pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Življenje je lahko tako zelo enostavno

20. 4. 2016; 07.15
Avtor: J.Z. /revija Zarja
Ženska
Ženske težimo k popolnosti, ta past preži na nas povsod ter vedno. Da bi se ji izognili, bo dovolj že nekaj dobrih navad.

Pojdite plesat


Morate res postati športnica, da boste imeli občutek, da živite zdravo in razgibano? Ob rekreaciji se namreč lahko tudi zabavate. Kako? Pojdite plesat! V paru se v plesni šoli lahko zavrtite tako intenzivno, da se vam bo prebudila marsikatera speča mišica, obstajajo pa tudi tečaji plesne telovadbe za posameznike, kjer se boste izdatno razgibali in napolnili z dobrim ritmom ter energično glasbo.

Po bližnjici do urejenega doma
V neredu seveda ni prav nič prijetno živeti, še manj prijetno pa je vsak dan cele ure posvečati skrbi za urejenost doma. Naučite se ločevati opravila, ki zahtevajo veliko časa, od tistih, ki jih lahko opravite na hitro – tako boste po najkrajši poti dosegli največji možen učinek, tudi kadar za temeljito pospravljanje ne bo časa. Za začetek pomaknite knjige na policah čisto do roba – tako ne bo več prostora za odlaganje odvečnih drobnarij, zaradi katerih je soba takoj videti neurejena. Pospravljanje začnite z opravili, ki opazno spremenijo prostor: v predsobi pospravite nemarno razobešene jopiče in šale ter čevlje, pospravite posteljo ipd.

foto: dreamstime

Ustvarite svet malih obredov


Poslovite se od pravila, da morate biti prijateljem vedno na voljo. Prijateljski odnosi so prepomembni, da bi jih prepuščali naključjem in improvizaciji, potem pa bi vas vedno pekla slaba vest, ker si zanje niste vzeli dovolj časa. Odnose z ljudmi je treba skrbno negovati, zato vzpostavite drobne obrede – v četrtek se po telovadbi oglasite pri prijateljici, ki živi v bližini športnega centra, po sobotnih nakupih vpeljite hitro srečanje ob čaju s sodelavko itd. In ponotranjite misel, da tudi v najtesnejših prijateljstvih obstajajo obdobja molka ter nekoliko ohlapnejše bližine.

Bodite »le« dobri starši
Starši, ki se veliko ukvarjajo z otroki, so zelo obremenjeni. Njihov dan bi moral biti daljši, da bi bilo dovolj časa za vse. Zato pa bodite včasih nekoliko dolgočasni za svoje otroke, da si bodo namesto vaše zaželeli družbo drugih, vi pa pridobljeni čas posvetite sebi ali partnerju. Brez skrbi, zaradi tega ne boste slab roditelj. Včasih je nekaj zdravega egoizma povsem na mestu.

Požvižgajte se na perfektnost
Vsake oči imajo svojega malarja, zato je odveč ves vaš neznanski trud, da bi se približali nekakšnemu namišljenemu idealu. To, da se zdite nekomu privlačni, ni odvisno od vaših kilogramov, višine, neumnih ali pametnih izjav, temveč od povsem drugačne kemije, ki je ne morete ustvariti z nasilnim tlačenjem same sebe v »idealni« kalup. Se še spomnite prizora iz filma Nekateri so za vroče, ko v odgovor snubcu Jack Lemmon sname žensko lasuljo, oni pa mu mirno reče »nihče ni popoln«? Presneto resnična izjava! Ta prizor naj vas ozdravi želje po tem, da bi bili perfektni. Bodite, kar ste.

Ubirajte ovinke, bodite ustvarjalni
Ovire prežijo povsod, vendar je soočenje z njimi zelo koristno, čeprav je seveda tudi naporno. Težave krepijo našo domiselnost in nas delajo prilagodljive. Nemalokrat nam prav uspešen izhod iz nenačrtovane zadrege prinese izvrsten rezultat in odobravanje drugih ljudi. Ustaljene poti in trdno zabetonirana pravila ne zagotavljajo uspeha, nasprotno, pogosto nas prav večje ali manjše prepreke pripravijo do tega, da najdemo novo, še boljšo pot. Bodite ustvarjalni, še posebej kadar ste v težavah! Kajti kar se najprej zdi kot majhno goljufanje, je lahko začetek uspešne spremembe.

V ljubezni mislite tudi nase
Je vaše ljubezensko življenje nekoliko zarjavelo? Hm, morda res, a zaradi tega ni treba, da se počutite krivi. Statistične številke za kakovost vašega odnosa niso pomembne. Naj vam mediji nikar ne vsiljujejo predstave o tem, koliko spolnosti je primerno in potrebno za dober odnos. Prisluhnite raje sebi. Seks je namreč najboljši, če partnerja ne mislita le na zadovoljitev potreb drugega, marveč tudi nase.

Večopravilnost je zlagana modna muha
Delati hkrati več opravil se sliši koristno in je povsem v duhu časa, a žal tudi pomeni, da nobeno izmed njih ni opravljeno, kot bi moralo biti. Osredotočite se na eno nalogo, zberite se in temeljito opravite delo. To velja tako za velike projekte v službi ali doma kot za preprosta opravila. Denimo: svojo elektronsko pošto preglejte enkrat dnevno in takrat tudi odgovorite nanjo – takoj in na kratko. Opravljeno! Nova naloga …

Adijo, telovadba! Za svojo linijo lahko poskrbite tudi tako.

Nekaj bio hrane je dovolj
Vsakdo pozna kakšno zelo ozaveščeno gospodinjo, ki nakupuje le na izbranih bio tržnicah in pri preverjenem dobavitelju. Če si prizadevate, da bi ji bili na las podobni, zadeva pa vam povzroča predvsem obilo stresa, morate vedeti tole: biološko pridelana hrana je zagotovo okusnejša in prijaznejša do okolja, raziskava na univerzi Stanford pa je pokazala, da nima znatne prednosti za boljše zdravje. Zato ni treba, da so prav vsi vaši nakupi bio.

Uživajte v vožnji – tudi v gneči
Meritve so pokazale, da sta srčni utrip in krvni tlak voznika v prometni gneči primerljiva s tistima, ki ju imajo dobro izurjeni bojni piloti med vojaško operacijo. Opazujte se za volanom in najprej ugotovite, kaj vam povzroča največje vznemirjenje, potem pa se v takšnih situacijah naučite preusmeriti misli. Kadar se zataknete v prometni konici, se obnašajte, kot da imate na voljo ves ljubi čas na tem svetu. Zakaj ne bi takrat v miru poslušali svoje priljubljene glasbe? Morda pa je celo še bolje, če za spremembo ne poslušate ničesar. Umirite se.

prejšnji članek
Se monaški kneginja in princesa sovražita?
Svet slavnih
Se monaški kneginja in princesa sovražita?
naslednji članek
Pet najučinkovitejših zelišč, ki vam bodo čudežno pomagala!
Zdravje
Pet najučinkovitejših zelišč, ki vam bodo čudežno pomagala!
#obraziavenija
obraziavenija