pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bodite zdravi z vizualizacijo

23. 6. 2016; 10.30
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
79013-69699

foto: PS

Vizualizacija ni noben čirule-čarule. Znanstveniki že desetletja vedo, da podobe, ki si jih ustvarimo v glavi, lahko močno vplivajo na naše telo.

Vedno več pa je tudi raziskav, ki temu pritrjujejo. Vizualizacija je močno orodje, s katerim lahko izboljšate svoje zdravje.

Kar nekaj raziskav obstaja, ki govorijo v prid temu, kakšno moč imajo naše misli. Znano je, denimo, da ljudje, ki samih sebe nimajo za čezmerno težke, veliko lažje shujšajo oziroma ne pridobivajo odvečnih kilogramov, nasprotno pa se tisti, ki se imajo za pretežke, sčasoma res zredijo. Spet druga raziskava znanstvenikov s klinike v Clevelandu je pokazala, da imajo mentalne vaje lahko zelo podoben učinek kot fizične. V raziskavi so sodelujoče razporedili v dve skupini – na tisto, ki je 12 tednov izvaja vaje za moč mezincev na rokah, in na tisto, ki je te vaje izvajala samo mentalno. Po dvanajstih tednih so telovadci imeli za 53 odstotkov močnejše mezince, tistim, ki so vaje izvajali samo v mislih, pa se je moč v mezincih povečala za kar 35 odstotkov. Samo z vizualizacijo!

Zakaj vizualizacija deluje?

Čeprav vse skupaj deluje precej newagevsko, za vizualizacijo stoji precej logična znanstvena razlaga. Meritve možganov med omenjenim eksperimentom so pokazale, da se miselno predstavljanje, da opravljamo neko delo, v naših možganih prevede tako kot fizično opravljanje tega dela. Če torej vizualizirate, da redno dvigujete uteži, to v vaših možganih stimulira isto mesto kot resnično dvigovanje uteži. Možgani ne ločujejo med dejansko in mentalno vadbo. In takšno delovanje možganov je seveda nepredstavljiv dar, ki nam daje moč, da zgolj z mislimi močno izboljšamo svoje življenje in zdravje. Tu predstavljamo nekaj predlogov, kako to storiti.

Izboljšajte svojo prehrano

O zdravi prehrani je veliko lažje pridigati, kot pa se tega načela tudi zares držati. Sploh v današnjem svetu. In ne glede na to, kako odločni smo, se po navadi zgodi nekaj takega: ves teden vztrajamo pri polnovrednih izdelkih ter sadju in zelenjavi, za konec tedna pa se zato nagradimo s preveč kozarci vina na petkov večer, s čipsom in sladkarijami ob sobotnem filmu ter z obilnim nedeljskim kosilom pri starših. Zaradi slabe vesti nato znova sledi teden odrekanja. A ni treba, da je tako. Če si boste predstavljali, da se prehranjujete veliko bolj zdravo, bo to sčasoma tudi zares postala vaša navada. A je treba biti pri tem natančen. Kadar vizualizirate, si predstavljajte, kako vidite jabolko, kako ga primete v roko in zagrizete vanj ter kakšnega okusa je in kako sočen. V eni od raziskav so bili ljudje, ki so si na tak način predstavljali, da se prehranjujejo bolj zdravo, kar dvakrat uspešnejši pri oblikovanju zdrave diete kot drugi. Takšna vizualizacija v nas samih postavi boljši načrt, zaradi česar smo tudi uspešnejši.

Spravite se v boljšo formo

Raziskave kažejo, da je naš um lahko odličen motivator, kadar imamo težave pri vztrajanju v fizični kondiciji. Čeprav si postavimo cilj, da se bomo redno gibali, je včasih to težko, ker preprosto nimamo motivacije. In ker na začetku nimamo kondicije, nas prav tako od namena odvrne fizični napor, ki ga občutimo. A zamislite si, kako bi bilo, če bi zmogli priti na hrib, če bi zmogli preteči kilometer, ali če bi zmogli prekolesariti določeno razdaljo. Predstavljajte si, kako brez napora zmorete vrteti pedala, kako med tekom dihate brez pekočega občutka v grlu, ali kako zmagovalno se počutite, ko priplezate na vrh gore, ki se vam je zdela nepremagljiva. Če si boste sami sebe zamislili tako, boste pozabili na stres, ki ga povzroča vadba, in na dvome vase, kažejo raziskave. Ko pri vadbi obupujete, si zamislite sebe, kako prečkate točko obupa in brez težav nadaljujete.

