stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nič več uganka: Zakaj po rdečem vinu boli glava?

24. 11. 2023; 04.00
Avtor: M.G.
rdeče vino, ženska

rdeče vino, ženska foto: dreamstime

Tisočletja stara skrivnost, zakaj nekaterim pitje rdečega vina povzroči skoraj takojšen glavobol, je po mnenju znanstvenikov končno razrešena.

V navadi je, da posledice po (prekomernem) uživanju alkohola čutimo šele naslednje jutro, a to ne velja za t.i. "glavobol rdečega vina", ki lahko nastopi v manj kot 30 minutah pa vse do 3 urah po zaužitju samo enega majhnega kozarca vina.

Raziskovalci iz univerze v Kaliforniji so odkrili, da bi krivec za to lahko bila naravna spojina kvercetin. Kvercetin je sicer zdrav antioksidant in vrsta rastlinskega pigmenta, ki daje barvo sadju in zelenjavi. A v kombinaciji z rdečim vinom lahko moti človekovo sposobnost razgradnje alkohola, kar lahko povzroči migrene, rdečico obraza, slabost in seveda, glavobol.

Zaslužni profesor Andrew Waterhouse z univerzitetnega oddelka za vinogradništvo in vinarstvo je dejal: "Ko (kvercetin) pride v vaš krvni obtok, ga vaše telo pretvori v drugačno obliko, imenovano kvercetin glukuronid." V tej obliki blokira presnovo alkohola. Kvercetin glukoronid tudi spodbuja kopičenje toksina acetaldehida v telesu.

Raziskovalec dr. Apramita Devi dodaja: "Acetaldehid je dobro znan toksin, dražilna in vnetna snov. Raziskovalci vedo, da lahko visoke ravni acetaldehida povzročijo rdečenje obraza, glavobole in slabost."

Niso vsa vina "kritična"

Raziskovalci ugotovljajo, da vsa rdeča vina nimajo enakega učinka, saj sončna svetloba, starost in postopek pridelave vina vplivajo na to, ali bo vino povzročilo takojšen glavobol.

Vina iz bolj sončnih regij imajo večjo verjetnost, da vsebujejo velike količine kvercetina, zaradi česar je večja verjetnost, da bodo povzročila skoraj takojšen glavobol. Bela vina pa so nasploh manj nevarna, saj vsebujejo manjše koncentracije kvercetina kot rdeča in le redko povzročajo hiter glavobol.

Profesor Morris Levin, soavtor študije, je tudi opozoril, da ljudje z že obstoječo migreno ali drugimi glavoboli pogosteje trpijo zaradi glavobolov rdečega vina. "Mislimo, da smo končno na pravi poti k razlagi te tisočletja stare skrivnosti," je dejal. Naslednji korak je, da teorijo potrdijo v praksi, zato bodo v prihodnjih mesecih izvedli testiranja na ljudeh, ki jih mučijo tovrstni glavoboli.

prejšnji članek
Slovensko voditeljico zaročili v živo pred kamerami
Svet slavnih
Slovensko voditeljico zaročili v živo pred kamerami
naslednji članek
Za okras in za prilogo andska jagoda z vrta
Zdravje
Za okras in za prilogo andska jagoda z vrta