahko pozitivno razmišljanje dobro vpliva na zdravje. Poskusite: dan začnite s pozitivno mislijo in poiščite veselje v malenkostih. BZ-misel za vas: »Vsak izziv, s katerim se srečujemo, je priložnost za rast.«

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
RTV posnel zadnjo oddajo V petek zvečer
Svet slavnih
RTV posnel zadnjo oddajo V petek zvečer
naslednji članek
Skrivnosti: Navade, ki so skupne najbolj uspešnim ljudjem
Zdravje
Skrivnosti: Navade, ki so skupne najbolj uspešnim ljudjem