Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Učenje za lajf ni samo v šoli

1. 9. 2022; 10.30
Avtor: Oglasno sporočilo
Večina izmed nas šoli posveti dobro desetletje svojega življenja. To je čas, ko spletemo edinstvene vezi z vrstniki, začnemo razvijati svoje osebnosti in pridobimo dragocene veščine. Čeprav šolanje odpira številna vrata v svet, to ne pomeni, da nas lahko popolnoma pripravi za lajf pred nami.

Tisti, ki so s šolo že zaključili in nadaljujejo v drugih smereh, so se zagotovo že soočili z izzivi, kjer odgovorov včasih ne najdeš v predpisanih učbenikih ali med starimi zapiski. Številnih veščin, ki so potrebne ne samo za uspeh, ampak tudi za soočanje z vsakdanjimi situacijami, ne najdemo v obsežnih učnih načrtih.

Šolski sistem je odskočna deska

Šolski sistem je v Sloveniji enostavno dostopen in omogoča dobre temelje. Kljub temu, da moramo včasih pretrpeti predmete, ki se nam zdijo zahtevni ali pa celo nepotrebni, je lahko prav to ključ do splošne razgledanosti, usvojitve učnih navad in vztrajnosti. Vsak posameznik ima svoje interese, lastnosti in način pomnjenja, zato je za izpolnitev potenciala osebe potreben preplet tega z znanjem, ki ga prejme v šolskih klopeh.

Uspeh več kot le ocena

Ocene pa niso nujno merilo tega, kako pameten, iznajdljiv in zagnan je lahko posameznik. To so pokazale zgodbe o uspehu mnogih znanih osebnosti in podjetnikov, ki so se odločili, da sledijo svojim sanjam izven šolskih klopi. Steve Jobs, vizionar in ustanovitelj tehnološkega podjetja Apple, je tako ob delu obiskoval predmete na fakulteti, ki so ga zanimali in mu prišli prav pri inovacijah, kljub temu, da je fakulteto formalno zapustil in študija ni dokončal.

Učenje se ne konča s spričevalom

Nikoli ne moremo biti pripravljeni na vse scenarije. Družba se spreminja, tehnologija se razvija in k svojim veščinam moramo pristopiti interdisciplinarno. Naj bo šola dobra iztočnica, da izkoristimo priložnost in najdemo svoja zanimanja med vsemi predmeti, ki so nam na voljo. Na nas pa je, koliko znanja bomo iz šolskih klopi in profesorjev iztisnili. Radovednost je lastnost, ki bo poskrbela, da se učenje nikoli ne neha in da se z izzivi spoprijemaš na polno.

LIT veščine za lit lajf

Slovensko zavarovalno združenje se je zato lotilo finančnega opismenjevanja mladih, ki je na prehodu v svet odraslih izjemno pomembno področje. S projektom LIT (lajf je igra tveganja) je poskrbelo, da mladi pridobijo znanje za soočanje s sodobnimi problemi in veščinami, ki so ključne za finančno svobodo. Razišči torej LIT ekosistem – na spletni strani lajfjeigratveganja.si, Facebook strani in Instagramu ter obvladuj tveganje na vsakem koraku.

prejšnji članek
Poglejte, kako lepega sina ima odbojkar Klemen Čebulj
Svet slavnih
Poglejte, kako lepega sina ima odbojkar Klemen Čebulj
naslednji članek
Lagardovci presenetili z brazilskimi ritmi
Svet slavnih
Lagardovci presenetili z brazilskimi ritmi