Zdravje
 

Takole izdelujejo cimetove paličice

13. 12. 2024; 20.00
Avtor: V. M.
Cimet drevo

Podskorjo lupijo v rednih časovnih presledkih. foto: Profimedia

Cimet poznamo v obliki prahu in palčk, ki nemalokrat krasijo tudi praznične dekoracije. Kakšen pa je preden je pripravljen za splošno uporabo?

Če bi vam prevezali oči, bi ga nemudoma prepoznali po vonju. Cimet, kakopak, ki nosnice prijetno požgečka in misli ponese v praznični čas, ko si z njim še pogosteje začinimo napitke in jedi. Pa veste, kako ga pridobivamo? Nekoč je cimet veljal za razkošno začimbo, ki je bila tako dragocena, da so jo poklanjali kot najbolj prestižno darilo. Kot poseben poklon je bil namenjen obdarovanju kraljev, posebna čast pa je bila z njim izkazana tudi na najbolj razkošnih porokah. Danes temu ni več tako, saj je v 18. stoletju  postal dostopen širšim množicam.

Na trgovinskih policah večinoma zasledimo kitajski cimet, ki je zgolj sorodnik pravega cimeta in se ne ponaša z okusom in vonjem pravega cimeta. Že res, da ima ostro aromo, a je kvaliteta občutno slabša, zaradi česar je tudi cenejši.

V cimetovem lubju se nahaja eterično olje, ki vsebuje cinnamaldehid foto: Dreamstime

Začimbo pridobivajo iz istoimenskega tropskega drevesa, ki sega do 12 metrov visoko. Na plantažah ga večinoma gojijo v obliki grmov. Paličice, ki jih poznamo, nastajajo iz podskorje, ki jo lupijo z leto do dve starih poganjkov. Po 24 urni fermentaciji se iz njih postrga zunanja plast, notranja pa olupi. Skorjo nato pridelovalci zložijo drugo na drugo, posušijo, sledi pa zvijanje v paličice.

Znanstveniki s cimetom v boj proti svetovni debelosti

prejšnji članek
Kmetija: Tim hvaležen za Anjo in Tamaro
Resničnostni šovi
Kmetija: Tim hvaležen za Anjo in Tamaro
naslednji članek
Kaj je to kopun? Nuša Derenda ga obožuje ...
Svet slavnih
Kaj je to kopun? Nuša Derenda ga obožuje ...

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.