profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vaša koža (še) ni pripravljena na poletje!

22. 4. 2016; 10.46
Avtor: Mateja Bevk
sonce koža

foto: Vir: Pixabay

Kako kožo okrepiti od znotraj - s pravilno prehrano in prehranskimi dodatki?

Na kaj pomislite ob besedi sonce? Najverjetneje na poletje, poležavanje na plaži, lahkotna oblačila, dobro voljo … Ali pa morda zaradi vse številnejših kampanj ozaveščanja tudi na melanom, opekline, alergije? Dejstvo je, da je vsako sončenje škodljivo, nastavljanje UV-žarkom namreč prinaša številne nevarnosti - ne le za kožnega raka, ampak vpliva tudi na videz kože (postane zgubana in uvela, lisasta in luskasta), zdravje oči (siva mrena) ter celo na delovanje imunskega sistema (oslabi in je dovzetnejši za okužbe). Da bi se tem nevšečnostim izognili, smo za vas pripravili serijo člankov, ki vam bodo pomagali pripraviti kožo na prihajajoče poletje. Tokrat se seznanite s tem, kako jo okrepiti od znotraj - s pravilno prehrano in prehranskimi dodatki. 

Sonce je tudi koristno

Sončnim žarkom se nihče od nas ne more povsem izogniti, saj nas mimogrede ulovijo na sprehodih, na vrtu, v gorah. Poleg tega popolno izogibanje soncu tudi ni zdravo, saj majhne količine UV-žarkov sodelujejo pri tvorbi vitamina D, ta pa je nujno potreben za rast in razvoj kosti. 

Zaščita od znotraj

Majhna količina sonca je torej blagodejna in je telesu nikakor ne smemo odreči. Seveda pa se je na prosto treba podati ustrezno zaščiten. Poleg uporabe sončnih krem, slamnikov, sončnih očal in podobnega je najprej treba poskrbeti za zaščito kože od znotraj, kar najlažje naredimo s hrano in prehranskimi dodatki, ki pospešijo nastajanje pigmenta melanina, obrambnega mehanizma kože.  

Prava hrana

Vse več raziskav kaže, da osebe, ki pred sončenjem in v obdobju sončenja uživajo živila, bogata z betakarotenom, pri enaki izpostavljenosti sončnim žarkom blažje pordijo kot tisti, ki betakarotena ne uživajo. Dokazano je, da nas betakaroten ščiti pred škodljivimi vplivi ultravijoličnih žarkov. Prehrana, ki vsebuje veliko antioksidantov, zlasti betakaroten, namreč spodbuja nastajanje melanina.

foto: Dreamstime

Betakaroten najdemo v rastlinski hrani, največ v rabarbari, korenju, špinači, ohrovtu, zelju in brokoliju, med sadjem pa v dinji, marelici in mangu. Še več betakarotena vsebujejo mladi listi mnogih divjih rastlin, to so kopriva, detelja, lucerna, trpotec, kislica, plodovi jerebike in šipka ter alge. Zelenjavo uživajte skupaj z oljem, najbolj priporočljiva je uporaba olivnega olja, kajti telo potrebuje maščobo za uspešno absorpcijo karotena.

Prava prehranska dopolnila

Še uspešneje pa boste koži pri tvorbi melanina pomagali z jemanjem prečiščenih, koncentriranih pripravkov, ki jih začnete uživati od dva do štiri tedne pred daljšim izpostavljanjem soncu. Sodobna prehranska dopolnila, ki ščitijo kožo pred škodljivimi posledicami sonca, nam ponujajo učinkovite kombinacije naravnih virov antioksidantov. Poleg osnovne sestavine že omenjenih betakarotenov se med pomembnejše antioksidante uvršča tudi koencim Q10, ki kožo dodatno ščiti pred starostnimi spremembami zaradi vpliva sonca. V zadnjem obdobju se vedno pogosteje opozarja tudi na pomen bakra kot pomembnega minerala, ki prispeva k enakomerni obarvanosti in hitrejši porjavitvi kože. Novejši pripravki vsebujejo tudi kombinacijo z vlažilnimi elementi. Najučinkovitejša je aloe vera, ki kožne celice navlaži od znotraj in tako prepreči, da bi od sonca zagorela koža prehitro izgubila elastičnost, se izsušila in začela luščiti. Poleg tega učinkuje na kožo protivnetno in pomirjujoče.

Vse omenjene sestavine bodo vaš organizem obvarovale pred prostimi radikali in prispevale k zmanjšanju občutljivosti kože na sonce ter vas dodatno zaščitile pred starostnimi spremembami zaradi vpliva sonca. Hkrati pa bodo spodbujale stalno nastajanje melanina, kar bo pripomoglo k lepši in hitreje zagoreli polti.

prejšnji članek
Mehka koža, bleščeči nohti
Moda&Lepota
Mehka koža, bleščeči nohti
naslednji članek
Znana igralka zamenjala izbranca
Svet slavnih
Znana igralka zamenjala izbranca