Postanite močnejši

Fizična moč ne veliko več kot pridobivanje mišic. To dokazuje omenjena raziskava iz Clevelanda. A vendarle vas vaš um lahko popelje le do določenega odstotka moči, ostalo morajo vendarle opraviti mišice. A kljub temu je vizualizacija pri tem lahko uporabna. Izboljša namreč lahko živčne poti v vaših možganih, zaradi česar je v resničnem življenju veliko lažje premikati dejanske mišice. Če si boste torej zamišljali, kako delate vaje za moč, bodo mišice, ki jih pri tem uporabljate tudi dejansko, veliko bolj aktivne, lažje jih boste stimulirali, s končnim rezultatom pa boste prav tako veliko bolj zadovoljni. Tovrstna vizualizacijska tehnika je nadvse primerna tudi za ljudi s poškodbami, ki določenih mišic dlje časa niso uporabljali. Po raziskavah imajo ljudje z mavcem, ki ves čas mentalno trenirajo mišice pod njim, kar za 50 odstotkov več moči v njih kot ostali potem, ko snamejo mavec.

Pomirite se

Stres je najmočnejši tihi ubijalec sodobnega človeka. In vsi se trudimo, da bi mu ubežali. Čeprav to ni vedno lahko. Vizualizacija je pri premagovanju stresa lahko najlažji način. Če si sami sebe v stresnih okoliščinah predstavljajte veliko bolj mirne, to lahko dosežete tudi v realnosti. Osredotočite se na dogodek ali človeka, ki vas navadno spravlja ob živce. Zamislite si, kdaj ste bili nazadnje soočeni z njim. Miselno se vrnite v tisto stresno situacijo. Zamislite si zvoke, vonje, okolico, vaše počutje … vse do potankosti. A tokrat nekaj storite drugače. Skušajte ostati mirni. Globoko zadihajte v svoj trebuh in ne pustite, da vas stvar ali posameznik vrže iz tira. S tem boste svoje telo natrenirali, da zna v naslednjih podobnih trenutkih ostati mirno, in sčasoma boste dosegli, da vas podobne reči ne bodo več vznemirjale.

Kaj ni vizualizacija

Ker se zdi vizualizacija precej preprosta stvar, se lahko kaj hitro zgodi, da pri njej skrenemo s poti.
Fantaziranje – čeprav je na las podobno vizualizaciji, se od nje razlikuje po eni sami stvari. Vizualizacija ima precej bolj realen cilj. Kadar fantazirate o telesih zvezdnikov in fitnes blogerjev, ste lahko hitro razočarani. Vaše telo je unikat, zato nikoli ne bo kot druga telesa. Zamislite si torej močno in zdravo telo, ki bo odlično videti v vaši najljubši obleki, ne pa telo Jennifer Aniston. Tega ne morete doseči.
Pretiravanje – vizualizacija predstavlja neke vrste načrtovanje poti do cilja, a tudi če se kdaj te poti ne držimo povsem, ni nič narobe. Če bomo za vsako skrenitev s poti prestrogi do sebe zna biti, da cilja niti ne bomo dosegli. Raziskave namreč kažejo, da so ljudje, ki so sočutni do sebe, veliko uspešnejši pri doseganju ciljev.
Sprenevedanje – čeprav vizualizacija zahteva določeno mero optimizma, pa pri tem ne predpostavlja odsotnosti ovir. Vizualizacijski načrt vedno vključuje tudi morebitne ovire in soočanje z njimi. Slepo siljenje k cilju in namerno spregledovanje ovir nas ne bosta privedla do konca. Nikar se preprosto ne delajte, da ovir ni. Soočite se z njimi.

prejšnji članek
Slavna igralka na pragu 70 vsak teden z drugim!
Svet slavnih
Slavna igralka na pragu 70 vsak teden z drugim!
naslednji članek
Polžja slina za brezhibno kožo!
Moda&Lepota
Polžja slina za brezhibno kožo!