franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Predigra, ki zaneti divje strasti

17. 5. 2016; 09.33
Avtor: Sanja Čakarun/revija Bodi zdrava
uvodna

foto: Thinkstock

Saj že poznate zgodbo. Morda se je zgodila – ali se prav zdaj dogaja – tudi vam. Ko ste ga prvič zagledali, vam je srce hitreje bilo, in ko sta se prvič poljubila, ste skoraj omedleli.

Prvi skok med rjuhe je bil nepozaben in vsakič ste komaj čakali, da ga znova srečate in se mu predate. Potem sta se vselila skupaj in nekaj časa je bil seks na meniju za zajtrk, kosilo in večerjo, potem pa … potem pa se je zgodilo življenje s službami, položnicami, obveznostmi, hitenjem, pomanjkanjem časa in morda še naraščajem. In nekje v tej kopici stvari se je strast potuhnila, se izgubila in ne najde poti nazaj.

Pogosta težava

»Ogromno je parov, ki po nekaj letih skupne ljubezni in delitve svojega življenja drug z drugim ugotovijo, da ni več strasti. Pa to ne zgolj med rjuhami pozno zvečer, ko ležeta utrujena do kosti in nimata moči se niti pocrkljati, temveč se izgubi žar in strast delitve lastnih doživetij. To poslušam iz dneva v dan v svoji svetovalnici,« pravi univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodi projekt Svetovalnica. Če takšna zgodba poteka tudi v vašem razmerju, torej še zdaleč niste izjema. Toda to še ne pomeni, da se morate vdati v usodo in se sprijazniti z nastalim položajem, saj so vse niti v vajinih rokah. Primite bika za roge in se lotite dela.

Negujte svoje odločitve

Čas je, da se temeljito in brez olepševanj iskreno pogledate v ogledalo. »Dajmo se, prosim, vprašati, zakaj je strast ugasnila. In ne, ne kupim vašega morebitnega izgovora, da češ tako to običajno je in da se tukaj ne da ničesar spremeniti. Sami veste, da je to zgolj izmikanje temu, da se oba osredotočita na to, da se spet povežeta kot dve osebi,« poudarja Kuharjeva. »Vidva sta tista, ki sta se pred časom zaljubila, se odločila za skupno pot, za družino, za to, da se podpirata v dobrem in slabem, in to je treba negovati tudi v težjih trenutkih ali takrat, ko se vam zdi, da sta odnos in ljubezen zdrsnila v rutino.« In ti težki časi so zdaj očitno tu.

Čas je za načrt

Teorija je nekaj, v prakso pa jo je veliko težje spraviti, sploh če ne veste natančno, kako. Kaj torej narediti? Strokovnjakinja svetuje naslednje: »Za prvi korak predlagam, da ozavestita, da vaju boli živeti v rutinskem mimobežnem bivanju. Ko vaju to zaboli, se zamislita res iz srca ter nastavita nov 'načrt', kako to čustveno mlako očistiti in spet najti drug v drugem tisto osebo, s katero si lahko nudita sladke trenutke, ki nam tako olepšajo trenutke. Se sliši klišejsko? Pač ni. Ker brez truda in ozaveščanja, da bo treba nekaj spremeniti, ne bo nobenega pozitivnega napredka in vaju bo takšen mlačen odnos vse bolj bolel in vse bolj se bosta odtujila. To je žal kruto dejstvo.«

Drznite si presenetiti

»Naslednji korak je, da se začenjata presenečati, ljubeče in v smeri, za katero veste, da je ljuba partnerju,« pravi Kuharjeva. »Tole navodilo pa velja za oba v enaki meri! Ne da zgolj mož razmišlja, kako bo razveselil svojo drago, ampak tudi izbranka in žena, mati njunih otrok išče tisto samo njuno presenečenje, za katero ve, da bo navdušilo moškega. Presenetite ga z novim dražljivim negližejem, pričakajte ga 'oblečene' zgolj v visoke pete, objemite ga in ga nič ne sprašujte, le v spalnico ga odpeljite. Vi, dragi naši moški, pa ne pozabite, da se prava in ljubeča predigra začne takoj zjutraj, ko vstaneta skuštrana iz postelje. Kako bo dan potekal, kako se bosta čez dan kdaj dotaknila drug drugega, ko ji boste poslali malce nagajivo elektronsko sporočilo ali SMS, ko jo boste presenetili z marjetico, utrgano s travnika, ko boste vi otroka oprhali in ji omogočili pol ure miru, se bosta dan in takšna predigra končala s strastjo in predajanjem.«

prejšnji članek
Več kalorij, več depresije
Zdravje
Več kalorij, več depresije
naslednji članek
Namenoma si je uničila lase
Svet slavnih
Namenoma si je uničila lase