Zdravje
 

Številne koristi uživanja kumar

14. 8. 2024; 15.00
Avtor: Mare Koren
sveze-kumare

Kumare v 95 odstotkih sestavlja voda, ki je bogata z rudninami in vitamini. foto: Dreamstime

Veste, kako zelo so za vaše zdravje koristne kumare in na kakšne načine jih lahko uporabite? Naj vam namignemo, da nekaj rezin kumar v vodi deluje kot naraven izotonik.

Ali ste vedeli, da so kumare sorodnice buč? Izjemno priljubljene so bile že v antiki, pogosto so jih uporabljali tako v prehrani kot v zdravilstvu. Kar 95 odstotkov njihove teže predstavlja voda, bogata z rudninami, med katerimi izstopajo kalij, magnezij in kalcij. Pomembni so tudi vitamini A, B, C in E, ki se skrivajo v lupini, zato kumar raje ne lupite, temveč jih pred uživanjem le dobro operite.

Naravno razstrupljanje in hidracija

Poleg omenjenih vitaminov in rudnin ne smemo pozabiti, da je v kumarah precej koristnega silicija, ki spodbuja čiščenje telesa. Kumare zato uporabljamo pri detoksikaciji. Poleti je dovolj, če v vrč stresete nekaj rezin kumare, rezine limete ali limone in listke mete ter prelijete z vodo. Pustite čez noč v hladilniku, nato pa osvežilno vodo pijte čez dan. Iz telesa boste tako hitreje odstranili strupe in mu povrnili elektrolite, ki ste jih v poletni vročini izgubili zaradi potenja.

Zoper slab zadah

Če trpite zaradi težav z zadahom, preizkusite naslednji trik. Po vsakem obroku oziroma če opazite slab zadah, prežvečite vsaj košček kumare; če kumar sicer ne marate, ga lahko nato izpljunete. Kumare imajo antibakterijske lastnosti in delujejo tudi proti nekaterim bakterijam, ki so krive za slab zadah.

Pomoč pri sončnih opeklinah

Odlična pomoč so tudi, kadar nas opeče sonce. Na občutljivo, pordelo oziroma razdraženo kožo položite sesekljane kumare in pustite učinkovati vsaj 15 minut. Znano je, da imajo tudi protivnetne lastnosti, znižujejo nivo bolečine in pospešujejo proces zdravljenja. 

Čez dan pijte osvežilno vodo, odstranila bo številne strupe. foto: Dreamstime

Povrnite ravnovesje prebavi

Zdravilci svetujejo, naj, kadar nas muči glavobol, pojemo vsaj pol kumare. Glavobol namreč najpogosteje povzročita dehidracija ali neravnovesje vitaminov in rudninskih snovi v krvi, z uživanjem kumar pa ju hitro odpravimo. Kumare so zato tudi odlična rešitev pri alkoholnem mačku, naj bodo sveže ali vložene. Priporočljivo je popiti tudi okisano vodo vloženih kumar, saj vsebuje številne za telo dragocene snovi. Kumare so sicer nepogrešljive, če trpite zaradi zaprtja. Sveže pospešujejo prebavo in te težave hitro odpravijo. Nikar jih ne lupite, temveč jih zaužijte skupaj z lupino. Že dobro uro po zaužitju boste občutili številne premike v črevesju, ki bodo precej hitro poskrbeli za olajšanje.

Za lepšo in bolj sijočo kožo

Kumare so pogosta sestavina naravnih obraznih mask. Ob uživanju torej poskrbijo za primernejšo hidracijo odznotraj, kot maska pa kožo nahranijo tudi odzunaj. Poskrbijo za osvežitev kože, odpravljajo podočnjake in zabuhlost ter vračajo mladosten videz. Najboljši učinek boste dosegli, če si boste privoščili masko iz kumar, jogurta in nekaj medu; nanesite jo tako na obraz kot na dekolte in pustite delovati vsaj pol ure. Kožo boste tako globinsko nahranili in ji povrnili prožnost in sijaj. Poskrbite le, da bo tretma dovolj pogosto na programu.

Bujnejši lasje

Zanimivo je, da je kumaričin sok dobro nanašati tudi na lase in lasišče. To storite pred vsakim umivanjem las. Kumare bodo pospešile rast in preprečile čezmerno izpadanje las. Hkrati boste lase nahranili, postali bodo močnejši, bolj zdravi in sijoči.

prejšnji članek
Akne – vzroki, simptomi in učinkovite rešitve
Moda&Lepota
Akne – vzroki, simptomi in učinkovite rešitve
naslednji članek
Tako preprosto si pripravite osvežilen ledeni čaj
Kulinarika
Tako preprosto si pripravite osvežilen ledeni čaj
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.