Zdravje
 

Zakaj bi morali vsak dan pojesti dva kivija

13. 2. 2025; 06.00
Avtor: Metka McCully Žigon / revija Jana
hrana

Kivi vsebuje zakladnico vitamina C. foto: Shutterstock

Za zdravje je najbolj priporočljivo uživanje svežih sadežev. Dva kivija na dan popolnoma zadostujeta. Za vas imamo najbolj priljubljene recepte ...

Kiviji so na zunaj sicer videti precej neugledno, v notranjosti pa se skriva prava zakladnica vitaminov in mineralov. Vsebujejo ogromno vitamina C, pa tudi vitamine B-kompleksa (B1, B2, B5, B6) in veliko kalija. Recimo, dva kivija vsebujeta več kalija kot ena banana, ki je znana po tem, da ga vsebuje veliko. Vsebujejo tudi več vitamina C kot pomaranče in grenivke. Bogati so z antioksidanti. Vsebujejo pa tudi veliko koristnih prehranskih vlaknin, ki izboljšajo prebavo in preprečujejo zaprtje. V njih so še vitamin E, železo,  fosfor in kar 84 odstotkov vode.  Krepijo imunski sistem in učinkujejo proti virusom, zato so še posebej priporočljivi pozimi, ko smo bolj podvrženi tovrstnim obolenjem.

Pozimi ti sadeži tudi prav dozorijo, če seveda niso iz hladilnic. Kivije v Sloveniji obiramo konec oktobra oziroma na začetku novembra, pred prvo slano. Takrat so še trdi in niso dobrega okusa. Pustimo jih, da se zmehčajo in umedijo. Najboljši so malce zmehčani, ne pretrdi in ne premehki.

Kiviji ugodno vplivajo na srce, blažijo težave pri astmi, zaprtju, nižajo krvni tlak, vendar ne pretirano, tako da jih lahko jedo tudi tisti, ki jemljejo zdravila za zniževanje tlaka. Pomagajo k hitrejšemu okrevanju, če zbolimo za gripo ali prehladom.

Imate radi kivi? foto: Profimedia

Zdravilni zeleni smuti

Osvežilen napitek z veliko vitaminov in malo kalorij. Popijemo ga za malico.

Sestavine:

-          1–2 kivija

-          1 banana

-          1 prgišče svežih listov mlade špinače (lahko tudi listnati ohrovt ali stebelna zelena)

-          1 jabolko

-          po želji še 2–3 žlice mandljev ali proteinskega praška

-          1 žlička medu

-          malo limoninega soka

-          od 2,5 do 3,5 dcl vode

Priprava: vse sestavine dajte v mešalnik in zmeljite v gladko kašo. Količina zadostuje za dve osebi.

Smuti z mangom, kivijem in ingverjem foto: Dreamstime

Zdrav zajtrk s kivijem (ali pa sladica)

Nasiten, pa vendar z malo kalorij. Okusen in poln hranil. Priprava vzame pet, največ 10 minut. Tole zdravje v kozarčku si pripravimo za zajtrk, malico ali celo za zdravo sladico.

Sestavine  (za 4 osebe):

-          4 kiviji

-          2 banani

-          sok polovice limone

-          3 dcl grškega jogurta

-          1 zvrhana žlica medu

-          4 žlice granole

Priprava: banane in kivije olupimo ter zrežemo na majhne koščke. Zmešamo in dodamo še limonin sok. Jogurt zmešamo z medom. V štiri kozarčke ali skodelice izmenično po plasteh zložimo sadno mešanico, nanjo pa jogurt z medom. Na vrh damo še žlico granole.

KIVI V PREHRANI

Kivi je izvrsten sam, v sadnih solatah, smutijih in tudi v slanih jedeh (solatah, omakah). Presežke kivija lahko predelamo v marmelado, sirup, liker ali uporabimo pri sladicah in pecivu.

Najokusnejši in z največ koristnimi snovmi so ravno prav mehki dozoreli sadeži. Poleg uživanja svežih sadežev priporočam kombiniranje z drugim sadjem. Zame najboljša je kombinacija kivija in banane. Dodamo lahko malce limoninega ali pomarančnega soka.

Kivijev napitek z grozdjem foto: dreamstime

Kivijeva krema

Sestavine:

-          ½ kg kivija

-          50 g sladkorja

-          sok ½ limone

-          1 vaniljin sladkor

-          50 g koruznega škroba

-          3 dcl mleka

-          2 dcl smetane

Priprava: kivije olupimo in na grobo zrežemo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in damo kuhat. Kuhamo počasi, da se zmehčajo, približno 10 minut. Nato zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo koruzni škrob, med kuhanjem ga vmešamo v maso tako, da ni grudic. Ko se začne gostiti, dodamo še mleko in kuhamo toliko časa, da se zgosti podobno kot puding. Ves čas mešamo. Nato odstavimo in ohladimo. Smetano stepemo in previdno vmešamo v ohlajeno kivijevo kremo. Postrežemo samo ali prelijemo čez sadno kupo.

