palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Posledice čustveno odsotnih staršev v zgodnjem otroštvu na kasnejše odraslo življenje

13. 4. 2022; 10.30
Avtor: Sabina Gombač, certificirana integrativna psihoterapevtka, brainspotting terapevtka
Posledice čustveno odsotnega starša

Posledice čustveno odsotnega starša foto: Pixabay

Otrok za svoj zdrav čustven razvoj potrebuje odraslega, ki mu s svojim odprtim odnosom do čustev pomaga zgraditi zdrav odnos do njegovega čustvenega sveta.

Starš mu na uglašen način pomaga poimenovati čustveno stanje, ga normalizirati kot del človeške narave in mu pomaga, da se skozi čustveno stanje starša pomiri. Da mu izkušnjo, da čustva pridejo, nosijo pomembno sporočilo in se ob ustrezni negi tudi pomirijo.

Starš, ki v sebi nosi izkušnjo, da so čustva nevarna, da so nepomembna in jih je potrebno zatreti, se na otrokovo stisko ne zmore odzvati uglašeno, odnosno, ampak k čustvom pristopi tako kot so se drugi odzvali na njegova čustva, na primer s posmehovanjem njegovih čustev, kritiziranjem, sramotenjem, obsojanjem ali z molkom in popolno čustveno hladnostjo, odsotnostjo.

Na tak način otrok dobi izkušnjo, da njegova čustva niso pomembna in jih je potrebno zatreti, skriti pred seboj in drugimi. Preko takšnega odnosa starša do otroka, otrok v sebi naredi zaključek, da je z njim nekaj narobe, ker se počuti kot se počuti, da je nesposoben, ker doživlja občutenja v telesu in jih ne zmore kontrolirati in da je z njim kot osebo nekaj narobe. Ker je to vzgojni model starša kako ravnati s čustvi, je prisoten na vseh področjih otrokovega življenja, skozi celotno njegovo otroštvo, zato se ta izkušnja močno vtke v njegovo doživljanje sebe, saj se njegovi možgani oblikujejo pod vplivom te izkušnje.

Kot odrasla oseba lahko doživlja veliko občutkov praznine, otopelosti, pasivnosti, občutkov, kot da zares ne živi, kot da en del njega manjka. V življenje vstopa z občutki manjvrednosti, nesposobnosti kar se močno izraža skozi njegovo vstopanje v svet. Pogosto se ne odloča za projekte, ki ga veselijo, ker ga je strah, da bo neuspešen oziroma ima težave uživati v stvareh, v uspehih, se ne zmore povezati z drugimi. Pri tem se lahko sooča z občutki , da je z njim nekaj narobe, ker se tako počuti, saj je imel skrbne starše, ki so lepo skrbeli zanj.

Psihoterapevtski proces omogoča pot nazaj k sebi, k svojemu globoko zatrtemu čustvenemu delu sebe, k zdravljenju čustvenih ran, ki so nastale ob odsotnosti čustveno otopelih staršev in k ponovnem stiku s seboj.

Več o psihoterapiji si lahko preberete na: https://www.sabina-psihoterapija.si/.

prejšnji članek
Ustvarjalci šova sklenili, da 'parčku' uresničijo veliko željo
Resničnostni šovi
Ustvarjalci šova sklenili, da 'parčku' uresničijo veliko željo
naslednji članek
Življenje skozi prestrašene oči
Zdravje
Življenje skozi prestrašene oči