petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Svoje mantre ne povejte nikomur, saj vas lahko ...

22. 3. 2016; 11.00
Avtor: NN
meditacija

foto: PS

Meditacija je mentalna tehnika, ki si jo prisvajajo razna svetovna verstva. Pri izvajanju meditacije pozabite na različne eksotične navade, kot je zažiganje kadila pri budističnih kipcih, in druge verske obrede.

Meditacija je najbolj naravna oblika počitka. foto: PS

Beseda meditacija je latinskega izvora (»meditari« pomeni razmišljati) in pomeni razmišljanje, premišljanje ali celo razglabljanje.

»Meditacija je razpustitev misli v večnem zavedanju ali čisti zavesti brez objektivizacije, vedenja brez razmišljanja, ki združuje končnost in neskončnost.« Voltaire

Meditacija je torej oblika poglobljenega opazovanja, pot v našo notranjost in je najboljši način počitka od tiranije duha, ki nas nenehno preganja, naj naredimo več in več. Z meditiranjem še dodatno urimo um, da postane osredotočen in miren. Predstavlja torej vadbo za preprečevanje vdora neželenih misli na naraven način, z globoko sprostitvijo telesa in ohranjanjem duha brez misli. Takšno stanje lahko vzdržujemo nekaj sekund ali nekaj ur, odvisno od posameznikove veščine in želje. 

Meditacija na sončni terasi. foto: Lifeclass

Meditacija je najbolj naravna oblika počitka, saj je meditiranje temeljna dimenzija našega življenja, ki se začne ob rojstvu in traja vse do konca našega zemeljskega bivanja. Opisali bi jo lahko kot sprejemanje ljubezni, ki nam jo dajo starši ob rojstvu, kot poslušanje nežnih melodij, ki nam jo mama zapoje ob zibelki, kot ljubezenska pisma in sprejemanje lepot tega sveta, ki nas obdajajo. Pri vsem tem občutimo poglabljanje vase, vse to pa lahko pomeni neko vrsto meditiranja.

Meditacija ni nikakršna skrivnost niti mističen ali spiritualen proces.

Dobro je da meditiramo tudi takrat, ko smo brez vsakih želja, ko ne počnemo ničesar, preprosto se prepustimo trenutku. Meditacijo lahko predstavlja tudi sprehajanje na prostem ali ko se zazremo v zvezdno nebo in ta trenutek podaljšujemo, ko opazujemo sončni zahod, ko opazujemo naravo in podobno. Pri vsem tem uživamo, ne da bi ugotavljali, kaj in zakaj, temveč preprosto uživamo v vsakem trenutku. Meditiramo lahko vedno in povsod, kadar to pač potrebujemo. Meditacije se lahko poslužujemo, ko razglabljamo o pomenu dogajanja v našem življenju, delu, ljubezni, bližnjih, sebi, umetnosti in glasbi. Bistvo vsake meditacije je, da ustavimo vse aktivnosti, upočasnimo miselni proces in duha usmerimo v en namen.


Mantra

Obstaja veliko oblik in tehnik meditacije na vseh celinah tega sveta. Ne glede na to, kako meditacijo poimenujemo ali izvajamo, je bistvenega pomena, da z njo dosežemo stanje globoke sprostitve in povečanje zavedanja.

Najpomembneje je, da vaše mantre ne pozna nihče drug kot samo vi.

Tehnika izbire mantre je preprosta, sestavljena naj bo iz nekaj črk ali zvokov, ki nam pomagajo doseči izpraznitev ali očiščenje stanja duha. Mantra nima nobenega posvečenega pomena in nobena ni boljša od druge. Verjetno je najbolj poznana zvočna mantra »om« ali »aum«, primerna pa je vsaka podobna beseda, ki smo ji ustrezno podaljšali zvok (primer: dom, hrib, boom, zum, šum, mama, tom, ata in podobno). Najbolje bi bilo, da za mantro uporabimo kako tujo besedo, ki se ne pojavlja v vsakodnevnih pogovorih.

Najpomembneje pa je, da vaše mantre ne pozna nihče drug kot samo vi, saj obstajajo ljudje, ki bi lahko vaše stanje duha v meditaciji izkoristili v nizkotne namene (na vas lahko telepatsko delujejo, vas izkoriščajo ali kako drugače prizadenejo). Ne glede na vsebino pa ima mantra pri doseganju in ohranjanju meditativnega stanja praznega duha, zelo veliko pomen. 

prejšnji članek
Shujšajte s testeninami, sirom in jajci!
Zdravje
Shujšajte s testeninami, sirom in jajci!
naslednji članek
Zdrava hrana ni vedno zdrava
Zdravje
Zdrava hrana ni vedno zdrava