stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Danes je mednarodni dan žensk in deklet v znanosti

11. 2. 2022; 01.00
Avtor: STA
Znanstvenica

Znanstvenica foto: Profimedia

Od leta 2016 je 11. februar mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Z mednarodnim dnem je Generalna skuščina OZN želela spodbuditi zanimanje žensk in deklet za znanost ter opozoriti na enakopravne možnosti v znanosti. Dekleta in ženske so namreč še vedno izključene iz polnega sodelovanja v znanosti, na svoji spletni strani sporoča OZN.

Kot navaja zadnje Unescovo poročilo o znanosti, so ženske v letu 2018 predstavljale zgolj 33 odstotkov raziskovalcev. V poročilu je zapisano tudi, da so ženske še vedno v manjšini v tehničnih in voditeljskih vlogah v podjetjih. Do danes so ženske in dekleta prejele le 23 od 631 Nobelovih nagrad na področju znanosti.

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU je bila sprejeta Ljubljanska deklaracija, ki si prizadeva za izboljšanje položaja žensk v raziskavah in inovacijah. "Deklaracija je naredila korak naprej k institucionalnemu in sistematskemu izboljševanju vloge in položaja žensk v evropskem raziskovalnem prostoru," je dejal Peter Volasko z direktorata za znanost na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport na decembrski okrogli mizi društva VTIS o položaju žensk v slovenskem znanstvenem prostoru.

Da deklaracije in sporazumi na papirju niso dovolj, saj se v praksi pogosto nič ne spremeni, pa je prepričana Emilija Stojmenova Duh s fakultete za elektrotehniko na ljubljanski univerzi. Po njenem mnenju bi bilo treba predlagati več žensk za vodstvene položaje, te namreč večinoma še vedno zasedajo moški.

Znanstvenica foto: profimedia

Posebna predstavnica predsednika Generalne skupščine ZN Darja Bavdež Kuret je na omenjeni okrogli mizi menila, da imamo v Sloveniji izjemno podlago za promocijo žensk, saj so ženske do 64. leta bolj izobražene kot moški. Po podatkih statističnega urada število žensk, vključenih v visokošolsko izobraževanje 3. stopnje narašča, od šolskega leta 2015/16 je v tovrstno izobraževanje vključenih več žensk kot moških, delež ženskih doktorskih študentov se že od takrat naprej giblje okrog 53 odstotkov.

prejšnji članek
Zaskrbljujoče: »Sindrom spuščene glave«
Zdravje
Zaskrbljujoče: »Sindrom spuščene glave«
naslednji članek
Ena najbolj priljubljenih skupin pri nas praznuje že 25 let
Svet slavnih
Ena najbolj priljubljenih skupin pri nas praznuje že 25 let