Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Skrivnosti: Navade, ki so skupne najbolj uspešnim ljudjem

22. 11. 2023; 03.00
Avtor: jk/ revija Jana
ženska

Ženska foto: Shutterstock

Nemalokrat občudujemo vrhunske športnike in druge uspešne ljudi. Marsikoga njihovi dosežki tudi motivirajo. Preverite, kakšne navade so skupne najuspešnejšim posameznikom.

Najtežje je premagati samega sebe

Intervjuji velikih športnih asov imajo običajno vsaj eno skupno točko: večina jih priznava, da je bilo težje kot nasprotnike premagati samega sebe. Časi, ko so se športniki na tekmovanja na najvišji ravni pripravljali zgolj z običajnimi treningi, so že davno minili. Poleg trenerjev in nutricionistov, maserjev in kopice drugih strokovnjakov imajo njihove strokovne ekipe zaposlene trenerje za mentalni fitnes. Tak strokovnjak bi koristil prav vsakomur med nami. Osnova mentalnega fitnesa je namreč krepitev miselne discipline in utrjevanje samoobvladovanja.

Ne pozabite dihati

Najboljši nasveti so pogosto zelo preprosti. »Dihaj, ti samo dihaj,« je zagotovo eden tistih, ki zvenijo še preveč preprosto. A da se je plavalec Michael Phelps, večkratni olimpijski zmagovalec, zavihtel v olimpske višave, je disciplinirano vadil prav pravilno dihanje. S tem ko se učimo pravilne tehnike dihanja, se sproščamo, zmanjšujemo notranjo napetost, strahove in tesnobo. Že samo pet počasnih globokih vdihov in izdihov nas prisili, da se upočasnimo in zberemo.

Prepoznajte priložnosti in pasti svojega vsakdana

Za stabilno mentalno stanje je pomembno, da vemo, kaj v našem življenju dobro teče in kje se zatika. Vprašajmo se, kako preživljamo svoj čas. Ali ljudje, s katerimi se družimo, in kraji, kamor zahajamo, krepijo naše načrte, sanje in vizije ali nas vlečejo navzdol in dušijo? Koliko časa preživimo pred televizorjem ali s pametnim telefonom v roki? Naučimo se prepoznavati prave priložnosti, ki nam prihajajo naproti. In ne pozabimo: ni dovolj, da smo samokritični ter si priznamo svoje šibkosti – treba jih je tudi popravljati.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 46,  14. november, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Kako lahko sami okrepimo  imunski sistem?
Zdravje
Kako lahko sami okrepimo imunski sistem?
naslednji članek
Sanjski trendi božičnih dekoracij
Moda&Lepota
Sanjski trendi božičnih dekoracij