Trdi sadeži niso še dozoreli, zato so neokusni, obvezno morate počakati, da se malce zmehčajo, prav tako niso preveč okusni niti prezreli oziroma premehki sadeži. Te porabite za pripravo domačih shrankov (marmelade, želeji, sirupi) ali pa jih skuhajte za čaj.

Sadno-zeliščni čaj iz kivijev

Zanj koristno uporabimo prezrele sadeže. Previdno jih umijemo in razrežemo vsaj na polovico, ni jih pa treba olupiti. V čaj dodamo še zelišča in drugo sadje, kar imamo pri roki. Zelo dober čaj nastane, če uporabimo lupinico ekološko vzgojenih citrusov (limone, pomaranče), lupino bio jabolk, prezrele mandarine. Dodamo še kakšen klinček in cimetovo palčko. Tako dobimo res izvrsten, naraven sadni čaj. Po kuhanju precedimo in sladkamo z medom.

kivi foto: profimedia

Marmelada

Zanjo porabimo premehke sadeže, ki sveži niso tako okusni za uživanje ali če jih imamo res preveč. Marmelada je okusna. Uporabimo jo lahko samo, kot sicer marmelade na kruhu, ali pa jo dodamo v jogurt, kremo za torto … Slaba stran? Drobne črne pečke.

Sestavine:

-          1 kg kivijev

-          ½ kg sladkorja

-          sok 1 limone

-          50 g pektina ali eno kislo naribano jabolko

Priprava: sadeže olupite in zrežite na majhne kocke. Zmešajte jih s sladkorjem in limoninim sokom ter dajte kuhat. Kuhajte počasi, da se kivi zmehča, občasno premešajte. Ko se barva spremeni v temno zeleno, je kuhano. Če želite, lahko sadeže, ko so zmehčani, stisnete z vilicami, da razpadejo na še manjše koščke. Sicer pa pustite, kot je, in kuhajte približno 10 minut, da se začne marmelada gostiti. Spravite v sterilne vroče kozarčke.

Kdor želi marmelado lepe smaragdno zelene barve, mora dodati tik pred koncem kuhanja zeleno barvilo za živila. Sama imam najraje čim bolj naravne izdelke, je pa marmelada precej neugledne rjavozelenkaste barve.

Ker ima kivi veliko vlaknin, hrani in neguje zdrav mikrobiom, kar krepi imunski sistem in zagotavlja boljše razpoloženje. foto: Profimedia

Zelena solata s kivijem

To je slana jed, vendar se ne ustrašite, res je okusna, osvežilna, lahka in prava mavrica okusov ter zakladnica vitaminov.

Sestavine:

-          4 kiviji

-          ½ čebule

-          2 prgišči rukole

-          ½ glave zelene solate

-          2–4 jušne žlice lešnikov

-          2–4 žlice pistacij

-          100 g fete

-          Za polivko: limonin sok, olivno olje, sol

Priprava: solato in rukolo operemo ter zrežemo na primerne koščke. Čebulo na drobno sesekljamo. Kivije zrežemo na rezine. Lešnike in pistacije na hitro malce popražimo v ponvi. Lahko jih tudi na grobo sesekljamo in potresemo po solati. Feto zrežemo na kockice in vmešamo v solato. Začinimo s polivko.

Postrežemo z rezinami popečenega dobrega kruha za predjed ali manjši obrok.

Sirup iz kivija

Je prijetnega, osvežilnega okusa. Če pričakujete, da bo smaragdno zelene barve, boste razočarani. Industrija doda umetno barvilo, domač je okusen, a na pogled neugleden.

Sestavine:

-          1/2 kg zrelih kivijev

-          ½ l vode

-          ½ kg sladkorja

-          sok pol limone

Priprava: kivi olupite in narežite, zmešajte ga s sladkorjem ter pustite vse skupaj stati 2 uri. Nato dodajte vodo in limonin sok ter zmeljite s paličnim mešalnikom. Precedite. Dobljen sok zavrite in z njim napolnite vroče, sterilne steklenice.

Pijte razredčeno z vodo. Uporabite pa ga lahko tudi za sladkanje sadnih kup, sladic ali jogurta.

Lupino kivija lahko pojeste, saj vsebuje ogromno vitaminov in drugih koristnih snovi. foto: Profimedia

Objavljeno v reviji Jana,  št. 5, 4. februar 2025.

prejšnji članek
Igralca v grdi bitki za denar in skrbništvo hčerke
Svet slavnih
Igralca v grdi bitki za denar in skrbništvo hčerke
naslednji članek
Napitek, s katerim boste telo očistili toksinov
Zdravje
Napitek, s katerim boste telo očistili toksinov

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.