stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdrava hrana ni vedno zdrava

22. 3. 2016; 10.00
Avtor: Mira Ćirović/revija Bodi zdrava
Zdrava hrana ni vedno zdrava
Omejili ste vnos sladkarij, pojeste veliko polnovrednih žit, sadja, zelenjave, malo bele moke, malo mesa – trudite se uživati kar se da zdrava živila, a počutje vseeno ni najboljše. Pri številnih ljudeh se kljub uživanju zdrave hrane pojavi pomanjkanje nekaterih pomembnih vitaminov in mineralov. Preverite, zakaj je tako.

Če je v vaši vsakodnevni prehrani veliko polnovrednih žit, oreščkov in stročnic ter imate težave s slabokrvnostjo, omotičnostjo in glavoboli, je mogoče eden od vzrokov tudi fitinska kislina, ki je sestavni del naštetih živil. Veste, kako pravilno uživati polnozrnata živila, stročnice, semena in oreščke? Predvsem bodite pozorni na to, da jih pred uživanjem namakate. »Nenamočena semena, zrna in stročnice zavirajo absorpcijo vitaminov in mineralov, zaradi česar teh pomembnih hranil v telesu primanjkuje. Pomanjkanje vitaminov, mineralov in encimov pa moti in zavira optimalno delovanje celic, organov in hormonov ter tako vodi v resna zdravstvena tveganja,« pravi prehranska terapevtka Alja Dimic. »Vsa zrna v ovoju vsebujejo fitinske – organske kisline, v katere je vezan fosfor. Fitinska kislina se lahko poveže s kalcijem, bakrom, magnezijem, železom in cinkom ter zavira njihovo absorpcijo, zato lahko začne v telesu primanjkovati mineralov in se pojavi izguba kostne mase,« pojasni sogovornica. 

Rešitev je namakanje

»Prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju zrn in semen, je mogoče zmanjšati ali odpraviti z namakanjem. To encimom in drugim koristnim organizmom v zrnju omogoča razgradnjo in nevtralizacijo velikega dela fitinske kisline,« razlaga Dimičeva. Živila morajo biti vedno pridelana, pripravljena in zaužita tako, da telesu zagotovijo največjo korist in ne naredijo nobene škode. Namakanje mehča ovoj in začne se proces kaljenja, ki povečuje vsebnost mineralov. Poleg tega postopek spodbuja hitrejše kuhanje in izboljša prebavljivost namočenih živil. Namakanje je učinkovito le, če se pravilno izvaja. Čas namakanja je odvisen od živila. »V nekaj manj kot sedmih urah namakanja zrnja v topli vodi se nevtralizira velik del inhibitorjev.« Kaj so inhibitorji? »Obstajajo prebavni encimi in presnovni encimi. Prebavni encimi sodelujejo pri presnovi hrane, presnovni encimi pomagajo pri vsakem biološkem procesu v telesu. Inhibitorji encimov pa dušijo encime in zavirajo njihovo delovanje. Iz tradicionalnih navad ljudi vemo, da so nagonsko vedeli, da je pred uživanjem semen te najbolje namakati ali jih pustiti, da delno kalijo. To je zato, ker stročnice, oreščki in zrna vsebujejo številne snovi, ki zavirajo njihovo delovanje in lahko resnično obremenjujejo prebavni mehanizem, če jih uživamo v večjih količinah,« razloži sogovornica.

Kako namakati stročnice

»Razpokana zrna namakajte čez noč, moko pa pri sobni temperaturi vsaj 12 ur; še boljši rezultati bodo po 24-urnem namakanju,« pojasnjuje Dimičeva. »Stročnice je treba namakati v vodi vsaj 12 ur pred kuhanjem,« dodaja, pri čemer najboljši rezultat dosežete z večkratnim menjavanjem vode.

Leča in cel sušen grah zahtevata krajše namakanje, medtem ko soja vpije več tekočine. Namakanje mehča ovoj in začne se proces kaljenja, ki odpravlja fitinsko kislino, s čimer se poveča vsebnost mineralov. Namakanje spodbuja tudi hitrejše kuhanje in izboljša prebavljivost. Preden voda, v kateri kuhamo stročnice, zavre, z zajemalko odstranimo peno in jo zavržemo. Kuhamo v odkriti posodi še 20 minut. Tudi s paro se izločajo neprebavljivi encimi.

Kaj pa kosmiči in oreščki?

»Kosmiče namočimo čez noč in te vode zjutraj ni treba zavreči. Pri drugih živilih – stročnice, oreščki – pa vodo po namakanju zavržemo in živilo še dodatno operemo,« razloži sogovornica. Če se vam ob misli na mokre oreščke ne cedijo sline, obstaja rešitev tudi za to nadlogo. Posušite jih lahko v dehidratorju, če ga nimate, pa uporabite pečico, ki jo nastavite na nizko temperaturo.

Živilo in čas namakanja v urah

- ajda 7
- riž 7
- pšenica 24
- pira 24
- kamut 24
- oves 24
- kvinoja 24
- kosmiči 12–24
- oreščki 12–24
- fižol 12–24
- bob 12–24
- leča 12–24
- čičerika 12–24
- grah 12–24

Zakaj namakati?

1. Za odpravo ali zmanjšanje fitinske kisline.


2. Za spodbujanje proizvodnje koristnih encimov.
3. Za povečanje količine vitaminov, predvsem vitaminov B.
4. Za razgradnjo glutena in lajšanje prebave.
5. Za lažjo absorpcijo beljakovin.
6. Za preprečitev pomanjkanja mineralov in izgube kostne mase.
7. Za nevtralizacijo strupov v debelem črevesu in za čisto debelo črevo.
8. Za preprečevanje številnih bolezni in ohranjanje dobrega zdravja.

prejšnji članek
Svoje mantre ne povejte nikomur, saj vas lahko ...
Zdravje
Svoje mantre ne povejte nikomur, saj vas lahko ...
naslednji članek
Nadnaravna moč, ki vas že v pol ure predrugači!
Zdravje
Nadnaravna moč, ki vas že v pol ure predrugači!
#nasazenazenska
nasazenazenska